|

Ey eden Hak'dan ümîd-i iltifat Hamse-i Âli Abâ'ya kıl salât

Cemi Çiftçi'nin Musa Kazım Paşa'nın Kerbela olayıyla ve İmam Hüseyin'le ilgili mersiyelerini topladığı kitabı, Muharrem ayında okunması elzem eserlerden biri

Ayşe Kaplan
00:00 - 18/12/2011 Pazar
Güncelleme: 00:16 - 18/12/2011 Pazar
Yeni Şafak
Ey eden Hak'dan ümîd-i iltifat Hamse-i Âli Abâ'ya
Ey eden Hak'dan ümîd-i iltifat Hamse-i Âli Abâ'ya

Musa Kazım Paşa'nın Kerbela olayıyla ve İmam Hüseyin'le ilgili mersiyeleri “Aşkın Hazineleri/ Makalid-i Aşk” adıyla bir kitapta toplandı. Kitabı yayına Cemil Çiftçi hazırladı.

Çiftçi, çalışmasını hazırlarken, eserin 1301 tarihinde yapılan ilk baskısı esas aldığını söylüyor. Şiilerin vezinlerinin ve nazım biçimlerinin yer aldığı kitabın adındaki Makalid kelimesi "miklad" kelimesinin çoğulu olup "kilitler, anahtarlar, hazineler" anlamına geliyor. Yazar kitabın orijinal adı olan "Makalid-i Aşk" kelimesine intibakın güçlülüğü kanaati hasıl olduğundan yayına hazırlanan eserlere orijinal adını değil, "Aşkın Hazneleri" adını vermeyi uygun bulduk” diyor.

30 MERSİYE

Musa Kazım Paşa'nın Kerbela olayıyla ve İmam Hüseyin'le ilgili mersiyelerini topladığı bu eser, failatün, failatün, failün vezniyle yazılmış 185 beyitlik bir mesnevi ile başlıyor. Mesnevi 7 fasıldan oluşuyor. Fasıllar arasında Peygamber Efendimiz'e, Hz. Ali'ye, Fatıma'ya Hasan'a ve Hüseyin'e Arapça salavat okunuyor.

1250 beyitten oluşan Aşkın Hazineleri isimli kitapta 30 adet mersiye mevcut.

EHL-İ BEYT SEVGİSİ İÇİN

Türk Ansiklopedisi'nde bu mesnevinin Mevlid gibi okunmak amacıyla yazıldığı belirtiliyor. Riyaz-ı Asfiyâ'da kayıtlı bulunan bu beyitler, bu mesnevinin yıl başında yani Muharrem ayında okunması için yazıldığına ışık tutar.

Kazım Paşa, ailenin ve Yezit'in işlediği suçların tesadüfi olmadığını, bu suçların bilerek, istenerek işlendiğini, Peygamberimiz'e karşı beslenen kinin, öfkenin ve hıncın ailesinden alındığını vurgular. Mersiyelerde Peygamber ailesine sürekli olarak salat ve selam, Yezit'e ve yakınlarına da işledikleri suçlar nedeniyle lanet okunur. Süleyman Çelebi Mevlid'ini peygamber sevgisini dile getirmek amacıyla yazmıştır. Kazım Paşa da Riyaz-ı Asfiya mesnevisini Ehl-i Beyt sevgisini canlı tutmak amacıyla kaleme almıştır. Her iki eser de aruzun aynı kalıbıyla yazılmıştır ve büyük benzerlikler taşımaktadır. Mersiyenin özellikle Hz. Ali'den bahseden 30 beyiti çok etkileyicidir, son beyit şöyledir:

Ey eden Hak'tan ümîd-i iltifât

Hamse-i Al-i Âba'ya kıl salât

12 yıl önce