|

UNESCO mirasını hiçe saydılar!

39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısında Diyarbakır’ın Hevsel Bahçeleri seçildi.

iLAN
17:47 - 23/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 18:03 - 23/05/2020 Cumartesi
Diğer
UNESCO
UNESCO

Türkiye’nin 14. mirası alanı, 2015 yılında Almanya’nın Bonn kentinde yapılan 39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısında alınan kararla Dünya Mirasları Listesi’ne eklenerek Diyarbakır’ın Hevsel Bahçeleri seçildi. Hevsel Bahçeleri yedi yüz hektarlık verimli arazisiyle çok fazla türün ihtiyaçlarını giderecek kapasitededir.

Bu geniş verimli arazi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kuş cenneti olarak değerlendirilir. Sadece bu bölgedeki kuşlar için değil mevsimsel olarak göç eden kuşların da dinlenme ve beslenme merkezlerinden bir tanesidir. Kuşlara sağladığı faydaların yanı sıra sansar, sincap, tilki, susamuru gibi hayvanları da bünyesinde bulundurur.

Diyarbakır yönetimi tarafından sıklıkla yinelenen bölgeyi temiz tutma uyarılarına rağmen bazı vatandaşlar bu çok özel bölgeyi hiçe saydılar. Kıyısından Dicle Nehri’nin geçtiği Hevsel Bahçelerinin birçok bölgesine moloz dökerek görüntü kirliliğine neden olurken, bahçelerde yaşayan hayvanların hayatını tehlikeye atarak da
bülteninde yankı uyandırdılar.
Haber365
tarafından edinilen bilgilere göre Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç verilen bütün uyarılara rağmen insanların bu durumu dikkatte almamasının çok üzücü bir durum olduğunu belirtti. Ayrıca Dünya Mirası Listesi’ne girmiş bu özel alanın içerisinde moloz ve hafriyat dökülen alanların genişlemesi söz konusu olursa, Hevsel Bahçelerinin bu listeden çıkarılmakla karşı karşıya kalabileceğini de belirtti.
Prof. Dr. Kılıç; bu bölgeye moloz ve hafriyatı döken bilinçsiz insanlar kadar, bu olaydan haberdar olup yetkililere haber vermeyenlerin ve bu manzaralarla karşılaşıp hiçbir şey yapmayan yetkililerin de suçlu olduğunu belirtti.
Gündem haberi
bültenine konu olan bu üzücü olay için Kılıç, yetkililerin hemen devreye geçip durumu düzeltmelerini istedi.
bülteninde yankı uyandıran olay karşısında Kılıç, altını çizerek bu alanın korunmasını ve sahip çıkılmasını Diyarbakır vatandaşlarından rica etti. Bir daha böyle suiistimallerin yaşanmaması için halkın daha çok bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Olayın yaşanmasına sebep olan şahısları ise “kendini bilmez” ve “işi ucuza getirmeye çalışanlar” olarak nitelendirdi.

Sadece Diyarbakır’da değil Türkiye’nin genelinde bu ve benzeri olayların yaşanmaması için bilgilendirmelerin arttırılması daha yararlı olacaktır.

#Tükite
#Hevsel Bahçeleri
#UNESCO Dünya Mirası
4 yıl önce