|

Barışa mühür vurun

Yoko Ono'nun Türkiye'deki ilk sergisinde barışı arzulayarak yapıştırdığınız bir fincan, haritanın üzerine basacağınız bir mühür, ortak sevgi ve barış dileklerinin sembolü oluyor

Emeti Saruhan
00:00 - 12/05/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:36 - 12/05/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Barışa mühür vurun
Barışa mühür vurun

Yoko Ono'nun Türkiye'deki ilk sergisi Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri'de devam ediyor. İstanbul'dan esinlenerek sergiye 'Açık Şehir' adını veren, sanatçı, şair, müzisyen, barış aktivisti ve pekçoğunuzun John Lennon'ın eşi olarak tanıdığınız Yoko Ono, sergide ziyaretçilerin katılımı ile anlamlı hale gelecek 'barış' temalı yerleştirmeler kullanıyor. 'Açık Şehir'de barışı arzulayarak yapıştırdığınız bir fincan, bastığınız bir mühür, yaktığınız bir fener sizin adınıza barışı dillendiren bir sembole dönüşüyor.

TABUTTA ZEYTİN FİDANI

Serginin kapısından adımınızı atar atmaz 50 tabutla karşılıyorsunuz. Bu görüntü belki tedirgin edebilir sizi. Ancak her tabuttan yükselen küçük zeytin ağacı fidanları ölümün bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu anlatıyor adeta. Belki de ölümle barışmamız gerektiğini anlatmaya çalışıyordur Ono. Galerinin alt katına indiğinizde bir plazma televizyon ekranından ziyaretçilerine seslenen Ono, sergiye gelenlere hediye ettiği küçük el feneriyle “Seni seviyorum” mesajının nasıl verileceğini anlatıyor. “Barışı Onar” serginin ilgi çeken bölümlerinden biri. Ziyaretçilerin masa üzerindeki kırık seramik parçalarını onarmalarını isteyen Ono, vazoları, fincanları onarırken aslında barışı onardığımızı düşünmeye davet ediyor bizi. Galerinin bir diğer odasında ise duvarlara asılmış haritalar ve iplere aşağıya sarkıtılmış mühürlerle karşılıyoruz. Burada üzerinde 'Barışı Düşle' yazan mühürleri istediğiniz ülkenin üzerine basıyor ve barış dileğinizi onaylamış oluyorsunuz.


Sergide telefon çalarsa açın

Açık Şehir'in açılışına gelemeyen Ono, sergiye yerleştirilen ve sadece kendisinin arayabildiği bir telefon ile ziyaretçilerine ulaşıyor. Haziran sonuna dek sürecek sergiyi gezerken dilek ağacına, evrensel barış için dileğinizi asmayı unutmayın. Bir de telefon çalarsa mutlaka açın, karşınızda Yoko Ono'yu bulacaksınız.




17 yıl önce