|

Kadir gecemiz mübarek olsun: Sema kapıları bu gece açılacak

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu müjdelenen ve “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olan Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek. Koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadete ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, bu gece evlerinde ibadet ve dua edecek.

Haber Merkezi
01:00 - 19/05/2020 Salı
Güncelleme: 23:41 - 18/05/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Dinimizde bin aydan daha hayırlı kabul edilen ve Kur’an-ı Kerim’in vahyedilmeye başlandığı Kadir Gecesi bu gece idrak edilecek. “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” kabul edilen Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece. Kur’an-ı Kerim’de Kadir Suresi’nde bu gece şöyle anlatılıyor: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, Kadir Gecesi’ni evlerinde ibadet ve dua ederek geçirecek.


BAZI ZAMANLAR DİĞERLERİNDEN DAHA FAZİLETLİDİR

Bu gecenin önemi ve bereketi ile ilgili konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Günay, Allah’ın sonsuz hikmet ve rahmeti gereği zaman ve mekanların bir kısmının diğerlerinden üstün ve faziletli kılındığını belirtti. Bu zaman ve mekanların şeref ile üstünlüklerini kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylardan aldığını dile getiren Günay, Kadir Gecesi’nin şerefi, yüceliği ve faziletinin de insanlığın son hidayet rehberi Kur’an-ı Kerim’in bu gecede inmeye başlamasından kaynaklandığını anlattı.

ALLAH’TAN AF VE MAĞFİRET DİLEYİN

Hazreti Muhammed’in bir hadisi şerifinde, “inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelediğini ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gece her şeyden önce Allah’tan bol bol af ve mağfiret dilemek gerekir. Kadir Gecesi, herkes için ömrü boyunca bilerek ya da bilmeyerek yaptığı günahlar için samimi bir kalple tövbe istiğfar etmek, bundan sonra da her türlü günahtan uzak kalmaya kesin şekilde karar vermek için çok iyi bir fırsat sunmaktadır. Bu geceye şeref ve üstünlük veren şey Kur’an olduğuna göre, bu gecede bol bol Kur’an okumak, yapılacak en güzel işlerin başında gelir.”

Selimiye Camisi’nden canlı yayın yapılacak

Edirne’de bulunan Selimiye Camisi’nde düzenlenecek Kadir Gecesi programı, sosyal medya üzerinden canlı yayınlanacak. Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Selimiye Camisi’nde düzenlenecek Kadir Gecesi programının İl Müftülüğü sosyal medya hesabından bugün saat 21.30’da canlı yayınla vatandaşlara sunulacağını belirtti.


Kur’an’ın mesajlarını anlamak en ulvi hedeftir


  • Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erbaş mesajında, “Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Kur’an’la ilişkimizi gözden geçirmek, başta Rabbimiz olmak üzere kendimizle, çevremizle ve bütün kâinatla ilişkilerimizi tevhit, adalet, merhamet ve güzel ahlak üzere yeniden düzenlemek için önemli bir fırsattır. Şunu önemle ifade etmeliyim ki, bugün de iktisadî, ictimaî ve ahlakî krizlerin kıskacında örselenen insanlığın içinde bulunduğu zorluklardan çıkışı, yine ancak Kur’an ve Sünnetin kılavuzluğuyla mümkündür. Bu sebeple insana yaratılış gayesini bildiren; adalet, merhamet ve güzel ahlak ekseninde onurlu ve iffetli bir hayatın yolunu gösteren Kur’an-ı Kerim’i okumak, anlamak, yaşamak ve onun hikmet yüklü mesajlarını tüm dünyaya anlatmak, bizler için en önemli sorumluluk ve en ulvi hedeftir. Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve İslam âleminin Kadir gecesini tebrik ediyor; yüce Rabbimizden oruçlarımızı ve tüm ibadetlerimizi kabul buyurmasını; bu gecenin İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın sıhhat, hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını niyaz ediyorum” dedi.
#Kadir gecesi
#Ramazan
#Dua
#Kur'an-ı Kerim
4 yıl önce