|

Antika telli teyp, dinleyenleri hayran bırakıyor

Manyetik teyplere ses kaydı yapıldığı gibi 'telli teyp' olarak adlandırılan müzik dinleme aletinin ince tellerine ses kaydı yapmak mümkün. Telli teybi çalıştırmak için makaraların dönmesini sağlamak amacıyla düğmeye basmak yeterli.

Cihan
00:00 - 5/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 14:37 - 5/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Antika telli teyp, dinleyenleri hayran bırakıyor
Antika telli teyp, dinleyenleri hayran bırakıyor

Antika teypler arasında birçok değişik model görmek mümkün. Bantlı, kasetli, plak vb… Ancak içlerinden bir tanesi var ki incecik bir telin üzerine müzik veya ses kaydetmek mümkün. Teybi açmak için düğmeye basmak yeterli. Yaklaşık 12 adet Türk Halk Müziği kaydedilmiş tellerin makaraya sarılmasıyla ortaya muazzam bir ses çıkıyor. Telli teypten çıkan ses öylesine doğal ki adeta dinleyen, şarkıyı söyleyeni yanında sanıyor.

1920'lerin başında ortaya çıkan telli teyp hakkında bilgi veren antika tamircisi Mehmet Peker, 'Manyetik teyplerin üzerine kaydedildiği gibi bunun da üstüne kayıt yapılıyor. Herhangi bir manyetik alana duyarlı bir şey düşünün, demir tozu gibi. Bunda ses kaydı yapılmadan evvel molekül yapısı rastgele dizilmiş bir yapıdadır. Önce bunu ses kaydı yapacağınızda 'bayas' dediğimiz bir manyetik düzeltmeden geçirirsiniz hepsi tren vagonları gibi sıraya dizilir moleküller, sonra bir sinyal yollayınca moleküllerin sırasını değiştirirsiniz. Sizin uyguladığınız sinyalle bağımlı olarak oradaki molekül yapısı değişir siz onu ses olarak dinlersiniz.' dedi.

Son model teknolojinin adresi

Elektronik eşya tamiri yapan Mehmet Peker, en eski elektronik antika eşyalardan son model teknolojik aletlere kadar tüm elektronik aletlerin tamirini yapabiliyor. Elektronik eşya doktoru Mehmet Peker, lise 2'den terk olmasına rağmen çalıştığı alandaki ilmi derinliği dikkat çekiyor. 'Prize takılan her aleti tamir ederim.' diyen Peker, ' Yaptığım her şeyin bir artısını gördüm. Hiçbir şeyi boşuna çalışmış olmadım. Boşuna çalışmış olsanız bile size bir getirisi var. Benim teknolojiye bir merakım var. Arabamı bile kendim tamir ederim. Anlamadığım alet yok.' şeklinde konuştu.

İnsanın kendini yenilemesinin daima kendi menfaatine olacağını vurgulayan Mehmet Peker, '1948 model televizyon da var 2013 model LCD de. Hepsinin tamirini yapabilirim.' diyerek hızla ilerleyen teknolojiye meydan okudu.

Lise 2'den terk olan Mehmet Peker, bilgisayara olan ilgisini şöyle anlattı: 'Büyük oğlumu bilgisayar kursuna yolladım. 1995 yılında bir makine aldık, bunun üzerinde uğraşırken çocuklar işletimini bozdular. Çocuklara 'bunu tamir edin' dedim onlar da dalga geçti. Servise yolladık 50 dolar verdik, bu benim zoruma gitti. Daha sonra ben öğrenip tamiri kendim yapmaya başladım. Oğluma kızıp bilgisayar öğrendim.'

Elektronik eşya doktoru Peker, 'Tamir edeceğimiz aletin parçası yoksa bile biz o parçayı kendimizce yapıyoruz. Eski bir antika parçası olsun ne olursa olsun yapamadığımız yok. Yeter ki bana getirip ben bunun çalışmasını istiyorum desinler.' dedi.

Peker, gençlere 'işinizi severek yapın' çağrısında bulundu

11 yıl önce