|

Risksiz İstanbul: 5 yılda 650 bin konut

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “Risksiz İstanbul” projelerinin detaylarını anlattı. 5 yılda 650 bin konut yapacaklarını belirten Kurum, “İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar durmayacağız, dinlenmeyeceğiz” dedi.

Neslihan Önder
04:00 - 16/02/2024 Cuma
Güncelleme: 02:29 - 16/02/2024 Cuma
Yeni Şafak
Murat Kurum.
Murat Kurum.

Afetlere karşı dirençli bir İstanbul inşa edebilmek için yola çıkan Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, ‘Risksiz İstanbul’ projelerinin detaylarını anlattı. Bakırköy’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kurum, “Gerçek belediyeciliğin neferleri sahaya çıkmıştır” dedi. İstanbul’da 7 buçuk milyon ev ve iş yeri olduğunu, yeterli mühendislik ve mimari hizmeti almamış tam 1 buçuk milyon konutun sağlıksız olduğunu vurgulayan Kurum, 600 bin konutun acilen, bir dakika bile beklemeden dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kurum, “Peki bugün bu kadar acil bir konuda CHP’li mevcut yönetim ne yapıyor? Ne acıdır ki; tek bir olumlu adımları dahi yok. Durumun ciddiyetinin farkında bile olduklarına İstanbullular artık inanmıyor" diye konuştu.


700 BİN LİRA HİBE 700 BİN LİRA KREDİ

İstanbul’a hizmet etmeyi en büyük vazife ve sorumluluk olarak gördüklerini söyleyen Kurum, olası depremlere karşı projelerini sıraladı. O projelere göre afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek. Yeni yapılanmada yatay mimari ağırlıklı, komşuluk ilişkilerini odağa alan, nüfusu artırmayacak doğru bir planlama yapılacak. Bu konutların 300 bini Kiptaş eliyle inşa edilirken ödemenin yarısı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Evini Kiptaş ile dönüştürenlere 700 bin lira hibe desteği, 700 bin lira kredi desteği sağlanacak.


100 BİN LİRA TAŞINMA VE KİRA YARDIMI

Ödemeler 5 bin 833 TL’den başlayan taksitlerle olacak. 100 bin lira taşınma ve kira yardımı ödenecek. Üstelik başvurular ise seçimlerden iki hafta sonra 15 Nisan’da başlayacak. Tespit ve değerlendirme, sözleşme, proje ve ruhsatlandırma işlemlerinin ardından evler 18 aya kadar teslim edilecek. Yerinde dönüşüm kapsamında 650 bin evin 250 bininin vatandaşların anlaştığı özel sektör firmaları eliyle dönüştürülecek. Bunun için de binanın bulunduğu alana dair imar düzenlemeleri hemen hayata geçirilecek. 250 bin alt sektör harekete geçirilecek, İstanbul’un ekonomisi güçlendirilecek. Kentsel dönüşüme özel 39 ilçeye hizmet verecek 100 bin sosyal konut üretilecek. Bu evler satılamayacak, evleri dönüşüme giren yuva sahiplerine çok düşük fiyatlara kiralanacak. 39 ilçenin tamamına ve en riskli mahallelere Kentsel Dönüşüm Ofisleri kurulacak.


BİZ SÖZ VERDİK Mİ TUTARIZ

“Biz söz verdik mi, sözümüzü tutarız” diyen Kurum, “Çünkü biz, ‘Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Seferberliğini’ İstanbul’dan, milletimizle birlikte başlatmış kadrolarız. Türkiye’nin her yerinde 2 milyon 200 bin konutu dönüştürdük. 1 milyon 300 bin yeni sosyal konut inşa ettik. İstanbul’da da 12 yılda 800 bin bağımsız bölümü özenle yeniledik” diye kaydetti. Kurum konuşmasının devamında, “Ben, 5 yıllık bakanlık görevimde, Türkiye’nin 81 ilinde çalıştım. Tam 365 bin yeni yuvayı insanımıza teslim etmiş bir kardeşinizim. Bakanlık dönemimde İstanbul’umuza toplam 336 milyar lira yatırım yapmış bir kardeşinizim. 5 yılda tam 441 bin bağımsız bölümü dönüşüm kapsamına aldık, 80 bin yeni yuvayı ve 5 bin bereket kaynağı iş yerini İstanbullu kardeşlerimize armağan ettik. İşte Güngören, Esenler, Kartal, Üsküdar, Kirazlıtepe, Zeytinburnu. İstanbul’da sadece konut yapmakla kalmadık. Camiler, okullar, anaokulları yaptık. Üniversiteler, hastaneler, sosyal tesisler inşa ettik. Bu şehre, İstanbul finans merkezimizi, Yeni Atatürk kültür merkezimizi kazandırdık. Tek bir an bile durmadık. Devasa lojistik merkezleri, 9 bin kişilik öğrenci yurtları, spor tesisleri, toptancı siteleri kurduk” ifadelerini kullandı.

Tarihi cami çevrelerine yeni görünüm

Fatih Camii Külliyesi ve çevresindeki sokaklar, niteliksiz binaları elden geçirilerek düzenlenecek. Yürüyüş ve bisiklet yolları eklenecek, yapının ruhuna uygun peyzaj hayata geçirilecek. Bu bölge İstanbul’un sayılı turistik bölgelerinden biri haline getirilecek. Sultanahmet Camii ve çevresi ile yine Mimar Sinan’ın emaneti Süleymaniye Camii’nin çevresindeki yapılar düzenlenecek. Her iki yerde de kapsamlı bir çevre düzenlemesi yapılacak.

Meydanlar güzelleşecek

39 ilçenin meydanları dönüştürülecek, İstanbul meydanlarıyla güzelleşecek. Çengelköy meydanı, kıyı düzenlemesi, aydınlatmaları, geniş otoparkıyla Çengelköy’e değer katacak bir yatırım olacak. Yapılacak sokak düzenlemeleriyle bölge eski ticari ve kültürel canlılığına yeniden kavuşturulacak. Yeni Ataşehir meydanında, ilk ofisim işyerleri, kreşler, arge merkezleri, kuluçka merkezleri, açık pazar yer alacak.

350 kilometre dere ıslahı

İklim krizi kaynaklı afetler olan sellere, yangınlara, taşkınlara ve ağır yağışlara yerinde ve zamanında mücadele edebilmek için dere ıslahı projeleri çok kritik öneme sahip. Bu kapsamda, 5 yılda toplam uzunluğu 350 kilometre olan dere ıslah projesi yapılacak. Ekolojik koridor kesitleri oluşturulacak. Bakımsızlığa mahkum edilen derelerin çevreleri sosyal donatı alanlarıyla zenginleştirilecek. Dere kenarları temiz su ve enerji depolama üniteleriyle acil durumlarda yaşanabilir alanlar haline getirilecek.

Afet yönetim sistemi geliyor

İstanbul’un afet yönetimine dair projeleri 1 Nisan tarihinde süratle başlatılacak. Afet yönetiminde öncelik önleme ve risk azaltma olacak. Olası bir afet sonrası için müdahale kapasitesi en hızlı şekilde güçlendirilecek, iyileştirme aşaması da planlanacak. Bu bağlamda Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi kurulacak. Sistem yapay zeka destekli veri analitiği araçları ile analiz edilecek, Akıllı Şehir Sistemi’ne ve İstanbul’un Dijital İkizi’ne entegre edilecek.


#Murat Kurum
#İBB
#Yerel Seçim
#Siyaset
2 ay önce