|

Yüzde 1 yaşama şansı vardı

Erzincan'da yaşayan ve 14 yıldır karaciğer hastası olan inşaat işçisi Ramis Topal, 20 yıllık eşi Güleser Topal'dan yapılan karaciğer doku nakliyle yeniden sağlığına kavuştu.

Aa
00:00 - 7/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:46 - 7/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Yüzde 1 yaşama şansı vardı
Yüzde 1 yaşama şansı vardı

Tercan ilçesinde inşaatlarda işçilik yaparak geçimini sağlayan 49 yaşındaki Ramis Topal, 1999 yılında yakalandığı karaciğer hastalığı nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşadı.

Gördüğü tedaviye rağmen iyileşemeyen Topal'a, Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde eşi 39 yaşındaki Güleser Topal'dan karaciğer doku nakli yapıldı.

Aynı zamanda kalp ve damar hastası olan Topal, ameliyatta doktorların yüzde 1'lik yaşama şansı olduğunu söylemesine rağmen, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı ve beraberindeki ekibin başarılı bir şekilde yaptığı ameliyatla yeniden hayata tutundu.

Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren Ramis Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaciğer hastası olduğunu ve damarında da tıkanıklık bulunduğunu belirterek, Atatürk Üniversitesi'ne geldiğinde ameliyat olması gerektiğini öğrendiğini söyledi.

-'Doktorlar, 'yüzde 1 yaşama şansınız var' dedi'-

Doktorların ameliyatın riskli olduğunu anlattığını ifade eden Topal, şunları kaydetti:

'Tam 14 yıldır karaciğer hastasıydım. Yaklaşık bir yıldır tedavi uygulanıyor. Tedaviler bir süre sonra etkili olmamaya başladı. Artık karaciğerim iyice bitmişti. Biz de karar vermek zorundaydık. Çünkü biraz sıkıntılıydı. Benim damarım da tıkalıydı, kanım pıhtılaşıyordu. Doktorlar, 'ameliyat çok riskli, yüzde 1 yaşama şansınız var' dedi. Riske rağmen mecburen ameliyat olmam gerekiyordu. Biz de karar verdik ve ameliyat oldum. Sağolsun eşim ciğerini verdi. Bülent bey ve ekibinin tecrübelerine güvenerek, ameliyat oldum. Allah razı olsun ameliyat çok başarılı geçti ve sağlığıma kavuştum.'

Topal, 'Normal hasta olarak geldik ama operasyon lazım dendi. Kalp damar hastası olduğum için bir yıl tedavi gördükten sonra ameliyat olabildim. Eşime teşekkür ediyorum, bana yeniden bir hayat verdi. Onun sayesinde sağlığıma kavuştum. Eşim ve doktorların sayesinde artık sağlıklıyım' ifadelerini kullandı.

Kendisinin de ameliyatlı olmasına rağmen hastanede eşinin başından ayrılmayan 4 çocuk annesi Güleser Topal da 'Eşime benim canım feda olsun. O benim canım. Ciğerimi değil canımı bile seve seve veririm. Kendi rızamla eşime ciğerimi verdim. O benim eşim' diye konuştu

Kadının ailede önemli görev üstlendiğini anlatan Topal, 'Kadın çocuğunun annesidir, eşinin karısıdır. Kadın evine, ailesine bağlıdır. Kocasına destek olur. Ben de eşime yeniden bir hayat verdim. Doktorlar ameliyat olması gerektiğini söyledi. Benim de bir karar vermem gerekiyordu. 'Eşim olmasa benim hayatım ne olacak' dedim. 'Onsuz hayatta ben ne yaparım' dedim ve hiç tereddüt etmeden ciğerimi verdim' diye konuştu.

-'Kalbe giden büyük damarı tıkalıydı'-

Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı da hastanın öncelikle ameliyata hazırlandığını belirterek, Ramis Topal'ın çok ciddi bir hastalığı olduğunu söyledi.

Riskli olmasına rağmen başarılı bir ameliyat olduğunu anlatan Aydınlı, 'Kalbe giden büyük damarı, karaciğeriyle birlikte kapalıydı. Biz o büyük damarı da değiştirdik ve eşinden aldığımız parça karaciğeri naklettik. Önemli ve ağır bir ameliyattı. Sürecin ağır geçeceğini kendilerine ifade ettik. Buna rağmen özellikle eşi ameliyatın yapılması için zorladı. Sonunda da başarılı oldu. Sıkıntıları giderdik ve sağlığına kavuştu' dedi.

Ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini vurgulayan Aydınlı, 'Karaciğeri ciddi sıkıntılıydı, kalbe giden damarı tıkalı olduğu için de normal karaciğer naklinden ağır bir ameliyat geçirdi. Bunun risklerini elbette ki hastanın kendisine anlattık. Hem eşi hem de kendisi kabul edince, nakli yaptık. Şu an sağlığı çok iyi, yakında taburcu edeceğiz' diye konuştu.


11 yıl önce