|

Aşure günü ne zaman? 2017 Aşure günü orucu nasıl tutulur?

Aşure günü önemi, fazileti nedir? Aşure günü ne zaman? Aşure günü oruç tutulur mu, nasıl tutulur? sorularının yanıtları Muharrem ayının 9.gününde (29 Eylül 2017) çokça merak konusu oluyor.

Yeni Şafak
10:33 - 30/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 10:34 - 30/09/2017 Cumartesi
Diğer
Aşure günü önemi, fazileti nedir? Aşure günü ne zaman? Aşure günü oruç tutulur mu, nasıl tutulur? sorularının yanıtları haberimizde.
Aşure günü önemi, fazileti nedir? Aşure günü ne zaman? Aşure günü oruç tutulur mu, nasıl tutulur? sorularının yanıtları haberimizde.

Aşure günü yani Muharrem ayının 10. günü ne zaman, aşure gününün önemi nedir, bugün de oruç tutulur mu? sorularının yanıtı haberimizde sizlerle paylaştık.

Aşure günü, Hz. Musa (a.s.) ve İsrailoğullarının Firavunun zulmünden kurtulduğu gündür. Bu nedenle Hz. Musa'nın (a.s) oruç tuttuğu gündür. Bu güne dair detaylar hadis kaynaklarında sahih kaynaklarla bizlere ulaşmıştır. Buhari ve Müslim'de yer alana İbn Abbas (r.a.) hadisinde konuyla ilgili rivayet şöyledir:


  • “Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşûre günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.”
MUHARREM AYI ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Hz. Peygamber (sas), muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Muharrem ayının onuncu günü “âşûrâ” diye adlandırılır. Hz. Peygamber (sas) peygamber olarak gönderilmeden önce ve Medine’ye hicretinden sonra bu günde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır. Hz. Peygamber (sas) muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Muharremin sadece onuncu günü oruç tutulması yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.

AŞURE ORUCU NASIL TUTULUR?

Aşure günü yani Muharrem ayının 10.günü oruç tutmak hanefilere göre vacip, şafiilere göre ise müekked sünnetir. Bu günde oruç tutacak olanların Yahudilere muhalefet olması içinde alimler muharrem ayının 9. ve 10. günü; 10. ve 11.günü veya 9., 10. ve 11. günleri oruç tutulmalı demiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Muharrem ayında tutulan oruç ise Ramazan ayından sonra en çok önem verdiği ay ve oruçtur.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü, Muharrem ayının 10.günüdür. Diyanetin takvimine göre, Muharrem ayının 10.günü ise bu yıl 30 Eylül 2017 Cumartesi gününe denk gelmektedir.

İmam Nevevî (r.h.) bu konuda şöyle demiştir:

"Ashâbımızdan âlimlerle diğer âlimler, (onuncu gün ile birlikte) dokuzuncu günde de oruç tutmanın müstehap oluşunun hikmetinin sebeplerini şöyle zikretmişlerdir:

Birincisi:

Bundan kasıt; sadece onuncu günü oruç tutan yahudilere muhalefet (onlara aykırı hareket) etmek içindir. Bu, İbn-i Abbas'tan -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunan görüştür.

İkincisi:

Bundan kasıt; Âşûrâ (onuncu) günü orucunu başka bir oruç ile birleştirmektir. Nitekim Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, yalnızca Cuma günü oruç tutmayı yasaklamıştır.

Üçüncüsü:

Hilâlin noksan (29 gün) olmasından ve sayıda hata yapılıp dokuzuncu günün onuncu gün sayılmasından endişe edildiği için onuncu günde oruç tutmakla ihtiyatlı davranılmış olunur."

Bu zikredilen sebeplerin en kuvvetlisi; Ehl-i Kitab'a muhalefet (aykırı hareket) etmek için olanıdır.

"Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, birçok hadiste Ehl-i Kitab'a benzemekten yasaklamıştır.

Nitekim Âşûrâ günü orucu hakkında şöyle buyurmuştur:

(( لَئِنْ عِشْتُ إِلَى قَابِلٍ لَأَصُومَنَّ التَّاسِعَ.))

"Şayet gelecek yıl yaşarsam, onuncu gün ile birlikte dokuzuncu günü de oruç tutacağım." (el-Fetâvâ'l-Kubrâ; c: 6 ).

İbn-i Hacer (r.h.), Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in:

(( لَئِنْ بَقِيتُ إِلَى قَابِلٍ لَأَصُومَنَّ التَّاسِعَ.)) [ رواه مسلم ]

"Şayet gelecek yıla kavuşursam, onuncu gün ile birlikte dokuzuncu günü de oruç tutacağım." (Müslim)

Hadisini yorumlarken şöyle demiştir:

"Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in dokuzuncu günü de oruç tutmaya niyet etmesinin anlamı; sadece dokuzuncu günü oruç tutmayacağına, aksine dokuzuncu güne onuncu günü de ekleyeceğine yorumlanır. Bunun da sebebi; ya ihtiyatlı olmak için, ya da yahudi ve hıristiyanlara muhalefet etmek içindir. Bu da en tercihli olan görüştür.

Nitekim Müslim'in bazı rivâyetleri buna işâret etmektedir." (Fethul-Bârî; c: 4, s: 245).

(( خَالِفُوا الْيَهُود، صُومُوا يَوْمًا قَبْله أَوْ يَوْمًا بَعْده.)) [ رواه أحمد ]

"Yahûdilere aykırı hareket ederek Âşûrâ günü ile birlikte bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutun." (Ahmed)

Başka bir rivâyette şöyle buyurmuştur:

(( صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ، وَخَالِفُوا فِيهِ الْيَهُودَ، صُومُوا قَبْلَهُ يَوْمًا أَوْ بَعْدَهُ يَوْمًا.)) [ رواه أحمد وابن خزيمة ]

"Âşûra günü oruç tutun ve o günde yahûdilere aykırı hareket edin. O günden bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutun."(Ahmed ve İbn-i Huzeyme rivâyet etmişlerdir.)

#Aşure günü
#Muharrem ayı
#Aşure orucu
#Muharrem orucu
#Aşure günü önemi
7 yıl önce