|

Film festivalinde 30. yıl coşkusu

30. Uluslararası İstanbul Film Festivali bu akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak açılış töreniyle başlayacak. 21 bölümde 230 filmin gösterileceği festival, otuzuncu yıla özel retrospektif bölümleri içeriyor

Kültür Servisi
00:00 - 1/04/2011 Cuma
Güncelleme: 23:04 - 31/03/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Film festivalinde 30. yıl coşkusu
Film festivalinde 30. yıl coşkusu

İstanbul Film Festivali, bu akşam saat 20.00'de Lutfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek, sürprizlerle dolu bir törenle 30. kez başlıyor. 2-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin programı her zaman olduğu gibi oldukça zengin. 21 bölümde 230 filmin gösterileceği festival, otuzuncu yılına özel retrospektif bölümlerin yanısıra, ocak ayında Sundance ve şubatta Berlin Film Festivallerinde dünya prömiyerlerini yapan yepyeni filmlerden, Uluslararası Altın Lale, Ulusal Altın Lale ve FACE İnsan Hakları yarışmalarına, belgesellerden çocuk filmlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanan programıyla izleyicilerle buluşacak. Festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Nişantaşı CityLife, Pera Müzesi sinemaları ile Kadıköy'de Rexx Sineması'nda yapılacak.

SÜRPRİZLİ BİR AÇILIŞ

İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde, 30 yıla dair renkli hikayelerin paylaşılacak ve eski görüntüler yayınlanacak. Gecede yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ve unutulmaz oyuncular Metin Akpınar ile Zeki Alasya'ya festivalin "Sinema Onur Ödülleri" takdim edilecek. Törende ayrıca, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, "sinemanın filozofu" Macar yönetmen Belá Tarr da "Sinema Onur Ödülü" alacak. Açılış filmi de Isabelle Huppert'in oynadigi Marc Fitoussi'nin Copacabana adlı filmi olacak.

ALTIN LALE HEYECANI

30. İstanbul Film Festivali'nin “Uluslararası Yarışma” bölümünde Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 12 film yarışacak.

Uluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale Ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyiciler ve uluslararası jürinin huzuruna çıkacak. 30. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nin başkanlığını bu yıl ünlü yönetmen Claire Denis üstleniyor.

Haruki Murakami'nin aynı adlı romanından uyarlanan Tran Anh Hung imzalı İmkansızın Şarkısı, Ola Simonsson ve Johannes Stharne Nilsson'ın Yaşamın Ritmi, Michael Winterbottom'ın Yolculuk, Denis Villeneuve tarafından Wajdi Mouawad'ın ünlü oyunundan sinemaya uyarlanan İçimdeki Yangın ve Federico Veiroj imzalı Faydalı Hayat yarışmanın iddialı filmleri arasında yer alıyor. Uluslararası Yarışma'da Altın Lale Ödülü için Türkiye'yi Seyfi Teoman'ın Şubat ayında Berlin'de yarışan son filmi Bizim Büyük Çaresizliğimiz temsil edecek.

İstanbul Film Festivali'nde Türkiye'den 2010-2011 sezonunda yapımı tamamlanan filmlerinin bir araya geldiği Türkiye Sineması başlıklı bölümde ise Ulusal Yarışma, Yeni Türkiye Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 46 kurmaca ve belgesel film yer alıyor.


Yönetmenler bu filmleri öneriyor

Festival programında, festivalin 30 yıllık geçmişinde gösterilen filmlerden özel bir seçki de yer alıyor. 19 yönetmenin Festivalin 30. Yıl kitabı için seçtiği 19 film, festival programında özel bir bölüm kapsamında izleyicilerle buluşuyor. Festivalin büyüttüğü 19 yönetmenin hazırladığı bu bölümle sinemaseverler de bu yönetmenlerin İstanbul Film Festivali'nde keşfettiği, tanıdığı usta yönetmenlerin filmlerini bir kez daha izleyebilme fırsatı yakalayacak. “Film Gibi 30 Yıl” bölümü kapsamında gösterilecek filmlerden bazıları şunlar: Çığlık / Michelangelo Antonioni (Zeki Demirkubuz'un seçimi), Andrey Rublev/ Andrei Tarkovski (Semih Kaplanoğlu'nun seçimi), Güz Sonatı / Ingmar Bergman (Yeşim Ustaoğlu'nun seçimi), Keyif Evi/ Terence Davies (Çağan Irmak'ın seçimi), 8 1/2/ Federico Fellini (Uğur Yücel'in seçimi), Edmond/ Stuart Gordon (Ümit Ünal'ın seçimi), Dantelci Kız/ Claude Goretta (Handan İpekçi'nin seçimi), Cennetten de Garip/ Jim Jarmusch (Mahmut Fazıl Coşkun'un seçimi), Çöl İşaretçileri/ Nacer Khemir (Tayfun Pirselimoğlu'nun seçimi), Shoah / Claude Lanzmann (Derviş Zaim'in seçimi), Bataklık / Lucrecia Martel (Reha Erdem'in seçimi). Bölüm kapsamında Derviş Zaim'in seçtiği, bir anıt niteliğindeki Shoah filminin yönetmeni Claude Lanzmann, özel bir söyleşiyle festivalin konuğu da olacak. Söyleşi 10 Nisan saat 14.00'te Salon'da gerçekleşecek.


Duyarlı yürekler ses verin

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE - Film Award of the Council of Europe) sinemada İnsan Hakları bölümünde yer alan ve insan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç uyandıran bir filme verilecek. FACE Ödülü için yarışacak 10 film arasında, Abdellatif Kechiche'in Siyah Venüs, Iciar Bollain'in Yağmuru Bile, Jim Loach'un ilk yönetmenlik denemesi Portakallar ve Günışığı, Rachid Bouchareb'in Fransız politikacılarının öfkesini çeken destansı filmi Kanunsuzlar öne çıkıyor. Yarışma dışındaki “O Zaman ve Şimdi, 2010'da Sınırların ve Farklılıkların Ötesinde” ise İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18. maddesinden esinle 11 ülkeden 11 sinemacının farklılıklara saygı ve hoşgürüyü ele aldığı filmlerden oluşuyor. Tata Amaral, Fanny Ardant, Hüseyin Karabey, Masbedo, Idrissa Ouédraogo ve Robert Wilson gibi isimleri buluşturan bu kolektif filmde, hâlâ ülkesinde hapiste tutulan İranlı yönetmen Cafer Panahi'nin Tahranlı iki sokak müzisyeninin hikâyesini anlatan son filmi Akordeon da yer alıyor.



13 yıl önce