|

Kurban Bayramı ne zaman?

Müslümanlar için iki önemli bayramdan biri olan Kurban Bayramı ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı yayınladığı Dini Günler Listesinde, 2018 Kurban Bayramının ne zaman olduğunu açıkladı. Bununla birlikte vatandaşlar “Kurban Bayramı tatili kaç gün?” sorusunu da gündeme getirdi. Kurban Bayramı ve Kurban Bayramı tatili ile ilgili merak edilen tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Yeni Şafak
10:53 - 31/05/2018 الخميس
Güncelleme: 17:40 - 18/07/2018 الأربعاء
Yeni Şafak
Vatandaşlar tarafından "Kurban Bayramı ne zaman?" sorusu gündeme geldi. İşte cevabı.
Vatandaşlar tarafından "Kurban Bayramı ne zaman?" sorusu gündeme geldi. İşte cevabı.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Müslümanlar için büyük öneme sahip
ayını eda ettikten 64 gün sonra bu kez de Kurban Bayramı'nı yaşamış olacağız. Kurban Bayramı tatili için seyahat planı yapacak olanlar şimdiden “Kurban Bayramı ne zaman?” ve “Kurban Bayramı tatili kaç gün?” sorularını gündeme getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Kurban Bayramı'nın ne zaman olduğunu açıkladı.
  • 2018 Dini Günler Listesini yayınlayan Diyanet, Kurban Bayramı'nın 21 Ağustos Salı günü başlayıp 24 Ağustos Cuma günü biteceğini duyurdu.
2018 Dini Günler Listesi


Peki, geçtiğimiz yıl 10 gün olan Kurban Bayramı tatili, bu yıl kaç gün olacak?
  • Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı henüz belli değil. Ancak, 9 günlük bir tatil olacağı düşünülüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Ramazan ayı ve oruç ibadeti ile ilgili sorulara cevap vermişti. Bu kez de Kurban ibadeti ile ilgili merak edilen sorular cevaplandı. İşte o sorulardan bazıları.

Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).

Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?

Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.

Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 63).

Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 383).

#kurban bayramı
#ramazan bayramı
#tatil
٪d سنوات قبل