|

Müşahitlere ölüm tehdidi

Van’da vatandaşları ölümle tehdit eden HDP, AK Partili müşahitlerin sandığa gitmesini engelledi. Telefonla örgüt tarafından tehdit edilen müşahitlerden 600'ü istifa etti. Müşahitlerin görev alamadığı kırsal mahallelerde HDP’liler açık oy kullandırdı. AK Partili iki kadın görevli ise linç edilmek istendi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:28 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Seçimler öncesinde kanlı muslukla vatandaşları ölümle tehdit eden HDP örgütle birlikte bu kez sandık görevlilerini hedef aldı. Oy verme işleminin başlamasının hemen öncesinde AK Partili sandık müşahitlerini arayan HDP'liler, görevlileri ölümle tehdit etti. Tehditler nedeniyle 600 sandık müşahidi istifa etmek zorunda kaldı. Sandıkta görevli AK Partili kadınlar ise HDP'liler tarafından linç edilmek istendi. AK Parti Van Milletvekili ve milletvekili adayı Burhan Kayatürk, “Müşahitlerimizle telefonla ya da yüz yüze görüşen HDP'liler, tehdit ettikleri müşahitleri istifaya zorladı" dedi.



GÖREV YAPAMADILAR


Kayatürk, Van genelinde 3 bin dolayında sandık bulunduğunu ve bu sandıklarda görev alacak kişilerin önceden belirlendiğini istifa edenler yerine görevlendirdiklerini ise ertesi gün bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Başkale, Çatak ve Özalp'ta tehditlerin yoğun bir şekilde yapıldığını belirten Kayatürk, “AK Partili müşahitlerle görüşen HDP'liler tehdit ettikleri müşahitleri istifaya zorladı. Sandık görevlilerinden de istifa edenler oldu. Bunların yerine başka birini maalesef yazamadık" diye konuştu.



ÖZGÜR İRADE ENGELLENDİ


AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, zaman zaman seçimle alakalı hoş olmayan duyumlar aldıklarını aktaran Soğanda, bazı mahallelerde müşahitlerine ve sandık görevlilerine karşı baskı yapıldığını ifade etti. İpekyolu ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesinde oyunu kullanan Soğanda, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Önceki gün 400'ün üzerinde müşahidimiz ve sandık görevlimiz görev almayacakları beyanında bulunurken, bu rakam seçim günü 600'ü buldu" dedi.



ÇOĞUNA ULAŞAMADIK


Soğanda, seçim kampanyası döneminde kentte sandıkların bulunduğu tüm okullarda sandık kurulu üyesi ve müşahit görevlendirdiklerine bildirdi. Soğanda, “Birebir görüştüğümüz müşahitlerimiz, aldıkları tehditlerden ötürü son günlerde görevlerinden vazgeçtiler. Bu rakam 600'ü buldu. Birçoğuna ulaşamadık, telefonlarını kapattılar. Bu durum bölgede birilerinin baskısının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor" dedi.



Açık oy kullandırıldı


AK Parti Van milletvekili adayı Ömer Çaha, HDP'lilerin bazı ilçede açık oy kullandırdığını söyledi. Çaha, “HDP seçmeninin yoğun olduğu ilçe merkezinde sandık başkanlarına tehdit yağdırıldı. Gün içinde iki kadın görevlimiz linç edilmek istendi. Bu arkadaşlarımızı görevli oldukları sandıklardan çekmek durumunda kaldık. Müşahitlerimizin tehditler nedeniyle görev alamadığı kırsal mahallelerde de HDP'lilerin açık oy kullandırdığı yönünde bilgiler geldi. Maalesef bölgemizde demokratik bir seçim süreci yaşanmadı" diye konuştu. Van İl Seçim Kurulu Başkanı Ali Öztürk ile Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün açık oy kullandırıldığı iddialarının araştırılacağını açıkladı.






#seçimler
#seçim sonuçlar
#Zahir Soğanda
9 yıl önce