|

Tayvanlı şarkıcıdan Türkiye şarkısı

Tayvanlı ünlü şarkıcı Cou Çuanşion (Zhou Chuanxiong), kendi bestelediği ve albümüne adını verdiği şarkısı 'Mavi Türkiye (Turkey in Blue)', Çin'de piyasaya çıkıyor.

Cihan
00:00 - 25/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:46 - 25/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Tayvanlı şarkıcıdan Türkiye şarkısı
Tayvanlı şarkıcıdan Türkiye şarkısı

8-13 Eylül 2007 tarihleri arasında 15 kişilik ekiple İstanbul'un Yerebatan Sarayı, Topkapı, Dolmabahçe, Sultanahmet, Ayasofya Camisi, Adalar ve Ortaköy'de çekilen şarkının albümü dün gece Pekin'de basına tanıtıldı.

Yapılan tanıtma etkinliğine onur konuğu olarak Türk Hava Yolları (THY) Amerika ve Uzakdoğu Bölge Müdürü Semra Erener Özalçın, THY Çin Müdürü Melih Topuz ile Erguvan Turizm'in Çin Müdürü Tayfun Bayram katıldı. Türkiye'den THY ve Erguvan Turizm ile Çin'den Üniversal Music China'nın organizasyon ve sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlik, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağladı.

THY Çin Müdürü Topuz, klibin Güney Asya ve Çin'deki tüm müzik kanalarında gösterileceğine dikkat çekerek, gerek Türkiye ve gerekse THY'nin tanıtımına büyük yardim yapacağını söyledi. Şanghay ve Singapur gibi büyük merkezlerde çeşitli konserler veren, 1989'dan beri piyasada 17 albümü çıkan Tayvanlı şarkıcı, özellikle Çinli gençler tarafından çok seviliyor.

'TÜRK DONDURMASINI UNUTAMIYORUM'

Şarkısında hüzün ve mavinin birlikte kullanılacağı yer olarak İstanbul'un doğru bir şehir olduğunu söyleyen ve Şiao Gang (Xiao Gang) olarak da bilinen Zhou, tanıtım etkinliğinin ardından basın mensuplarına albümüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Tayvanlı şarkıcı, Türkiye'nin havası, suyu, döneri, kahvesi ve özellikle de dondurmasının çok güzel olduğunu ifade etti. Zhou, özellikle 5 YTL' ye Türk dondurması alırken satıcının yaptığı dondurma gösterisinden çok etkilendiğini ve o anı unutamadığını belirtti. 38 yaşındaki ünlü şarkıcının katıldığı tanıtım gecesinde Türk döneri büyük ilgi görürken, Zhou, kendi elleriyle dürüm döner yaparak, döneri hem kendi yedi hem de çevresindekilere ikram etti. Ünlü şarkıcı ayrıca Mavi Türkiye parçasını da okuyup, sponsorlarla bir araya geldi ve kendisine büyük sevinç gösterisinde bulunan hayranlarıyla dev mavi boncuk önünde fotoğraf çektirdi. Şarkıcının hayranlarından bayan Xu Mao da Mavi Türkiye şarksının çok güzel olduğunu ve Türkiye'ye olan ilgisinin daha da arttığını dile getirdi.

MİLYONLARCA KİŞİ ALBÜMLE TÜRKİYE'Yİ GÖRECEK

Albüm ilk etapta Tayvan ve Hong Kong'da 300 bin, ana kıta Çin'de de 300 bin olmak üzere toplam 600 bin adet basıldı. Albümün Çin genelindeki yaklaşık 600 televizyon programında 1 ay içinde yayınlanması ve yaklaşık 100 milyondan fazla kişi tarafından da internette ziyaret edilmesi bekleniyor.

Klibin 1.3 milyarlık Çin'deki Karaoke TV'lerde de çalınmasına müsaade edilecek. İki haftadır Çin radyolarında çalınan albüm, gelecek hafta Çin televizyonlarında gösterilecek. Kurgusunun Tayvan'da yapıldığı albümü piyasaya sürecek Üniversal şirketi yetkilileri, albümün Türkiye'de satışı için henüz bir girişimde bulunulmadığını açıkladı.

Albümün ön CD kapağında şarkıcı ve arkasında Sultan Ahmet Camisi resmi bulunurken arka kapağında ise şarkıcının elinde gitarı resmi ve THY gibi sponsorların logoları yer alıyor. CD'nin içindeki tanıtım kitapçığında ise klibin çekildiği yerler ve insan manzaraları ile şarkıcının kendi resimleri bulunuyor.

KLİPTE NELER ANLATILIYOR?

Mavi Türkiye'nin sözlerinde bir aşk hikayesi anlatılıyor. Sevgilisine olan aşkını kaybeden bir erkek, kötü günleri geride bırakmak için yeniden İstanbul'a gidiyor ve burada yeniden kaybettiği sevgilisini buluyor.

Türkiye'yi okuduğu kitaplardan ve seyrettiği filmlerden tanıdığını anlatan Zhou, 'Bana göre Türkiye'nin mistik bir havası var. Klip çekmek için bence en iyi adresti. Mavi denilince Türkiye akla geliyor ve bu yüzden Türkiye'yi seçtik. En yakın arkadaşımın sözlerini yazdığı bu parçaya klip çekmek için ilk kez Türkiye'ye gittim ve yeniden gitmeyi düşünüyorum.' dedi. Zhou, şarkıyı dinleyenlerin klipteki gibi kötü geçmişi unutup, güzel bir gelecek bulmalarını umduğunu söyledi.

ŞARKININ SÖZLERİ:

Senin esintilerine kapıldım senin esrarengizliğine tutuldum.

Aşkımı gömdüm, kasvetli mavi Türkiye.

Heyecanla çocuksu hislerimi takip ederek alın yazımdan kaçıyorum.

Senin sade masum gri göz bebeklerinde kararsız kaldım.

Ben hep aşkın mucizesine inandım.

Bu tek başıma seyahatimde. Hiçbir ensturmanın melodisi yok bana eşlik eden.

Parçalanmış aşk hatıraları artık kayboldu.

Yolculuğumda sadece yalnız kum fırtınası bana eşlik eden.

Hayallerimde rüyalarımda arzuladığım mükemmel bir karşılaşma.

Fakat tren bir istasyondan diğerine giderken, aşksızlığın sınırı beni yaraladı.

Yalnızlığı bir kere daha damla damla gelip gitmeleriyle yüklendim.

Gözlerden okunan ifadenin yas tutturabileceği haberini alacağımı hiç

Düşünmemiştim.

Rastladım sana güneş ışınlarıyla açan yaz mevsimi

Senin esintilerine kapıldım senin esrarengizliğine tutuldum.

Aşkımı gömdüm, kasvetli mavi Türkiye.

Heyecanla çocuksu hislerimi takip ederek alın yazımdan kaçıyorum.

Senin sade masum gri göz bebeklerinde kararsız kaldım.

Ben hep aşkın mucizesine inandım.


17 yıl önce