|

Toprağa yaklaştıkça ömrün bereketleniyor

Doğal hayat ile ilgili araştırmaları ve geliştirdiği metodları ile tanınan Japon Masanobu Fukuoka sağlıklı ve huzurlu yaşamın sırrını doğada arıyor. Dünyada pekçok takipçisi olan Fukuoka, doğal hayat ve tarımla bereketli ve uzun bir ömre sahip olunacağını söylüyor.

Şamil Kucur
00:00 - 12/12/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:23 - 12/12/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Toprağa yaklaştıkça ömrün bereketleniyor
Toprağa yaklaştıkça ömrün bereketleniyor

Doğal hayatla yaşamanın kendine özgü tespitleri ve yazdığı kitapları ile tanınan Japon Masanobu Fukuoka'nın yeni kitabı 'Doğal tarımın yolu, felsefesi ve uygulaması' adlı kitabının tanıtımı Sultanahmet'teki Aromaterapi Derneği'nde yapıldı. 95 yıllık hayatının büyük bölümünü doğal hayat ve doğal tarım araştırmaları ve kendine özgü tecrübeleri ile yaşayan Masanobu Fukuoka'nın ölümünden sonra da kitapları ile dünyada ilgi uyandırmayı sürdürüyor. Fukuoka aslında bilim adamı olan ancak, bilim dünyasını terk edip, doksan beş yıllık ömrünün yetmiş yılını doğal yaşamın bütünlüklü temeli olan doğal tarımı keşfedip uygulamaya adamış bir araştırmacı olarak bir çok kitabı yayınlandı. Kitabın yayıncısı olan Kaos Yayınlarından Gazi Berat, Japonya'da “günümüzün Lao-Tzu”su olarak adlandırılan Masanobu Fukuoka'nın, bu kitabıyla bize doğayla uyumlu, sağlık, huzur ve haz dolu bir yaşamın felsefî/pratik yolunu gösterdiğini söyledi.

BETON ESARETİNDEN KURTULMAK LAZIM

Fukuoka'nın kitabında okuyanları çiftliğindeki arpa, çeltik ve buğday tarlalarında, bin bir çeşit meyve ve sebzenin bir arada gelişip serpildiği bahçelerinde dolaştırıyor. Kitabın Yayıncısı Gazi Berat Fukuaka'nın kitabını tanıtırken bir saptamada bulunuyor. Berat, ' yeryüzüyle barışmanın yolu beton, metal ve plastik esaretindeki kentli yaşam tarzının değiştirilmesinden geçer. Bu, doğayla olduğu kadar kendimizle de barışık olacağımız yoldur' dedi.

HER ÜRÜN MEVSİMİNDE YENİLMELİ

Kitabında, insan medeniyetinin tüm “başarılarının” doğa karşısındaki acizliğini gören ve hepimiz için görünür kılan Fukuoka'nın toprağı sürmeden, gübrelemeden, ilaçlama yapmadan, ağacı budamadan tarım yapmanın yöntemlerini gayet ayrıntılı şekilde gösterdiğini ifade eden Berat sözlerini şöyle sürdürdü: 'her şeyi kendi yurdunda ve mevsiminde, yalnızca ihtiyacımız kadar yetiştirmenin önemini vurguluyor. Bilimin doğayı örseleyen müdahalelerinden kendini kurtarmış hakikî bir tarımın ve yaşamın izini süren Fukuoka, bize felsefî olduğu kadar gerçekçi de olan bir yaşam imkânı sunar.'


TEKNOLOJi SAĞLIĞIMIZI TEHDiT EDiYOR

Aromaterapi Derneği Başkanı Zülfikar Kalkan da yaptığı konuşmada, sanayi ve teknolojinin insan sağlığını tehdit ettiği günümüz dünyasında, doğal hayatın artık insanlar için kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'de yaşayan bir çok Japon vatandaşının Fukuoka metodunda doğal bitkilerin yetiştirildiği çiftlikler oluşturttukları ve farklı şehirlerde de olsa bile, bu ürünleri temin ederek sağlıklı ve doğal hayatı sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.


DOĞAL TARIM ÇAĞRISI

95 yıllık hayatının büyük bölümünü doğal hayat ve doğal tarım araştırmaları ve kendine özgü tecrübeleri ile yaşayan Masanobu Fukuoka'nın ölümünden sonra da kitapları ile dünyada ilgi uyandırmayı sürdürüyor.




12 yıl önce