|

Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti

Yazdığı Türk Tarihi Ansiklopedisi ve kitaplarıyla dünya çapında tanınan tarihçi ve eski milletvekili gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna Ankara'da vefat etti. Öztuna bugün Fatih Camii'nde öğle namazı sonrasında kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul'da toprağa verilecek.

Şamil Kucur
00:00 - 10/02/2012 Cuma
Güncelleme: 23:23 - 9/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihçi Yılmaz  Öztuna vefat etti
Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti

Türk tarihi ve Türk musıkisi sahasındaki yazdığı ansiklopedi ve kitapları ile tanınan tarihçi, eski milletvekili, gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna Ankara'da vefat etti. Türkiye Gazetesi başyazarı da olan 82 yaşındaki Öztuna, 4 gün önce solunum yollarında meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı Ankara Güven Hastanesi'nde hayata veda etti. Öztuna, bugün Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecek.

ESERLERİ YABANCI DİLLERE ÇEVRİLDİ

Tarihçi ve yazarlık kimliği yanında, son derece aktif ve çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Yılmaz Öztuna, Ayasofya Hünkar Mahfili'nin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı'nda Hırka-i Saadet Dairesi'nde Kur'an okunması fikir ve icraat öncülüğünü yaptı. Öztuna Ankara Devlet Konser Salonu ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin Türk Musikisi'ne açılmasını da savunuyordu.Yazdığı eserler ile birlikte, kültür, tarih ve musıki alanında bakanlıklarda, üniversitelerde, vakıflarda tv ve radyolarda görevler yapan Yılmaz Öztuna'nın bir çok eseri yabancı dillere çevrildi. Öztuna bir çok ülkede televizyon ve radyo programlarına katıldı. Öztuna, dünyada ilk defa olarak Türk Musikisi Tarihi kürsüsünü kurdu. Öztuna en son, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Çankaya'da bazı tarihçilerle birlikte yemeğe katılmıştı. Öztuna çıkışta, Cumhurbaşkanı ile birlikte çok güzel kültür, sanat, tarih ve coğrafya sohbeti yaptıklarını söylemişti. Öztuna, cumhurbaşkanlarının kültür ve sanat adamlarıyla görüşmesinin dünyada devlet başkanlarının adetlerinden olduğunu söylemişti.


Onlarca kitap yazdı

20 Eylül 1930 İstanbul doğumlu olan Öztuna, lise tahsilinin yanında İstanbul Konservatuvarı'na devam etti. 1950-57 arasında Paris'te kütüphanelerde çalıştı. Paris Üniversitesi Siyasi İlimler Enstitüsü'nde, Sorbonne'da Fransız Medeniyeti bölümünde Alliance Française'nin yüksek bölümünde okudu ve Paris Konservatuvarı'na devam etti. 1969'da Adalet Partisi'nden Konya Milletvekili seçildi. TRT'de çeşitli görevlerde bulundu. MEB'de bakan başmüşavirliği yaptı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu yönetim kurulu üyesi, öğretim üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürlüğü yaptı. 1985'de Faisal Finans Kurumu müşaviri oldu. Ayasofya Hünkar Mahfili'nin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı'nda Hırka-i Saadet Dairesi'nde Kur'an okunması, 1000 Temel Eser, Ankara Devlet Konser Salonu ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin Türk Musikisi'ne açılması gibi fikirler ve realizasyonlar da Yılmaz Öztuna'ya ait. Öztuna'nın, 'Bir Darbenin Anatomisi', 'Türk Tarihinden Yapraklar', 'Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikayeleri', 'Türk Tarihinden Portreler', 'Tarih Sohbetleri' gibi eserleri de var.


Hayallerini yazıya aktardı

Prof. Dr. Turan Yazgan: Çok yakın dostluğumuz vardı. O, ahlakı, inancı, şahsiyeti, araştırmacı ve mütevazı kişiliği ile çok önemli eserlere imza atmıştır. Son derece meraklı, hayalleri ve hedefleri olan, sabırlı ve araştırmaları ile çok yönlü bir şahsiyetti. Bütün bu mühim özellikleriyle de, her zaman kültür, sanat, tarih ve musıki hayatımızda eserleriyle adından söz ettirecektir.


Kültür hayatında derin izler bıraktı

Prof. Dr. Halil İnalcık: Türk kültür ve musiki tarihi alanında yaptığı araştırmalar, yayınladığı eserler, kaleme aldığı makaleler ile Türk kültür hayatında derin izler bırakan bir üstattı. Herhangi bir üniversiteyi tercih etmedi. Gazetecilik ve yazarlık ile bilgi ve birikimlerini milletiyle paylaştı. Özellikle Türk musıkisi üzerine hazırladığı ansiklopedinin musıki tarihimize ve hayatımıza katkısı çok mühimdir. Araştırmacı ve çalışma disiplini olan bir tarihçimizdi. Öztuna Hoca'ya Allah'tan rahmet, ailesine ve kültür camiamıza da başsağlığı diliyorum.


Deha mertebesinde müthiş hafızası vardı

Prof. Dr. Uğur Derman: Türk musıkisine vakıf, deha mertebesinde müthiş hafızası olan bir kültür insanıydı. Tarihe, kültüre, musıkiye merakı daha çocuk yaşlarında başlayan Öztuna'nın ilk kitabı daha 16 yaşında yayınlanmış. Hayatının her safhasında tarih ve musıki alanında verdiği eserler bugün hâlâ kütaphanelerde önemli bir kaynak eseri olarak yer tutmaktadır. Özellikle Türkiye Tarihi Ansiklopedisi ve Türk Musıkisi Ansiklopedisi toplumun anlayabileceği bir üslupta kaleme alınmış önemli eserlerdir.




12 yıl önce