|

Arakan'da son durum nedir? En güncel Arakan haberleri!

Arakan'da son durum: Arakan'da Müslümanlara yönelik soy kırım son günlerde giderek arttı. Son bir kaç günde 2-3 bin Müslüman katledildi. Arakan'daki katliama BM, Avrupa Birliği ve Amerika ise sessiz. İşte en güncel Arakan haberleri ve son gelişmeler...

Yeni Şafak
13:24 - 29/08/2017 Salı
Güncelleme: 13:49 - 29/08/2017 Salı
Diğer
​Arakan'da son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Arakan'da son durum nedir? sorusunun yanıtı haberimizde.

En güncel Arakan haberleri: Çevresi Çin, Tayland ve Bangladeş ülkeleri ile çevrili olan Myanmar’da yapılan askeri darbe sonrası sözde sivilleşen yönetim Müslümanlara yönelik saldırılar düzenliyor. Bu saldırılardan dolayı 1 milyon kişi mülteci olarak başka ülkelere sığındı. Ancak başka ülkelere gidemeyen Arakanlı Müslümanlara ise soykırım ve katliam derecesinde saldırılar düzenleniyor. Müslümanların evleri ateşe veriliyor. Pek,i Arakan'da son durum nedir? İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ile 3. yıl özel yayını"nda, vatandaşların kendisine gönderdiği mektupları yanıtladığını, mektubunda telefon bilgilerine yer verenleri de telefonla aradığını söyledi.

BM Genel Kurulu'nda da gündemimizde yer alacak"

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılarla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Yardım gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi ülkelere yardım ve destekte bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ilk konuğunun Papa olduğu anımsatılarak Papa'ya armağan edilen Osmanlı fermanın hikayesinin sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:



"Arakan'da insanlığa karşı işlenen suç soykırıma dönüştü"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik saldırılara ilişkin, "Ordu mensupları ve Budist rahipler sistematik şekilde katliamlara imza atıyor. Bu yapılanlar açıkça katliamdır ve insanlığa karşı suçtur. Birleşmiş Milletler (BM) ve tüm uluslararası kurumlar etkili şekilde harekete geçmelidir." ifadelerini kullandı.

Çelik, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada Myanmar'ın Arakan eyaletinde son 3 günde binlerce Müslüman'ın katledildiğini, 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiğini belirtti.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug'un "Arakan'da yavaşlatılmış bir soykırım ile karşı karşıyayız." ifadelerini paylaşan Çelik, şunları kaydetti:

Sadece Arakan'ın Rathedaung kentine bağlı Saugpara köyünde geçen gün 1000'e yakın Müslüman'ın öldürüldüğünü dile getiren Çelik, "BM başta olmak üzere AB kurumları, hızlı ve etkili yollarla bölgedeki katliamın durdurulmasına öncülük etmelidir." dedi.


Çelik, uluslararası kurumların, ERC Sözcüsü Dr. Schug'un "yavaşlatılmış soykırım" olarak nitelediği katliamların seyircisi olmaması gerektiğini vurguladı.

ERC Sözcüsü Dr. Anita Schug, dün yaptığı açıklamada, son üç günde Myanmar ordusunun Arakan eyaletinde düzenlediği saldırılarda 2 ila 3 bin Müslüman'ın katledildiğini, 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiğini açıklamıştı.


Arakan'da 10 binlerin can pazarı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vahdettin Kaygan, Myanmar'ın Arakan eyaletine bağlı Maungdaw bölgesinde polis ve sınır karakollarına düzenlenen saldırılar sonrasında yaşanan şiddet olayları nedeniyle 10 binlerce Arakanlı Müslümanın (Rohingya) Bangladeş'e geçmeye çalıştığını söyledi.

Kaygan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arakan'da son 3 günde Myanmar ordusu mensupları, yaklaşık 50 köye operasyon düzenledi ve köylerden bazılarını ateşe verdi." ifadelerini kullandı.

Köylerden kaçan 60 ila 70 bin kişinin Bangladeş sınırını geçmeye çalıştığını kaydeden Kaygan, Bangladeş hükümetinin sınırlarını tamamen kapattığını dile getirdi.

"Bangladeş hükümetinin ve sınır güvenliğinin engellemelerine karşın 20 bin kişi kaçak yollarla Bangladeş'e girmeyi başardı." diyen Kaygan, Bangladeş'e geçmeyi başaramayan 50 bine yakın Arakanlı Müslümanın ise dağlık bölgelere sığındığını kaydetti.

Kaygan, bölgedeki sivil ölümlerine dair kesin bir rakam veremeyeceklerini sözlerine ekledi.



"Arakanlı Müslümanlar için bağış kampanyası başlatacağız"

İHH'nın bugünden itibaren Arakanlı Müslümanlar için bağış kampanyası başlatacağına dikkati çeken Kaygan, "İHH, ilk etapta, Arakan'daki zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan bin kadar aileye gıda ve kişi başı 15 dolar nakdi yardım yaptı."dedi.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, dün yaptığı açıklamada, son üç günde Myanmar ordusunun Arakan eyaletinde düzenlediği saldırılarda 2 ila 3 bin Müslümanın katledildiğini, 100 binden fazla Müslümanın da yerinden edildiğini açıklamıştı.

Arakanlı Müslümanlar, geçen ekimde eyalette polis kontrol noktalarına yapılan ve 9 polisin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Myanmar ordusunun başlattığı operasyonlarda şiddete ve insan hakları ihlallelerine maruz kalmıştı. Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) bölgede yaşananları aydınlığa kavuşturmak üzere kendi araştırma komisyonunu görevlendirmiş ancak Myanmar hükümeti komisyon üyelerinin bölgeye erişimini engellemişti. Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde ve Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii desteğiyle oluşturulan Arakan Danışma Komisyonunun hükümete sunduğu tavsiye raporu kısa süre önce kamuoyuna açıklanmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

#Arakan
#Arakan son durum
#Arakan haberleri
7 yıl önce