|

"Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bugün ihtiyaç hissettiğimiz dil, edebiyat, felsefe, irfan ve hikmet ile bizim tarihimizi yeniden yorumlayıp ve onu bugün, gelecek nesillerin özellikle zihin halkalarının oluşmasında bu kodları birer mihenk taşları olarak yerleştirmemiz lazım" dedi.

Aa
00:00 - 26/05/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:50 - 26/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" başladı
"Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" başladı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında düzenlenen, "Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi" Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde başladı.

Programa, Bakan Eker'in yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen ve İslam Birliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Mahmut Erol KIlıç, Harakani Başkani Yavuz Uygur, Bilgeler Zirvesi Koordinatörü İbrahim Akgün ve Türk Dünyası ile Eskişehir'den davetliler katıldı.

Bakan Eker, düzenlenen programda konuşmasına Sezai Karakoç'un "Zamana adanmış sözler" adlı şiirini okuyarak başladı. Eker, düzenlenen zirve sayesinde büyük coğrafyalarda yaşamış, bir medeniyetin tarihinin zirvesini oluşturan kaynakların ve referansların tekrar incelenme imkanının olacağını vurguladı.

Geleceğin inşasında kültürlere ait değerler de kullanılmalı

Bilimlerin geleceğin inşasında bir yöntem olarak kullanılması gibi kültürlere ait değerlerinde geleceğin inşasında kullanılması gerektiğini anlatan Eker, "Matematik modeller nasıl geleceğin inşasında bir yöntem olarak kullanılıyorsa, elimizdeki büyük hazine, büyük değerler de geleceğimizin inşası için, içinde yaşadığımız problemlerin çözümünde değerlendirilmeli" diye konuştu.

İçinde bulunduğumuz çağda provoke kültürünün hakim olduğuna dikkati çeken Eker, "Yaşadığımız çağ provoke kültürün olduğu bir çağ. Dünyanın iktisadi düzeni, siyasi düzeni hatta popüler kültür konularının provoke kültürü tarafından onun yansımaları ve motifleri tarafından belirlendiği bir çağda terimlerle bugünün nesillerine, çocuklarına, yarının büyüklerine onları anlayacağı dilden ve anlayacakları reçetelerle projelendirmemiz ve anlatmamız gerekir. Bu toplantının bu manada değeri olduğunu, katkı sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Tarihimiz yeniden yorumlanmalı

Türk medeniyetinin gelişmesi için yapılması gerekenlere değinen Eker, şöyle konuştu:

"Bizim bu süre zarfında özellikle Sanayi Devrimi'nden sonra meseleyi sadece Mühendislik Bilimleri çerçevesinde ele alıp, Sosyal Bilimleri ihmal ederek, dili, edebiyatı ihmal ederek ve kültür devrimininde, maalesef bütün İslam coğrafyası için söylüyorum, acı uygulamalarını da yaşayarak biz Sosyal Bilimlerden uzaklaştık. Mühendislik bilimlerine ise zaten tam anlamı ile hakim olmamız çok zor. Onun için bugün ihtiyaç hissettiğimiz dil, edebiyat, felsefe, irfan ve hikmet ile bizim tarihimizi yeniden yorumlayıp ve onu bugün, gelecek nesillerin özellikle zihin halkalarının oluşmasında bu kodları birer mihenk taşları olarak yerleştirmemiz lazım. Bu yolla hem yaşadığımız çağın zulüm ve problemlerinden, onun olumsuz etkilerinden korunma ve onları bertaraf etme hem de insanlık için aslında bir saadet reçetesi olan büyük medeniyet ırmağımızın daha da işlenip, beslenmesine katkı sağlamış olacağız."

"Zirve, aşk ateşinden yüreğimize düşen bir kıvılcımın eseridir"

Vali Tuna ise bugün Necip Fazıl Kısakürek'in doğumunun 110. yılı olduğunu anımsatarak, Kısakürek'in "Ayna" adlı şiirini okudu. Hakk'ın rahmetine kavuşmuş bütün gönül sultanlarını rahmetle andıklarını dile getiren Tuna, hayatta olan gönül sultanları için ise sağlık diledi.

Türk kültürünün manevi mimarlarının hangi kültürde, hangi coğrafyada yaşamış olurlarsa olsunlar insanlara aynı manaya açılan çıkış kapılarını gösterdiklerini söyleyen Tuna, "Umman kadar ilme sahip gönüllerinde onlar, büyük bir aşk ateşi yakalamışlardır. Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz Türk Dünyası Bilgeler Zirvesi de bu aşk ateşinden yüreğimize düşen bir kıvılcımın eseridir" şeklinde konuştu.

Eskişehir'de gerçekleştirilen yaklaşık 300'ü aşkın uluslararası etkinlikten sadece biri olan bu zirvenin farkının, gönül sultanlarını bir zeminde, akademik bir platformda yad etme imkanı sunması olduğunu söyleyen Tuna, Bilgeler Zirvesi'nin sadece gönül sultanlarını değil onlarla ilgili araştırma ve çalışma yapan insanları da bir araya getirdiğini ifade etti.

10 yıl önce