|

1 milyon Filistinli risk altında

Gazze ve Batı Şeria'da 1 milyon insan ölümle burun buruna. Filistinliler bir yandan İsrail zulmüyle boğuşurken bir yanda gıda sıkıntısı çekiyor. Sağlık hizmetlerinin neredeyse durduğu ülkede, elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor. Okul çağı gelmesine rağmen eğitim göremeyen 504 bin Filistinli çocuğun yanı sıra, birçok öğrenci sebepsiz yere tutuklu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:54 - 31/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
1 milyon Filistinli risk altında
1 milyon Filistinli risk altında

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Filistin'in İnsani Durum Raporu'nu açıkladı. 2016'da, 830 bini Gazze'de, 209 bini Batı Şeria'da olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin beslenme ve sağlık hizmeti yönünden risk eşiğinde olup insani yardıma muhtaç halde olduğu tespit edildi. Bölgeye gıda, tohum, tarım ilacı, gübre gibi birçok ürünün girişimi, keyfî biçimde sınırlayan ablukanın yanı sıra, Siyonist rejimin askeri saldırıları, birçok tarım arazisini, gıda imalathanesini ve fırını yok etti. Yaşam pahalılığı da göz önüne alındığında, bugün tüm Filistin'de 1 milyon 600 bin kişi gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu insanların büyük kısmı Türk STK'ların yardımlarıyla hayata tutunuyor.

ELEKTRİK, SU, OKUL YOK

Yaklaşık 300 bin yeni doğan ve çocuk beslenme yetersizliğinden dolayı ölüm riski altında. 60 bin gebe kadın da yine yetersiz beslenme sebebiyle hamilelik dönemlerinde ciddi sorunlar yaşıyor. Her gün binlerce Filistinli muayeneye ihtiyaç duymasına rağmen birçoğu İsrail ve Mısır'ın keyfi gerekçeleriyle reddediliyor. 2014'te İsrail’in kasıtlı olarak Gazze’nin altyapısını hedef alan saldırıları nedeniyle enerji tedarikinde kriz yaşıyor. Gazze nüfusunun yüzde 70’ine üç günde 6 ila 8 saat arası su verilebiliyor. Ekonomik tahribatın onarılması için 120 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor. Eğitim çağı gelmesine rağmen 504 bin Filistinli okula gidemiyor. Diğer yandan İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da 15 bine yakın öğrenciyi sebepsiz yere tutukladı. Uluslararası hukuka göre Filistinlilerin olması gereken Batı Şeria’nın da yüzde 48’lik bölümü Yahudi yerleşimciler tarafından işgal edilerek bölgenin demografik yapısı hızla değiştiriliyor.

50 derecede oruç

Etiyopya’nın Afar eyaletinde yaşayan Ayrulafa kabilesinin sakinleri, kuraklık, susuzluk ve açlıkla mücadele ederken, Ramazan ayını 40-50 derecede geçiriyor. Yaklaşık 200 haneden oluşan Ayrulafa kabilesinin imamı Habib Muhammed Musa, hava sıcaklığının 40 ile 50 derece olduğu Afar’da Ramazan ayının çok zor geçtiğini, bu yıl da Ramazan ayını gördükleri için Allah’a şükrettiğini dile getirdi. Musa, “Ramazan'da Rabbimiz'den sıhhat bekliyoruz. Allah oruçlarımızı kabul etsin diye yalvarıyoruz. İslam alemine de hep dua ediyoruz” dedi. Musa’nın 62 yaşındaki eşi Meryem Ali de “Aç kalmamın, susamamın günahlarıma kefaret olmasını istiyorum” ifadesini kullandı.


Kadın
hafızlarla
mukabale

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te mukabele geleneği, 1990’lı yıllarda uğradığı kesintinin ardından kadın hafızlar tarafından yeniden canlandırılıyor. Dört kadın hafız öncülüğündeki mukabeleye ilgi yoğun.

Mahcup
yardım

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Sudan’ın üç farklı bölgesinde ihtiyaç sahibi toplam bin aileye gıda desteğinde bulundu. TDV Sudan Ekip Sorumlusu Cihat Bayrak, hayırseverlerden toplanan yardımları Hartum, Doğu Nil ve Umdurman kırsalında dağıttıklarını söyledi.

Ramazan
camide geçer

Gazze’deki Filistinlilier, Ramazan ayı boyunca Büyük Ömer Camii’nde Kuran-ı Kerim okuyarak ibadetlerini gerçekleştiriyor.

#Gazze
#Batı Şeria
7 yıl önce