|

Türkler ve Macarlar'ın tarihi kesişti mi?

Macar Türkolog Pal Fodor, Türk ve Macar dostluğunun ve kardeşliğinin çok eski tarihlere dayandığını söyledi.

Yeni Şafak
09:58 - 5/12/2014 Cuma
Güncelleme: 08:01 - 5/12/2014 Cuma
AA
Macar Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi Genel Müdürü, Türk Tarih Kurumu fahri üyesi ünlü Macar Türkolog Pal Fodor Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde, ''Birbirlerinin gözüyle Türkler ve Macarlar'' isimli konferans verdi.


 Türk ve Macar dostluğunun, kardeşliğinin çok eski tarihlere dayandığını belirten Fodor, ''Macarlar 895 yılında bugünkü yeri olan Orta Avrupa'daki topraklarını yurt edinmeden önce Orta Asya bozkırlarında Türklerle aynı topraklarda beraber yaşamışlardı'' dedi.


Fodor, Bizans imparatorunun, Macarlara, "Türk" diye seslendiğini vurgulayarak, "Macarların göç ettikleri döneme baktığımız zaman Türklerle aynı dine ve adetlere sahip olduğumuzu görüyoruz. Türk ve Macar diline baktığımız zaman da bir çok ortak kelimenin varlığı dikkat çekiyor. Örneğin: Sakal, balta, arpa, tepsi, elma... Ayrıca Türklerin İslamiyeti, Macarların da Hristiyanlığı kabul etmeden önce ortak isimler kullandıklarını biliyoruz" diye konuştu.


Macar ve Türklerin adetlerine, halk oyunlarına, giyim kuşamlarına bakıldığında da bir çok ortak yön bulunduğuna işaret eden Fodor şöyle devam etti: 


"Macarlar ve Türkler Orta Asya bozkırlarında Şaman dinine mensuplardı. Macarlar Avrupa'ya göçlerinden sonra Hristiyanlığı, Türkler ise Anadolu topraklarına vardıklarında Müslümanlığı kabul etmişlerdi. Türkler Osmanlı döneminde bizi düşman olarak gördüler ama onlar da bizim doğu asıllı olduğumuzu kabul ediyordu ve Macarları dinsiz olarak görüyorlardı. Osmanlılar kendilerini o zamanki medeniyetin lideri, Macarlar ise Hristiyan Avrupa'nın koruyucusu olarak kabul ediyordu. Bu nedenle Türkler ve Macarlar yüzyıllar boyu sürecek bir savaşa tutuştular."


Fodor, Macarların Avusturyalılara karşı verdiği özgürlük mücadelesinde de Osmanlı İmparatorluğu'nun her zaman Macarların yanında olduğuna değinerek, "Macar tarihinin en önemli figürlerinden Ferenc Rakoczi Avusturya'ya karşı yaptığı savaşı kaybettiği zaman Osmanlı'ya sığındı. Birinci Dünya Savaşı'nda da Osmanlı ile beraber aynı saflarda savaştığımızı görüyoruz" ifadesini kullandı.


Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ise AA'ya yaptığı açıklamada, ''Merkezimizde düzenlediğimiz konferansta Türkler ve Macarların birbirlerine ne kadar yakın olduklarını, aralarında sarsılmaz bir irtibat olduğunu Macaristan'ın en ünlü Türkologlarından Sayın Pal Fodor'un da ağzından duymuş olduk'' dedi. 


Konferans sonrası davetlilere Türk çayı ve baklava ikram edildi.
#Macaristan
#Pal Fodor
#Gül
9 yıl önce