|

Doping kullananlara 4 yıl spordan men cezası

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı''nın (WADA) düzenlediği 4. Sporda Doping Konferansı, Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg'da başladı.

Cihan
00:00 - 13/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 17:54 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Doping kullananlara 4 yıl spordan men cezası
Doping kullananlara 4 yıl spordan men cezası

Yaklaşık 2 bin değişikliği içeren yeni kanun taslağında, doping kullananların cezasının 2 yıldan 4 yıla çıkarılması gündeme oturdu. 3 gün sürecek konferansın sonunda, yeni taslak yürürlüğe girecek ve WADA'nın başkanlığına yıl sonunda görev süresi bitecek olan Avustralyalı John Fahey'in yerine tek aday olan Britanyalı Craig Reedie''in gelecek.

Basının görüntü almasına izin verilmeyen konferansta, son zamanlarda dünyanın her bölgesinden gelen doping haberleri üzerine, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları''nda dopinge karşı amansız bir mücadele verileceğinin altı çizildi.

En son 2009''da değiştirilen Dünya Anti Doping Kodu, bütün spor aktivitelerinin doping kurallarını ve düzenlemelerini içeren anayasa hükmünde. WADA, Johannesburg zirvesinde delegelerin onayı ile son şekli verilecek yeni doping yasaları için, 18 aydır ilgili kurumlarla işbirliği içinde çalışmalarını yürütüyordu. Cuma günü son şekli verilecek doping kuralları, Ocak 2015''ten itibaren yürürlüğe girecek.

Konferansta ayrıca, 32 olan laboratuvar sayısının önümüzdeki 5 yılda 40''a çıkarılması kararlaştırıldı. Öte yandan WADA gelecek yıl yeni idrar testleri tanıtma kararı alırken, Jamaika''nın 2012 Londra Olimpiyatları öncesi yaptığı testleri yeniden gözden geçirme kararı aldı. WADA ayrıca, Ağustos ayında, 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları''nı misafir edecek olan Brazilya''nın laboratuvarlarının akreditasyonunu iptal etmişti.

10 yıl önce