|

Türkiye'nin estetik haritası

Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını Opr. Dr. Ayaz Aslan'dan sizin için aldık...

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 27/12/2013 جمعہ
Güncelleme: 09:52 - 27/12/2013 جمعہ
Yeni Şafak
Türkiye'nin estetik haritası
Türkiye'nin estetik haritası
Türk halkı ne kadar estetiğe ne kadar düşkün?

Estetik ameliyat sıklığı ABD, Brezilya, Fransa kadar olmasa bile dünya ortalamasının üzerindedir.

Türkiye'nin estetik karnesini çıkarmanızı istesek nasıl bir manzara ortaya çıkar?

Ülkemizde en sık yapılan estetik ameliyatlar burun estetiği ve saç ekimidir. Ama meme estetiği, yüz estetiği, vücut şekillendirme ameliyatları da sıklıkla yapılır. Ameliyat sıklıkları ülkemizde bölgelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz bölgesi insanı daha çok burun estetiği olduğu halde Akdeniz yöresinde vücut şekillendirme cerrahisi, liposuction ameliyatları daha çok yapılıyor.

Erkeklerde estetiğe olan gizli bir düşkünlük olduğu son dönemde konuşuluyor... Hakikaten erkek hastaların sayısı kadınlar ile rekabet edecek düzeyde mi?

Kadının güzel olanı olduğu gibi erkeğin de yakışıklısı daha iyi karşılanır toplum tarafından. Bu gerçekten yola çıkarsak erkeklerin de estetik cerrahiden giderek artan sıklıkta faydalanmaları haksız değildir. Erkek hasta sayısı kadınlar kadar olmasa da giderek artıyor. Erkeklere yapılan estetiklerin de başında burun estetiği, saç ekimi, yüz estetiği, medikal estetik uygulamalar, liposuction gelir.

Türkiye sağlık turizmini etkin kullanabiliyor mu?

Sağlık turizmi sebebiyle Türkiye'ye gelen hasta sayısı her yıl daha da artar. Bunun önemli bir kısmı da estetik olmak için ülkemize gelen hastalar oluşturur. Türkiye coğrafi konumu, kaliteli tıp çalışanlarıyla daha fazlasını hakettiğini düşünüyorum. Ama bu işler daha organize bir şekilde yürütülebilir.

Estetik dendiğinde özellikle İsrail bir dönem revaçtaydı... Türkiye bu tahtı kaptı mı?

Türkiye'de yapılan estetik ameliyatlar çok üst seviyede, her ülke ile rekabet edecek durumdadır.

Hastaların hangi estetiğe ihtiyacı olduğunu nasıl belirliyorsunuz?

Daha çok hastalar bunu tespit ederek geliyorlar. Eklenecek bir işlem olursa bunu doktor daha önceki tecrübelerine dayanarak söyler.

Peki hastaları ameliyat psikolojisine hazırlamak için neler yapıyorsunuz?

Psikiyatrik rahatsızlığı olan hastaların doktoruyla mutlaka görüşürüm. Ameliyat sonuçlarım doğal olduğu için hastalarım sonucu yadırgamıyorlar.

Son dönemde Arap erkeklerinin bıyık ekimi yada estetiği için Türkiye'ye akın ettiği söyleniyor doğru mu?

Bıyık ve sakal ekimleri sık olmasa da yaptığımız uygulamalar ve doğala yakın çok başarılı sonuçlar aldığımız da bir diğer gerçek...

Bir de hastalarda "ünlülere benzeme" isteği oluyor ameliyat öncesi... Bu aşamada hastaları doğru sonuca yönlendirmek çok önemli, neler anlatırsınız?

Her insanın yüz ve vücut yapısı farklı öncelikle bunun anlaşılması gerekir. Estetik ameliyatta hedef insanı birisine benzetmek değil daha çok o vücut yapısı için olabileceğin en güzelini yapmak.

Bir 10 sene önce ile mukayese ettiğinizde estetik ve plastik cerrahide gelinen son noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

10 yıl öncesine göre daha dokuya saygılı teknikler kullanıyoruz. Kullandığımız cerrahi malzeme kalitesi arttı. Ömür boyu kullanılan silikon implantlara geçildi, kullandığımız cerrahi alet ve dikiş kalitemiz arttı.

Botoks işinin ehli kişilerde bir sihir olabildiği gibi, bilmeyenler için de tam bir silah olabiliyor... Nelere dikkat edilmeli?

Botox anatomiye hakim biri tarafından yapıldığında mucizevi sonuçları olan bir ilaç. Uygulama hatalarından ortaya çıkan kötü sonuçları botoksa mal etmemek lazım.


10 سال واپس