|

Turan Yazgan vefat etti

İlim ve kültür dünyasının önemli isimlerinden Türk Dünyası Vakfı Başkanı Prof.Dr. Turan Yazgan, hayatını kaybetti.

Aa
00:00 - 22/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 13:47 - 22/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Turan Yazgan vefat etti
Turan Yazgan vefat etti

Yazgan'ın cenazesi, 24 Kasım Cumartesi günü Fatih Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği belirtildi.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, ilk ve orta öğreniminin ardından 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni tamamladı. İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı'nda "İktisadi Araştırmacı" ve "Bölge Plancısı" unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya'ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966 yılında İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1967 yılında "Şehirleşme Açısından Türkiye'de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi" adlı tezle doktorasını tamamladı. 1971 yılında "Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik" konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı'na sundu. 1979 yılında İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı. 2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın genel başkanlığını yürütüyordu. Evli olan Yazgan, üç çocuk babasıydı.

Bahçeli ve Destici'den başsağlığı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Turan Yazgan'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı. Bahçeli, mesajında "Hayatını Türklüğe, Türk dünyasına ve Türk'e dair her şeye vakfeden; gönül, akıl ve dava insanı olarak büyük bir sevgi, ilgi ve hürmete layık görülen Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızın vefatı hepimizi derin bir üzüntüye sevk etmiştir." dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, "Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu, verilen kutsal ömrünü Türk dünyasına adayan, son anına kadar Türk dünyası için yaşayan, çalışan, düşünen, yüreği Türk dünyası, Türk dünyası diye çarpan; akıl, gönül ve dava adamı, aksakal Yazgan Hocamıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve necip Türk milletine sabr-ı cemil niyaz ederim." ifadelerini kullandı.


11 yıl önce