|

'Nerdesin Be Birader?'

Joel ve Ethan Coen 'biraderler'in Homeros'tan uyarladığı 'Nerdesin Be Birader?' hapishane kaçkını üç ahbap çavuşun komik maceralarını anlatıyor.

.
00:00 - 7/01/2001 Pazar
Güncelleme: 10:38 - 1/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'Nerdesin Be Birader?'
'Nerdesin Be Birader?'

Büyük Lebowski ve Fargo gibi filmleriyle özel bir hayran kitlesi oluşturan, çektikleri suç filmlerinde özgün bir anlatım dili kullanarak farklılıklarını tâ başından belli eden Coen kardeşler bu kez komediyi de suçlarına dahil etmişler.

Bağımsız' sinemanın en başarılı isimlerinden olan Coen kardeşlerin son numarası "Nerdesin Be Birader?" sıradan bir suçla hapse düşen ancak karısının başkasıyla evleneceğini öğrenince hapisten kaçmak için zincirlerle bağlı olduğu iki mahkum arkadaşını kandırarak macera dolu bir yolculuğa çıkan Ulysses Everett McGill (George Clooney)'in büyük yalanı üzerine kurulu.

Arkadaşlarına azılı bir suçlu olduğuna inandıran McGill, bu iki saf mahkumu evinde daha önceki soygundan kazandığı yüklü miktarda para bulunduğunu ancak evin birkaç gün içinde sular altında kalacağını söyleyerek kaçmaya ikna eder. Zamanla yarışan mahkumlar bu yüzden çaldıkları arabalarla yol katederek ve parayı bulduklarında neler yapacaklarını hayal ederek yolculuklarını sürdürürler. Peşlerinde onları inatla takip eden polis şefi ve her kıstırıldıklarında kurtulmalarını sağlayan tesadüflerle yola devam ederken kısa yoldan para kazanmak için de kendilerine 'Altı Islak Çocuklar' adını verip bir radyo istasyonunda plak doldururlar. McGill ve arkadaşlarının ufak bir sahtekarlık olarak doldurdukları plak bir anda bütün şehirde en beğenilen şarkı olur. Plaklar yok satar.. Şarkılarının başarısından habersiz üç kafadarın başına gelecekler ise bitmek bilmez.

Homeros ilhamıyla...

Joel ve Ethan Coen, üç kafadarın macerasını senaryoya dökerken, Homeros'un klasik eseri olan "The Odyssey"den ilham almışlar. Ancak film, klasik eseri günümüz şartlarına göre yeniden yorumluyor. Homeros'un epik şiirini Mississippi'ye ve 1930'lara uyarlayan Coen kardeşlerden, senaryonun yanısıra filmin yapımcılığını da üstlenen Ethan Coen ise "Odyssey'in gevşek bir uyarlaması" olarak tanımlıyor filmi.

Acil Servis dizisiyle tanınan, geçen yaz "Üç Kral" filminde izlediğimiz George Clooney, bu filmdeki performansıyla komedide hayli iddialı olduğunu kanıtlıyor. Coen'lerin olmazsa olması John Turturro da filmin en renkli tiplerinden.


23 yıl önce