|

Halep’te son durum! Halep’te tahliyeler başladı! İşte ilk görüntüler

Halep’te son durum! Esed rejimi ve İranlı komutasındaki örgütlerin saldırısı altındaki Halep'te ateşkes yeniden başladı. Ateşkesin ardından ise Halep’te tahliyeler yeniden başladı. Yeni Şafak ise Halep’teki ilk görüntülere ulaştı. İşte Halep’teki son durum.

Yeni Şafak
09:59 - 15/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 10:26 - 15/12/2016 Perşembe
Diğer

Halep'te son durum! Halep'te ateşkesin yeniden başlamasıyla birlikte tahliyeler de başlıyor. Yaralıları taşıyan ilk konvoy yola çıktı. Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yaptı. İşte Halep'te son durum ve Halep'ten ilk görüntüler.



Halep'te rejim güçleri ve muhalifler arasında ilan edilen ateşkes başladı.



Ateşkes kapsamında bölgeden ayrılacak olan sivillerin tahliyesi başladı. Otobüsler yaralı ve sivilleri almak için Amiriyye bölgesinden muhaliflerin toplandığı bölgelere giriş yaptı.



Tahliyeler hızlandırılacak


Ateşkesi rejim güçleri de doğrularken muhalifler, aileleri ve isteyen siviller tahliye edilecek. Suriye'de İran komutasındaki Şii milislerle Beşşar Esed ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'te, ateşkesin yeniden sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Sivillerin bölgeden çıkmaya başlaması ve sürecin sorunsuz işlemesi halinde otobüslerle tahliyenin hızlandırılması öngörülüyor.


Diğer taraftan, akşam saatlerinde İranlı general Seyit Cevat komutasında karadan tanklar ve ağır silahlarla operasyona başlayan Şii milisler de yarım saat önce saldırıları durdurdu.



Muhalif kaynaklar, ateşkesin yeniden sağlanmasıyla aracı olan sivillerin bölgeden çıkmaya başlayacağını bildirdi. Her an başlaması beklenen sürecin sabaha kadar sorunsuz devam etmesi durumunda da otobüsler bölgeye girerek sivilleri ve muhalif savaşçıları hızla tahliye edecek.



  • Türkiye ve Rusya garantör
  • Türk istihbarat kaynakları ise, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından ateşkesin sağlandığını anlattı.Kaynaklar, Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu bildirdi. Kuşatma altındaki bölgeden çıkanların Halep'in güneybatısında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri bekleniyor. Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib, Hatay'ın karşısına denk düşüyor.

Yeni Şafak, Halep'ten tahliye edilmek için otobüsleri bekleyen sivillerin görüntüsüne ulaştı.

Sabah 8'de başlayan tahliyeler için ilk otobüsler bölgeye ulaşırken, siviller de bölgeden ayrılmak için hazırlanıyor. 80 bin sivil ve muhaliflerin bulunduğu Doğu Halep'ten ilk otobüsler de harekete geçti. Yaralı ve hastaları taşıyan otobüslerin İdlib'e gelmesi bekleniyor. Türkiye, Doğu Halep'ten İdlib'e gelecek olan siviller için hazırlık yapıyor.







Halep'te varılan ateşkesin ardından yaralıları taşıyan ilk konvoy da harekete geçti. Bölgedeki yaralıları taşımak için ilk etapta 10 ambulans görevlendirildi. Rusya, bölgedeki sivillerin 20 otobüs ile taşınmaya başladığını duyurdu.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ateşkes kararından sonra İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüşerek bölgede yaşanan son gelişmeleri ele aldı.




Eyfel Halep için karardı


Paris Belediyesi Halep sakinlerine destek için Eyfel Kulesinin ışıklarını kapattı.


Eyfel Kulesi bu akşam sembolik olarak ışıklarını yaktı ancak 20 itibari ile karanlığa gömüldü.


Eyfel Kulesi Suriyenin Halep şehir sakinlerinin karşılaştığı "dayanılmaz durum karşısında" dayanışma için akşamı kapalı olacak.





Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Halep şehri sakinlerinin durumunu karşı karşıya kaldığı dayanılmaz bir durum" olarak tanımlayarak durumu kınamak için dünyanın tanıdığı Parisin simgesi Eyfel Kulesini akşam 20den itibaren karanlıkta kalmasına karar verdi.


Dünyada gözlenen anıt üzerinden, uluslararası topluma mesaj vermeyi ve daha acil hareketini sağlamaya davet ediyor.






#Halep
#Tahliye
#İlk görüntü
7 yıl önce