|

Tarihe meydan okuyor

Bosna’daki Zupa Camii, 500 yıllık tarihinde 6 kez yıkıldı. Her defasında küllerinden yeniden doğan cami, 2010’da tekrar inşa edilip ibadete açıldı. Zupa Camii, bölgedeki en önemli İslam mühürlerinden biri kabul ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:42 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Zupa Camii, tarih boyunca 6 kez yıkılmasına rağmen her defasında küllerinden yeniden doğmayı başardı.
Zupa Camii, tarih boyunca 6 kez yıkılmasına rağmen her defasında küllerinden yeniden doğmayı başardı.

Bosna Hersek’in Karadağ sınırındaki Trebinje şehrine bağlı Zupa köyünde bulunan 500 yıllık Zupa Camii, tarih boyunca 6 kez yıkılmasına rağmen her defasında küllerinden yeniden doğmayı başardı. 16. yüzyılda bugünkü yerinin 10 metre kadar aşağısında inşa edilen cami, tarihi verilere göre beş asırlık dönemde 6 kez yıkıldı.

İLK VENEDİKLİLER EN SON SIRPLAR YIKTI

İlk kez 17. yüzyılın sonunda Venedikliler tarafından yakılan cami, 1807’de de tamamen yıkıldı. Cami, 1858’de Grahovo’daki savaşta üçüncü, Birinci Dünya Savaşı sırasında 1914’te dördüncü, 1962’de de Yugoslav mühendisler tarafından demiryolu yapımı bahanesiyle beşinci kez yıkıldı. Cami son kez, 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı’nda Sırplar tarafından yıkıldı.

2010’DA TEKRAR İBADETE AÇILDI

Zupa Camii, 2010’da dönemin Trebinje Başimamı Husein Hodzic’in yoğun çabaları, savaşta evlerini terketmek zorunda kalan köylülerin inisiyatifi ve Trebinjeli Müslümanların maddi destekleriyle yeniden eski ihtişamına kavuştu. Bugün bölgedeki “İslam mührü” olarak ayakta duran cami, 25 Temmuz 2010’da Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic’in de katıldığı törenle ibadete açıldı.

BÖLGE HALKININ “YALNIZ GÜZEL”İ

Karadağ’dan Bosna Hersek’e karayolu ile gelenleri selamlamaya devam eden, tamamen taştan inşa edilmiş mütevazı cami, bölgedeki en önemli İslam mühürlerinden biri kabul ediliyor. Trebinje ile civarındaki en eski ve en güzel camilerden biri olan Zupa Camii, bölgede yaşayan Müslümanlar tarafından “yalnız güzel” olarak da nitelendiriliyor.

#​Bosna
#Zupa Camii
6 yıl önce
default-profile-img