|

EYT emeklilik maaşları

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifinin son durumuna ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan açıklama geldi. Elitaş, “Düzenleme Meclis'e geldikten sonra 10 günlük bir süre gerekir.” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT’te teknik çalışmanın tamamlandığını belirterek, "Konu bizden çıktı. Meclis gündemine gelmesi artık siyasetin vereceği bir karar" dedi. Emekli ve memur maaşlarına yüzde 30 zam yapıldı. Buna göre, en düşük memur emekli maaşı 7 bin 901 TL oldu. Peki EYT maaşları kaç para olacak? EYT'liler ne kadar maaş alacak? İşte en düşük SGK ve Bağkur emekli aylıkları.

16:15 - 13/01/2023 Cuma
Güncelleme: 16:36 - 13/01/2023 Cuma
Yeni Şafak
EYT maaşı ne kadar olacak?
EYT maaşı ne kadar olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin,
EYT düzenlemesi
ne ilişkin açıklama yaptı. Teknik çalışmanın tamamlandığını belirten Bilgin, "Konu bizden çıktı. Meclis gündemine gelmesi artık siyasetin vereceği bir karar" dedi.

EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

  • Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifinin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Elitaş, şunları kaydetti: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, geçen hafta, 'Biz bunu bitirdik, takdir yüce Meclis'in takvimi çerçevesinde.' diye ifade etti. Meclis'e geldikten sonra 10 günlük bir süre gerekir. EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz ama bizden bir tarih istemeyin. Çünkü muhalefet, 20 milletvekiliyle Meclis'i tıkayabiliyor. Bu engellemeleri de dikkate alırsak bir süre vermemiz mümkün değil.”

EYT'liler ne kadar maaş alacak?

Emekli aylıkları prim gün sayısı ve çalışma süresine göre değişiklik gösteriyor. Burada 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası çalışma sürelerine göre farklı seviyeler söz konusu e -Devlet'te “Ne kadar emekli aylığı alırım” şeklinde yapılan sorgulamalarda çıkan seviye bağlanacak aylığa yakın seviye olarak gösteriliyor. Öncelikle yasanın yürürlüğe girmesi beklenecek. Yasanın yürürlüğe girdiği ay emeklilik dilekçesi verenlerin ilk maaşı, dilekçeyi takip eden ayın birinci günün­den geçerli olarak ödenecek.
En düşük SGK ve Bağkur emekli aylığı 3500 TL'den 5500 TL'ye yükseltildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine sonrası yaptığı açıklamada EYT'nin yakın zamanda Meclis'e sunulacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "28 Aralık'ta EYT düzenlemesini kamuoyuyla paylaştık. Milyonlarca vatandaşımızın sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında TBMM'nin takdirine sunuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

EYT kimleri kapsıyor?

EYT, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor. Bu tarihten önce işe başlayanlar yaş şartına bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacak.

En düşük memur emeklisi, SGK ve Bağkur emekli maaşları

  • En düşük memur emekli maaşı 6 bin 78 TL’den 7 bin 901 TL oldu.
  • SSK 2000 sonrası şu anki maaş: 3 bin 500 TL
  • Zamlı maaş: 5 bin 500 TL
  • SSK 2000 öncesi şu anki maaş: 4 bin 867 TL
  • Zamlı maaş: 6 bin 327 TL
  • Bağ-Kur tarım şu anki maaş: 3 bin 500 TL
  • Zamlı maaş: 5 bin 500 TL
  • Bağ-Kur esnaf şu anki maaş: 4 bin 196 TL
  • Zamlı maaş: 5 bin 500 TL
#eyt
#eyt maaşı
#eyt maaşı ne kadar
1 yıl önce