|

Çok sayıda delilimiz var

31 Mart seçimlerinde yapılan usulsüzlükleri Yeni Şafak’a anlatan AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, iptal talebiyle YSK’ya yapılan başvuruda çok sayıda delile yer verildiğini belirtti. Güler, usulsüzlükleri maddi hatalar, usul hataları ve esas hataları olmak üzere üç ana başlıkta ele aldıklarını kaydetti.

Fatih Özer ve
04:00 - 17/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:39 - 17/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Abdullah Güler
Abdullah Güler

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, 31 Mart seçimlerinde yapılan usulsüzlükleri Yeni Şafak’a anlattı. Seçimin iptali talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan başvuruda çok sayıda delile yer verildiğini belirten Güler, usulsüzlükleri maddi hatalar, usul hataları ve esas hataları olmak üzere üç ana başlıkta ele aldıklarını dile getirdi. Güler, bu hataları 10 maddede özetle şöyle sıraladı:

TUTANAKLAR EKSİK:
Çok sayıda maddi hatalar yapılmış. Örneğin bazı sandıklarda seçim sandık sonuç tutanağında geçersiz oyların dökümü yapılmamış. Bazılarında sadece sayı vermekle yetinilmiş. Bu maddi usulsüzlüktür. Geçersiz oyların geçersizlik sebebinin yazılması gerekir.
İMZA VE MÜHÜR EKSİK:
Oy sayımın temel olan sayım döküm cetvellerinde usulsüzlükler belirlendi. 5 binden fazla mühürsüz 700’e yakında imzasız sayım döküm cetveli olduğunu tespit ettik. Kanuna göre bu tutanakların mühürlenip kurul üyelerince imzalanması gerekir. Sandık sayım tutanaklarının da aynı şekilde imzalanıp ve mühürlenmiş olması gerekir. Bu hukuki eksiklerin tamamı YSK’nın SECSİS sisteminde gözüküyor.
OY KULLANAR KISITLI SEÇMEN:
Oy vermişi hukuken mümkün olmayan insanların oy verdiğini tespit ettik. Kanunda bundan kısıtlı seçmenler olarak bahsediyor. Bunlar mahkumlar, askerler ve zihinsel engellilerdir. Bunların tamamına seçmen listesinde oy kullanamaz diye şerh düşmesi gerekir. Ancak bu şerh düşülmemiş ve bu kısıtlılardan çok sayıda oy kullanan olmuş. İstanbul’da toplamda 5 binin üzerinde bir kısıtlı seçmenin oy kullandığını tahmin ediyoruz. İstanbul’da 20 bin zihinsel engelli vatandaşın seçmen olarak listelerde gözüktüğü dikkat çekiyor. Her mahalleden kısıtlı seçmenlerin oy kullandığına ilişkin tespitlerimiz atıf olarak sunuldu.
SANDIK HEYETLERİ SORUNLU:
Sandık kurul başkan ve üyelerinin atamaları da usulsüzlüklerden birisi. Hem kurul başkanının hem de memur üyenin kamu görevlileri arasından seçilmesi hukuki zorunluluk ancak bakıyoruz durum farklı. Bu usule de riayet edilmemiş. 62 bin 560 sandık görevlisinden 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiş.
MÜŞAHİT SIKINTILARI:
Aynı şekilde siyasi partilerin temsilcilerinin belirlenmesinde de usulsüzlükler olmuş. En son seçimde Türkiye genelinde en çok oy alan 5 partinin temsilcilerinin görev alması gerekirken bu konuda da usule uyulmamış. Bazı usule uyulmamış, KHK ile ihraç edilen bazı isimlere sandık kurullarında görevlendirilmiş.
ŞAİBELİ GEÇERSİZ OYLAR:
Geçersiz oyların tasnifi sırasında da yanlışlıklar yapılmış. AK Parti lehindeki çok sayıda oy geçersiz sayılmış. Geçersiz oyların yüzde 85’i AK Parti’nin, sadece yüzde 15’inin CHP’de olması dikkat çekici.
TAŞIMA SEÇMENLER:
Bu seçimde çok sayıda kanuna aykırı taşıma seçmen oy kullanmış. Sadece Büyükçekmece’de 11 bin yakın kişinin usulsüz seçmen kaydı yapılmış. Cezai soruşturmada bu sayı çok daha artabilir. Seçim yenilenirse taşınan seçmenlerin kaydı dondurulacak. Bunlar oy kullanamayacak.
ORANSIZ ZARF-PUSULA:
Bazı sandıklarda oy kullanan seçmen sayısı ile pusulalar arasında oransızlıklar tespit edildi. Sandıklarda seçmen sayısından fazla zarf çıktı.
OY KAYDIRMALAR:
Döküm cetvelleri ile tutanaklar arasında kaydırmalar tespit edildi. AK Parti’nin oylarının başka partilere kaydırıldığı tespit edildi, itiraz edilerek düzeltildi.
SİSTEME YANLIŞ İŞLENENLER:
Sandık sonuç tutanaklarının YSK’ya aktarımı sırasında yapılan yanlışlıklar.

#​31 Mart
#Seçim
#YSK
#Abdullah Güler
5 yıl önce