|

Irak'ı kan gölüne çeviren Amerikan psikopatlığı

Ali Murat Güven
00:00 - 4/10/2009 Pazar
Güncelleme: 13:08 - 4/10/2009 Pazar
Yeni Şafak
Irak'ı kan gölüne çeviren Amerikan psikopatlığı
Irak'ı kan gölüne çeviren Amerikan psikopatlığı

ÖLÜMCÜL TUZAK / The Hurt Locker

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2008, ABD yapımı

Türü ve Süresi:
Savaş serüveni / 131dakika

Gösterim Dili:
Orijinal seslendirmesi İngilizce olan bu film, ülkemizde Türkçe altyazılı kopyalarla gösterime sunulmuştur.

Yönetmen:
Kathryn Bigelow

Senarist:
Mark Boal

Görüntü Yönetmeni:
Barry Ackroyd

Özgün Müzik Bestecileri:
Marco Beltrami, Buck Sanders

Kurgucular:
Chris Innis, Bob Murawski

Sanat Yönetimi Ekibi:
Karl Júlíusson (Yapım Tasarımcısı), David Bryan (Sanat Yönetmeni), Amin Charif El Masri (Set Dekoratörü), George L. Little (Kostüm Tasarımcısı), Daniel Parker (Saç tasarım ve Makyaj Ekibi Şefi), Robin Pritchard (Makyaj Özel Efektleri)

Oyuncular:
Guy Pearce (Çavuş Matt Thompson), Jeremy Renner (Çavuş William James), Anthony Mackie (Çavuş JT Sanborn), David Morse (Albay Reed), Evangeline Lilly (Connie James), Christian Camargo (Albay John Cambridge), Brian Geraghty (Özel tim mensubu Owen Eldrigde), Ralph Fiennes (Müteahhit ekibinin lideri), Suhail Al-Dabbach (Siyah elbiseli adam), Christopher Sayegh (Beckham)

İthalatçı ve Dağıtıcı Şirket:
Tiglon Film

İçerik Uyarıları:
Yoğun savaşı şiddeti ve kaba konuşmalar içermesi nedeniyle, 15 yaşından küçükler ve bu tür temalardan hoşlanmayanlar için uygun bir film değildir.

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı:

Yıldız Puanı:
* * *

Ünlü Amerikalı savaş muhabiri Chris Hedges'in “Savaşma arzusu, çok güçlü ve ölümcül bir bağımlılıktır. Çünkü, savaşın kendisi bir uyuşturucudur” sözleriyle açılan “Ölümcül Tuzak”, dünyanın en zor işlerinden birini yapan, muharebe sırasında bombaları etkisiz hâle getirmekle görevli askerlerin hayatlarından çarpıcı bir kesit sunuyor.

Çavuş William James, yeni atandığı görevinde, üst düzey eğitim almış bir grup seçkin askeri şiddet dolu bir çatışmaya gönderir ve emri altındaki askerler Sanborn ile Eldridge'i ölümcül bir şehir muharebesinin içine salarak onları şaşırtır. James âdeta ölüme meydan okurca kaygısız davranmaktadır. Birlikteki askerler, vahşete eğilimli olduğunu hissettikleri bu yeni önderlerini zaptetmeye çalışırken, şehir de tam bir kaos ortamına dönüşür ve James'in karakteri yanındaki herkesin hayatını değiştirecek şekilde açığa çıkar.

Bayan yönetmen Kathryn Bigelow'ın son filmi, gazeteci Mark Boal'ın özel bir bomba timi ile çıktığı görev sonrası kendi izlenimlerini senaryolaştırması sonucunda ortaya çıkmış. Mekân olarak işgal altındaki Irak topraklarını seçen öykünün politik bakış itibarıyla oldukça dengeli gittiği söylenebilir. Bunun ötesinde, tempo, oyunculuk, görüntü yönetimi ve çatışma efektleri açısından ise gerçekten göz kamaştırıcı; hafta sonunun izlenmeye değer filmlerinden biri…


15 yıl önce