|

Bin aydan hayırlı gece

Kadir sûresinde 'bin aydan daha hayırlı' olduğu söylenen Kadir Gecesi'ni bu akşam idrak edeceğiz. Dünyanın dört bir yanında eller dua için kalkacak, gözyaşları af ve mağfiret için akacak

00:00 - 19/10/2006 Perşembe
Güncelleme: 00:32 - 19/10/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Bin aydan hayırlı gece
Bin aydan hayırlı gece

Bu akşam Kur'an-ı Kerim'de 'bin aydan daha hayırlı bir gece' olarak zikredilen Kadir Gecesi'ni idrak edeceğiz. Gece boyunca dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslümanlar sabahın ilk ışıklarına kadar kıldıkları namazlar ve ettikleri dualarla tövbe edip, mağfiret dileyerek Yüce Rablerine sığınacaklar.

Kur'an-ı Kerim'de "Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için yeryüzüne inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar esenliktir" (Kadir sûresi, 97/ 1-5) ayetleriyle anlatılan Kadir Gecesi, İslâm'da en kutsal ve faziletli gecedir. Müminlere bir müjde olarak verilen ve Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı gece olan Kadir Gecesi'ni anlatan Kadir sûresi hakkında oldukça değişik rivayetlerin yer aldığı bilinmektedir. Bunlardan birisi ise şöyledir:

Bir kere Rasûlüllah (s.a.v) ashab-ı kirâma, İsrailoğullarından birinin, silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini bildirmişti. Ashabın buna hayret etmesi üzerine Cenab-ı Hak bu Kadir sûresini indirmiştir

MELEKLER YERYÜZÜNE İNER HER TÜRLÜ KÖTÜLÜK UZAKTIR

Kadir sûresinde açıkça belirtildiği gibi bu gece yapılan ibadet, kişiye bin ay boyunca ibadet etmiş kadar büyük sevap kazandıracaktır. Gelecek seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ'nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili olarak meleklere bu gece bildirilir. Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner. Tan yerinin ağarmasına kadar yeryüzünde esenlik vardır ve her türlü kötülükten uzaklık söz konusudur. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü'mine selam verirler. Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın yirmi yedinci gecesinde olduğu ifade edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ise Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğuyla ilgili olarak, "Siz Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" (Buhârî, Leyletü'l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur.

GÜNAHLARIN BAĞIŞLANDIĞI GECE

Yine Ebû Hüreyre (r.a)'ın rivâyet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Kim Kadir Gecesi'ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir, 1).


Hz. Ayşe'nin duası

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenlerin en azından teravihten sonra oturup bir süre dua etmeleri tavsiye edilir. Hz. Ayşe validemiz Kadir Gecesi'nde yapılacak

ibadetle ilgili Peygamber Efendimiz'le (s.a.v) aralarında geçen konuşmayı şöyle aktarır: " Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.v): "Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet diye dua et” buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).


18 yıl önce