|

SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: STEVEN (ALLAN) SPIELBERG

Ali Murat Güven
00:00 - 28/03/2010 Sunday
Güncelleme: 12:35 - 28/03/2010 Sunday
Yeni Şafak
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: STEVEN (ALLAN) SPIELBERG
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR: STEVEN (ALLAN) SPIELBERG

STEVEN (ALLAN) SPIELBERG

MESLEĞİ:
Yönetmen, senarist, yapımcı

DOĞUM TARİHİ VE YERİ:
18 Aralık 1946 / Cincinnati, Ohio-ABD

ÖLÜM TARİHİ:
Halen hayatta ve aktif olarak sektörde

LÂKABI:
“Masalcı”

EN TİPİK ÖZELLİĞİ:
Pek çok yapıtının, özellikle 1990'lara kadarki çalışmalarının önemli bir bölümünde çocuk ve genç kahramanlar hep ön plandadır. Öykülerini çocukların gözüyle, onların hayata yönelik masum bakışları üzerinden anlatmayı sever. Bu kategorideki filmlerinde şiddet sahnelerini masalsı bir yorumla geçiştirir, gerçek anlamda kan ve vahşete yer vermez. Yaptığı pek çok filmde, annesiyle babasının o küçük yaşlardayken boşanmış olmasının çocuk ruhunda yol açtığı travmanın izlerine rastlamak mümkündür. Söz konusu ruh hâlinin zirve noktası ise en belirgin biçimde kült filmi “E.T”de gözlenir. 1990'lardan sonra ise sineması bu çocuksu atmosferden belli ölçüde sıyrılıp erişkin temalarına daha fazla yer vermeye başlamıştır. Özellikle de -Yahudi kökenli bir sinemacı olarak- kendi etnik kökenlerine ilişkin siyasal konulara yönelimi (“Schindler'in Listesi”, “Münih”) belirgin bir biçimde artmıştır.

YÖNETTİĞİ FİLMLERİN SAYISI:
(Yalnızca sinema filmi olarak / 1974-2010 yılları arasında): 25

Bütünüyle kendi imzasını taşıyan bu sinema filmlerinin yanı sıra, mesleğe televizyon dizileri yönetmeni olarak başladığı için beyazcam için çektiği pek çok film ve dizi bölümü de mevcuttur. Sözgelimi, aslında bir sinema değil TV filmi olan “Düello” (Duel, 1971) o denli başarılı bir gerilim öyküsüdür ki pek çok sinema tarihçisi Spielberg'in filmografisini -gerçekte ilk sinema filmi olan- “Sugarland Ekspresi” (The Sugarland Express, 1974) ile değil, ondan üç yıl önceki bu düşük bütçeli mütevazı yapımdan başlatır. Anılan çalışmalarının dışında, “Alacakaranlık Kuşağı” (Twilight Zone: The Movie, 1983) gibi çok yönetmenli bazı sinema filmlerinde de kendisine ayrılan bölümlerde kısmî yönetmenlikler üstlenmiştir.


KILAVUZ SÖZLERİ:

- “Meslek hayatım boyunca saat 09.30 ile 17.30 arasında çalışmayı kendime şaşmaz bir kural edindim. Çok gerekmedikçe bu saatleri zorlamam. Ne kendim, ne de ekibim için... Saat 18.00'de mutlaka evimde olurum ve günümün ondan sonraki bölümünü bütünüyle aileme ayırırım. Ev halkıyla birlikte akşam yemeği yeriz, çocuklarıma masallar okurum, onları yataklarına yatırırım, eşimle sohbet ederim. Ertesi sabah da çocukları erkenden okula bırakır, işe ondan sonra giderim. Bu eylemler, beni birazdan içine dalacağım yoğun çalışma günü için motive eder. Ayrıca, hafta sonları da kesinlikle çalışmam. O iki gün kesin olarak aileme aittir.”


- “Çocukluğumdan beri kahve denilen şeyin tadından ölesiye nefret ederim. O yüzden de hayatım boyunca bir bardak bile kahve içmedim.”


- “Dünyadaki en tehlikeli uyuşturucu eroin falan değil, film şeridi müptelalığıdır, sinemayla uğraşmaktır. Selüloidin tadını bir kez aldınız mı onu bir daha asla bırakamazsınız. Ve ben de en fazla iki yılda bir bu maddeden yapımcı-yönetmen pozisyonunda bir doz almazsam ölürüm.”


MESLEKTEKİ EN HAS ADAMI:
Kariyeri boyunca son derece kalabalık ve renkli bir oyuncu topluluğuyla çalışmış olmasına karşın, milyonlarca sinemasever onu genellikle “Indiana Jones” serisinin başrol oyuncusu Harrison Ford ile birlikte hatırlamaktadır. Spielberg, kankası Ford ile 1982, 1984, 1989 ve 2008'de çekilen dört Indy serüveninde işbirliği yaptı. Bir de mesleğe ilk adımını attığı 1970'lerin başlarından bu yana film müzikleri konusundaki vazgeçilmez yoldaşı, ünlü besteci John Williams'tır. Pek çok ortak projeye imza attıkları efsanevî yapımcı-yönetmen-senarist George Lucas ile ilişkileri ise sinema setlerinin sınırlarını fazlasıyla aşan, 40 yılı geride bırakmış örnek bir arkadaşlıktır.

MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 5 FİLMİ:

- “Münih” (Munich), 2005


- “Er Ryan'ı Kurtarmak” (Saving Private Ryan), 1998


- “Amistad” (Amistad), 1997


- “Schindler'in Listesi” (Schindler's List), 1993


- “Üçüncü Türden Yakın Karşılaşmalar ” (Close Encounters of the Third Kind), 1977


-OPSİYONEL ÖNERİMİZ:

- “E.T.: Dünya Dışından Gelen” (E.T.: The Extra-Terrestrial), 1982

14 years ago