|

Her karesi elle çizilmiş bir Miyazaki harikası

Ali Murat Güven
00:00 - 2/08/2009 Pazar
Güncelleme: 11:30 - 2/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
Her karesi elle çizilmiş bir Miyazaki harikası
Her karesi elle çizilmiş bir Miyazaki harikası

KÜÇÜK DENİZ KIZI PONYO / Gake No Ue No Ponyo

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, Japonya yapımı

Türü ve Süresi:
Animasyon Serüven / 100 dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi Japonca olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Hayao Miyazaki

Senarist:
Hayao Miyazaki

Görüntü Yönetmeni:
Atsushi Okui

Özgün Müzik Bestecisi:
Joe Hisaishi

Kurgu Yönetmeni:
Hayao miyazaki, Takeshi Seyama

Sanat Yönetimi:
Noboru Yoshida

İthalatçı Şirket:
Bir Film

Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Her yaştan izleyici kitlesi için uygundur.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * * ½

“Küçük Deniz Kızı Ponyo”, Japonların animasyon sinema alanındaki uluslararası gururu Hayao Miyazaki'nin, Amerikalı yapımcılardan da belli ölçüde teknik ve mâlî destek alarak gerçekleştirdiği son başyapıtı… Yalın öyküleri ve onları tamamlayan yalınlıktaki çizgileriyle dünyanın dört bir köşesinde çok geniş hayran kitlesine sahip olan Miyazaki, bundan önce son olarak 2004 yılında “Yürüyen Şato”yu çekmişti.

Çağdaş bilgisayar teknolojileri bütünüyle reddedilerek, klasik Disney çizgi filmlerinde olduğu gibi tamamı elle çizilen “Ponyo”da 170 bini aşkın resim kullanılmış. Öyküye adını veren ana karakter ise insan olmak yanıp tutuşan kırmızı elbiseli bir Japon balığı… Amacına ulaşmak için babasının deniz krallığından kaçan kahramanımız, beş yaşındaki sevimli bir çocuk olan Sosuka ile tanışıyor; bu arada istemeden de olsa dünyanın ekolojik dengesini bozuyor.

“Ponyo”nun öyküsünün iki çıkış noktası var. Bunlardan ilki, ünlü Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen'in ölümsüz masalı “Küçük Deniz Kızı”; diğeri ise bir Japon halk masalı olan “Urashima Taro”... Miyazaki'nin önceki çalışmalarından çok daha iyimser ve neşeli olan bu yapıt, anavatanı Japonya'da geçen yaz gösterime girmişti. Film, yalnızca bu ülkede 120 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde ederken, yanısıra 6 önemli ödül de kazanarak 68 yaşındaki büyük usta Miyazaki'nin yeteneğinden hiç bir şey kaybetmediğini ortaya koydu.

Parlak pastel renkleri, el çizimi kareleri ve benzersiz masumiyetiyle, başta çocuklar olmak üzere 7'den 70'e bütün sinemaseverler için kaçırılmaması gereken bir görsel şölen…


15 yıl önce