|

İtirazda normal süre doldu

31 Mart yerel seçimleriyle ilgili son adım olan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz süreci dün doldu. Gözler, itirazlarla ilgili nihai kararı verecek olan YSK’ya çevrildi.

Osman Özgan
04:00 - 11/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:03 - 11/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Yüksek Seçim Kurulu
Yüksek Seçim Kurulu

Kurul, en son 13 Nisan’da itirazlarla ilgili başvuruları karara bağlayacak. Yerel seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar, 2 Nisan’da başladı. 3 ayaklı itiraz aşamasında itirazlar ilk olarak ilçe seçim kurullarına yapıldı. İlçe seçim kurulları 3-4 Nisan’da bu itirazları karara bağladı. Ardından ilçe seçim kurullarının kararlarına karşı itirazlar, il seçim kurullarına yapıldı. İl seçim kurulları da 6-7 Nisan’da itirazları sonuçlandırdı. 8 Nisan’da ise itirazlar için son aşama olan YSK süreci başladı. Partiler, ilçe ve il seçim kurullarının kararlarını 8-9-10 Nisan’da YSK’ya taşıdı. YSK’ya dün saat 17.00’a kadar devam eden itirazlar için verilen süre de dolmuş oldu. Şimdi ise YSK’nın bu itirazlarının karara bağlayacağı takvim işlemeye başladı. YSK, bugünden itibaren itirazları sonuçlandırmaya başlayacak. İtirazların karara bağlanması için belirlenen son tarih ise 13 Nisan. Yani 13 Nisan günü seçim sonuçlarıyla ilgili tüm itirazlar netleşmiş olacak. YSK’nın kararıyla birlikte itiraza konu bölgelerde en yüksek oyu alan isimler mazbatalarını alabilecek.

GERİYE ‘OLAĞANÜSTÜ’ KALIYOR

YSK’nın 13 Nisan’a dek vereceği hüküm nihai karar anlamına geliyor. Bu noktadan sonra partiler sadece, seçimlerde ‘tam kanunsuzluk’ ihbarıyla olağanüstü itirazda bulunabiliyor. Bu sürecin işletilmesi için itiraz sürecinin tamamlanması ve en yüksek oyu alan adayın mazbatasını alması gerekiyor. Bunun somut örneği Büyükçekmece’de yaşandı. AK Parti, CHP adayının mazbatasını almasının ardından usûlsüz seçmen kaydı skandalının yaşandığı Büyükçekmece’de seçimin iptalini olağanüstü itirazla istedi. Yine AK Parti, 38 ilçede oyların yeniden sayılmasını talebini reddeden YSK’da itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından İstanbul’da seçimin tümden yenilenmesi için aynı şekilde olağanüstü itirazda bulunacak.

#YSK
#Seçim
#İtiraz
5 yıl önce