|

Sessiz gelen ölümcül hastalık

Tromboz, dünyada en sık görülen 3 ölümcül kardiyovasküler hastalık (Kalp krizi, inme ve venöz tromboemboli) ile ortak mekanizmaya sahip ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir problem. Tromboz, vücutta bir atardamarın veya toplardamarın kan akışını engelleyen kan pıhtısı oluşumu. Her yaşta ortaya çıkabilmekte ve herhangi bir zamanda felce neden olabiliyor.

.
00:00 - 11/04/2014 الجمعة
Güncelleme: 09:06 - 11/04/2014 الجمعة
Yeni Şafak
Sessiz gelen ölümcül hastalık
Sessiz gelen ölümcül hastalık

Türk Hematoloji Derneği Tromboz Günü'yle ilgili açıklama yaptı:

Dünya Tromboz Günü etkinlikleri kapsamında trombozun her 3 çeşidi hakkında eğitim sunulurken, en öncelikli olarak venöz tromboemboli (VTE) ele alınacaktır. VTE en yaygın ve potansiyel olarak en ölümcül trombotik olaylardan biridir. VTE, uzuvların, özellikle bacakların derin venlerinde kan pıhtılarının oluşması ve sonrasında pıhtının koparak akciğerlere gitmesi ile meydana gelir. VTE en sık olarak bacak, baldır ve kalçada derinde bulunan toplardamarlarda meydana geldiğinden derin ven trombozu olarak da adlandırılır. Ortalama olarak her yıl 1000 kişiden birinde gözlenmektedir. Hastalarda VTE gelişimine zemin hazırlayan kalıtımla aktarılan veya sonradan oluşan birçok faktör tanımlanmıştır.

Kalıtsal hastalıkların yanı sıra sonradan oluşan risk faktörleri hamilelik, şişmanlık, yaşlılık, sigara kullanımı gibi durumlar, polisitemi, esansiyel trombositemi, antifosfolipid sendrom gibi kan hastalıklarını, kalp yetmezliği, kanser ve nefrotik sendrom gibi tüm sistemleri olumsuz etkileyen hastalıklar, doğum kontrol hapları, eritropoetin, tamoksifen, talidomid gibi ilaçların kullanımı, ameliyatları ve özellikle büyük damarları etkileyen travmaları içerir. Uzun yolculuklarda meydana gelen hareketsizlik (özellikle 6 saat ve üzerinde süren uçak yolculukları gibi) ve hastalıklara bağlı uzun süreli yatak istirahatleri de kan pıhtısı gelişimini arttıran faktörlerdendir.

VENÖZ TROMBOEMBOLİ HER YIL YARIM MİLYON ÖLÜME YOL AÇIYOR!

Sadece Avrupa'da, yarım milyon insan her yıl VTE''den ölmektedir. Bu sayı AIDS, meme kanseri, prostat kanseri ve trafik kazalarında görülen ölümlerin toplamından daha fazladır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, her yıl 100.000 ile 300.000 arasında birey VTE nedeniyle ölmekte ve 500.000 'den fazla kişinin hastaneye yatış nedenini oluşturmaktadır.

Asya gibi dünyanın başka coğrafik alanlarında da durum aynıdır. Trombotik hastalıkların dünya genelindeki etkisi veri yetersizliği yüzünden maskelenmektedir.

13 EKİM ''DÜNYA TROMBOZ GÜNÜ'' OLARAK BELİRLENDİ

Lider Tıp Organizasyonları, Dünya Tromboz Günü Etkinlikleri için Global Olarak Güçlerini Birleştirmiştir. ISTH dünyanın her kıtasından tromboz ile ilgili Derneklerin yanı sıra kardiyovasküler, nöroloji ve hematoloji organizasyonları ile birlikte ekipler kurarak halkı, sağlık uzmanlarını ve politikacıları trombozun riskleri, korunması ve tedavisi konusunda eğitmeyi amaçlamaktadır.

Chapel Hill, Kuzey Carolina, ABD–ISTH bugün ulusal ve yerel organizasyonlar ile birlikte tromboza karşı savaşmak için, 13 Ekim tarihini Dünya Tromboz Günü olarak belirlediğini açıkladı.

''International Society on Thrombosis and Haemostasis-ISTH'' ülkemizdeki partneri olan Türk Hematoloji Derneği ve her kıtadan Tromboz ile ilgilenen organizasyonlar, Dünya Tromboz Günü etkinliklerini başlatmak için dünya çapında üç kardiyovasküler ölümün en çok görülen tek nedeni üzerinde duruyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BİLE FARKINDALIK ÇOK AZ

Oklahoma Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi Dekanı ve ISTH Dünya Tromboz Günü Yönlendirme Komitesi Başkanı Dr. Gary Rascomb "Dünya Sağlık Meclis'in küresel hedefi olan 2025 yılında, bulaşıcı olmayan hastalıklardan erken ölümlerin yüzde 25 oranında azaltılması için öncelikle tromboz hastalığını azaltmamız gerekmektedir" dedi. Dr. Rascomb şunları söyledi: "Tromboz, başlıca üç kardiyovasküler hastalığın nedeni olan ortak mekanizma ve global bulaşıcı olmayan hastalıkların temel nedenidir. Dünya çapında meydana gelen ölüm rakamları arasında tek başına VTE dikkat çekmektedir ve bugün bu hastalık ile ilgili sağlık çalışanları arasında bile durumu, riskleri, belirtileri ve koruyucu uygulamaları hakkında çok az farkındalık vardır. Dünya Tromboz Günü, tromboz ve VTE bilincini yerleştirmek için tasarlanmıştır" dedi.

Dünya Tromboz Günü olan 13 Ekim, "tromboz" terimini bulan ve hastalığın anlaşılmasında önemli rol oynayan Alman doktor ve patolog Rudolf Virchow''un doğum günü olduğu için seçilmiştir.

Curtin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Rektör Yardımcısı (Perth, Avustralya) ve ISTH Konseyi Başkanı Dr. Michael Berndt, Tromboz, VTE ve diğer benzer kaynaklı ölümlerin azaltılması ve bunun tüm diğer formları, önemli ölçüde genel ölüm oranlarının düşürülmesi ve dünya çapında halk sağlığını ve refahını arttırmak için gereklidir diyerek şunları söyledi: ''Dünya Tromboz Günü ile bu önemli konuyu evlere taşıyacağız ve kampanya ile tanı konmamış hastaların sayısının azalacağını, kanıta dayalı korunma, teşhis ve tedavi uygulamaların ise artacağını düşünüyoruz'' dedi.

٪d سنوات قبل