|

Ang Lee, eşcinsellik hikâyelerinden vazgeçemiyor

Ali Murat Güven
00:00 - 18/10/2009 Pazar
Güncelleme: 16:39 - 18/10/2009 Pazar
Yeni Şafak
Ang Lee, eşcinsellik hikâyelerinden vazgeçemiyor
Ang Lee, eşcinsellik hikâyelerinden vazgeçemiyor

ÖZGÜR WOODSTOCK / Taking Woodstock
Yapım Yılı ve Ülkesi:
2009, ABD yapımı

Türü ve Süresi:
Müzik ve eşcinsellik ana temalı drama / 110 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Ang Lee

Senarist:
(Elliot Tiber ve Tom Monte'nin yazdıkları kitaplardan uyarlamayla) James Schamus

Görüntü Yönetmeni:
Eric Gautier

Özgün Müzik Bestecisi:
Danny Elfman

Kurgucu:
Tim Squyres

Sanat Yönetimi Ekibi:
David Gropman (Yapım Tasarımcısı), Peter Rogness (Sanat Yönetmeni), Ellen Christiansen (Set Dekoratörü), Joseph G. Aulisi (Kostüm Tasarımcısı), LuAnn Claps (Makyaj Ekibi Şefi)

Oyuncular:
Henry Goodman (Jake Teichberg), Imelda Staunton (Sonia Teichberg), Edward Hibert (İngiliz centilmeni), Demetri Martin (Elliot Tiber), Emile Hirsch (Billy), Clark Middleton (Frank), Bette Henritze (Annie), Sondra James (Margaret), Jeffrey Dean Morgan (Dan)

İthalatçı Şirket:
D Productions

Dağıtıcı Şirket:
Pinema Film

İçerik Uyarıları:
Pek çok bölümünde cinsellik-çıplaklık, argo diyaloglar, eşcinselliğe övgü dolu göndermeler, uyuşturucu ve alkol kullanımı yer aldığından, 18 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * ½

New York'un Greenwich Village semtinde iç mimar olarak çalışan Elliot Tiber, o dönemde ivme kazanan eşcinsel hakları hareketinin de sözcülüğünü yapmaktadır. Ancak, kahramanımız bütün bu bağımsız görüntüsüne karşılık, aile ocağındaki işlere yardım etme yükümlülüğünü de omuzlarında hâlâ var gücüyle hisseden biridir.

Elliot'un babası Jake ve annesi Sonia, Catskills'te “El Monaco” adlı bir motel işletmektedirler. Fakat ikisi de çok aksi insanlardır ve bu tavırlarıyla müşterilerini birer birer kaçırırlar. Motelde işler artık dibe vurmak üzeredir. 1969 yazında bankanın tesise haciz koymasıyla birlikte, Elliot da ebeveynlerinin yanına dönüp motelin kurtarılmasına yardım etmek zorunda kalacaktır. Genç adam, tam da bu sırada, önceden komşu kasaba Wallkill'de yapılması planlanan bir müzik ve sanat festivalinin izninin iptal edildiğini öğrenir. Hemen Woodstock Ventures yapımcısı Michael Lang'i arar ve organizatörlere kendi motellerini kullanabilecekleri teklifinde bulunur. Düzenlenecek organizasyon, içine düştükleri bu zor durumda aileye biraz olsun ek gelir sağlayabilecektir.


Elliot bununla da kalmaz ve festival için daha büyük bir alana ihtiyaç duyulduğunu öğrenince, Lang'i yolun aşağısında 240 dönümlük bir mandıra işleten komşusu Max Yasgur'la tanıştırır. Kısa süre içinde Woodstock organizasyon ekibi El Monaco'ya yerleşir. Bu sırada yarım milyon dolayında insan da “White Lake'te Müzik ve Barış'ın 3 günü” sloganıyla Yasgur'un çiftliğine doğru yola çıkmıştır.


“Brokeback Dağı” (Eşcinsel Kovboylar) filmiyle tanıdığımız Tayvanlı yönetmen Ang Lee'den, 15-18 Ağustos 1969 tarihleri arasında New York-Bethel'de düzenlenen ünlü Woodstock Müzik Festivali'nin doğuş sürecine ışık tutan bir çalışma…


Öykünün odak noktasında yer alan ve sonradan bu tecrübesini kitaba dönüştüren Elliot Tiber üzerinden ilerleyen filmde, anlattığı ortamın doğal bir gereği olarak bol bol cinsellik, eşcinsellik, uyuşturucu, alkol ve argo var. E, hippy arkadaşlar ne de olsa vaktiyle kapitalist düzeni protesto etmişlerdi!


Popüler müzik tarihinin önemli bir sayfasının arka planındaki olayları irdelemesi ve belgesele yakın anlatımıyla, konunun ilgilisi için ilginç olabilir.


15 yıl önce