|

İngilizler Japon psikopatlığına 'dur' dedi

İngiltere Film Sınıflandırma Kurulu (British Board of Film Classification), son beş yıl içinde bu yönde aldığı ikinci radikal karar uyarınca, Japon sinemasının ürettiği yeni bir vahşet gösterisi olan “Grotesk” adlı filmin ülkede her formattaki dağıtım ve gösterimini yasakladı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/08/2009 Pazar
Güncelleme: 18:29 - 30/08/2009 Pazar
Yeni Şafak
İngilizler Japon psikopatlığına 'dur' dedi
İngilizler Japon psikopatlığına 'dur' dedi

1912 yılında Londra'da kurulan ve halen dünya üzerindeki en kıdemli film denetleme kurumu unvanına sahip bulunan “BBFC-British Board of Film Classification”, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla, 2009-Japonya yapımı korku-gerilim filmi “Grotesk”in ülke çapındaki sinema ve televizyon gösterimini, yanı sıra da DVD formatındaki üretim ve dağıtımını yasakladı. Bu, İngiltere ve sömürgelerinde son beş yıl içinde bir sinema filmi için alınan ikinci “genel yasaklama kararı” olarak kayıtlara geçti. Kurul, bundan önce de en son 2004 yapımı “Murder-Set-Pieces” adlı bir başka vahşet filminin gösterimini yasaklamıştı.


Japon sinemasının bu tür filmlerle kafayı bozmuş yönetmenlerinden Kôji Shiraishi tarafından çekilen “Grotesk” (Grotesuku), gezmeye çıkan iki genç sevgilinin sadist bir cerrah tarafından kaçırılıp bir mahzene hapsedilerek, envai çeşit kesici, delici ve parçalayıcı aletler yardımıyla yavaş yavaş doğranması gibi “muhteşem” bir öyküye sahip bulunuyor. İzleyiciyi daha ilk dakikalarından itibaren akıl almaz bir sadistik cinnet atmosferine sokan “Grotesk”, sonraki bir buçuk saat boyunca da şok edici olabilmek adına hayâl gücünün üretebileceği her türlü iğrençliği sergilemekte… Öyle ki filmin afişlerinde yer alan (benzer türdeki iki Amerikan filmine atfen) “Otel ve 'Testere' bunun yanında çerez kalır” cümlesi de yönetmenin söz konusu alandaki iddiasını tuhaf bir üslûpla ortaya koyuyor.

Ülkesi Japonya'da “20 yaş ve üstü” sınırlamasıyla dağıtıma çıkabilen bu hastalıklı filmin yapımcıları, Britanya adasında gösterim sertifikası alabilmek için geçtiğimiz ay BBFC'ye resmî başvuru yapmışlardı. Gerçekten zorunlu olan haller dışında en sert filmleri bile bütünüyle yasaklama kararı almamasıyla tanınan ve bu kategorideki yapımlar için çoğunlukla “18 yaş üstü” sınırlamasıyla yetinen Kurul, Japon sinemasının ulaştığı uç psikopatlık düzeyi karşısında ise pes ederek, son günlerde Avrupa'nın her köşesinde tartışılan bir karara imza attı. “Grotesk”in “insan onuruna ve bedenine açık bir saygısızlık gösterisi olduğunu, tahammülü zor bir cinsellik istismarı yaptığını” dile getiren BBFC üyeleri, ilke olarak filmlerin yasaklanmasına karşı olmalarına rağmen, böylesine rahatsızlık uyandırıcı bir öykünün kitlelerle buluşmasına aracılık edemeyeceklerini belirterek, beş yıl sonra bir sinema eseri hakkında tekrar “genel yasaklama” kararı aldıklarını açıkladılar.

“Sinema Filmleri”, “video filmleri” ve “bilgisayar oyunları”nı ayrı ayrı denetleme yetkisi bulunan BBFC, her üç kategoride de film yapımcıları, hukukçular, pedagoglar, psikiyatristler ve sosyologlardan oluşan kurullara başvuruyor. İngiliz hükûmetinin ise kendi alanlarında saygın isimlerden oluşan bu denetleyiciler üzerinde hiç bir yaptırım yetkisi yok. Film dağıtıcıları, televizyon yayıncıları ve bilgisayar oyunları üreticileri BBFC'nin mutlak bir bağımsızlık içinde aldığı kararlara kayıtsız şartsız saygı duyuyor ve faaliyetlerini oradan çıkan sınıflandırma belgesine göre yürütüyorlar. Kurulduğu 20'nci yüzyıl başlarından günümüze kadar 130 dolayında sinema ve televizyon filmi için genel yasaklama kararına imza atan Kurul, bilgisayar oyunları sektörü için de benzer bir kararı en son 2007 yılında “İnsan Avı-2” (Manhunt-2) adlı sadistik içerikli oyun için almıştı.


Yapımcılar, BBFC'nin yasaklama kararından sonra filmlerini bir kez daha kurgulayıp yeni bir değerlendirme toplantısı talep etme hakkına sahipler… Ancak, bu tür taleplerden olumlu sonuç alabilmek, şiddet ve pornografi ilgili filmin içinde öykünün bütününden kolayca ayrıştırılabilen tekil bir unsur olarak bulunduğunda mümkün. Öte yandan, tartışmalı filmler hakkında aldığı kararlar tartışmasız uygulanan Kurul'un bu alandaki yaklaşım ve değerlendirmeleri, aynı filmlerin kıta Avrupası ülkelerindeki gösterimlerinde de çoğu kez genel kabul görüyor. Sözgelimi, 2004 yılında İrlanda ile birlikte genel yasak getirilen “Murder-Set-Pieces”in gösterimi aynı dönemde Norveç'te de yasaklanmış, film sonradan pek çok Avrupa ülkesi ve ABD'de “18 yaş üstü” sınırlamasıyla gösterime sunulmuştu.

Çin, Tayvan, Tayland, Güney Kore ve Japonya gibi bazı Asya ülkeleri, küresel sinema pazarında söz sahibi olabilmek adına, son on yıldır yoğun biçimde “gore” (kangölü) kategorisinde yapımlar üretiyorlar. Bunlardan, özellikle Japonya, genç kuşakların akıl ve ruh sağlığı üzerinde travmatik etkilere yol açan böylesi filmlerin en pervasız üreticisi konumunda…


* * *

İngiltere Film Sınıflandırma Kurulu'nun resmî internet sitesi:



15 yıl önce