|

Messina'da NBA engeli

Türkiye Basketbol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Harun Erdenay, A Milli Takım başantrenörlüğü için görüştükleri İtalyan çalıştırıcı Ettore Messina'nın NBA'de bir takımla anlaşması halinde Türkiye'ye gelemeyeceğini açıkladı.

Aa
00:00 - 4/06/2013 Salı
Güncelleme: 12:10 - 4/06/2013 Salı
Yeni Şafak
Messina'da NBA engeli
Messina'da NBA engeli

Erdenay, yaptığı açıklamada, federasyon başkanı ve yönetimin ilk tercihinin yabancı antrenörle devam etmek yönünde olduğunu vurgulayarak, "Messina ile alakalı bir takım detaylar kaldı. Ancak garanti 'bitecek' diyemem. Çünkü Messina'nın da NBA'de bir takım çalıştırmak arzusu var. Şu anda bazı NBA takımlarıyla görüşüyor. İtalyan teknik adamın NBA'de çalışma durumu olursa, CSKA Moskova'dan da ayrılma maddesi var. O zaman anlaşma olmaz" diye konuştu.

Akdeniz Oyunları'na Bogdan Tanjevic ile gitmeyi daha önce planladıklarını aktaran Harun Erdenay, şunları söyledi:

"Başantrenör adaylarımız arasında Messina ve Ergin Ataman vardı. Şu anda zaten Messina'nın Rusya'da ligi devam ediyor. Ergin Ataman'ın da Galatasaray Medical Park ile belki 21 Haziran'a kadar uzayacak bir play-off final serisi var. Bu nedenle Tanjevic'i Akdeniz Oyunları için düşündük. Bu kararı alırken Akdeniz Oyunları'nı ayrı, Avrupa Şampiyonası'nı ayrı düşünmüştük. Messina ile görüşmelerimiz çeşitli nedenlerle uzadı. Gerek CSKA Moskova'nın önceden çıkardığı bazı aksaklıklar gerek Messina'nın dünyada NBA'de takım çalıştıran ilk Avrupalı antrenörü olma isteği, bu süreci uzattı."

"Ataman her gittiği takımda başarılı"

Harun Erdenay, başantrenör adaylarından Ergin Ataman'ın çok başarılı olduğu için yönetim kurulunda konuşulup, gündeme alındığını kaydetti.

"Ataman genelde her gittiği takımda başarılı sezonlar geçiriyor" diyen Erdenay, şöyle devam etti:

"Messina da gerçekten dünyada kendini kanıtlamış bir antrenör. İtalyan teknik adamın bizi en çok cezbeden tarafı inanılmaz bir olimpiyat hayalinin olması ve uzun vadeli düşünmesi. Sonuçta bir tercih meselesi. Bence ikisi de çok kaliteli ve başarılı antrenörler. Messina ile görüşmeye başladık. Belli bir sonuçlandırma aşamasına kadar da geldik. Tabii ki Ergin Ataman'ın şu avantajı var; Türk basketbolunu çok iyi biliyor. Oyuncuların hepsi zaman zaman takımlarında oynadı. Messina da Türk basketbolunu çok yakından takip ediyor. Karşılıklı konuşurken bana hemen 15-16 isim saydı."

"Hidayet'e FIBA'nın ceza vermesi yanlış olur"

Harun Erdenay, yasaklı madde kullandığı için NBA'de ceza alan milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu'na FIBA'nın bir kez daha ceza vermesinin yanlış olacağını ifade etti.

Hidayet'i 2013 Avrupa Şampiyonası'nda oynatmak istediklerini vurgulayan Erdenay, "Hidayet gibi oyuncular her zaman yetişmiyor. Karşılıklı oynadığım için Hidayet'in ne kadar kapasiteli bir oyuncu olduğunu biliyorum. Yaşı da henüz 34. Basketbolcu için 35-36'ya kadar iyi yıllardır. NBA'de verilmiş doping cezası burada uygulanır mı uygulanmaz mı bilemiyorum ancak Harun Erdenay olarak Hidayet'in Avrupa Şampiyonası'nda takımda yer almasını çok arzu ederim" diye konuştu.

FIBA'nın bu konuda bilgi istediğini dile getiren Harun Erdenay, şunları kaydetti:

"Hidayet, NBA'de aldığı cezayı çekti. Bana göre FIBA'nın bir ceza verme durumu yanlış olur. Sonuçta bir suçtan insanı iki defa yargılayamazsınız. FIBA, Türkiye'de yaz tatil sırasında omzu için kullandığı bir ilaçla alakalı Hidayet'ten bir cevap istedi. Hidayet de o cevabı verecektir. O süreçte bir ceza olacak mı olmayacak mı bilemiyorum. Sonuçta Hidayet cezasını çekti. Sen bir ülkede suç işlemişsin, cezasını çekmişsin. Sonra Türkiye'ye dönmüşsün 'burada bir daha çekeceksin" demek adalete de pek sığmıyor. Bu benim fikrim. Orada ceza alan oyuncuya FIBA'nın burada bir daha ceza vermesi yanlış olur. Hidayet'ten açıklama istiyorlar. Hidayet de o açıklamayı yapacaktır. Ondan sonra FIBA Disiplin Kurulu'nun vereceği karardır."

"Enes, Avrupa Şampiyonası'na yetişemez"

Harun Erdenay, omzundan ameliyat olan Enes Kanter'in Avrupa Şampiyonası'nda forma giyemeyeceğini söyledi.

Enes'in tedavisine devam edildiğini dile getiren Erdenay, "Enes yaklaşık 1 ay önce omuzundan ameliyat oldu. Yaklaşık 3 ay oynayamayacak. Bu nedenle Avrupa Şampiyonası'na yetişemez" şeklinde konuştu.

NBA'de forma giyen oyunculardan Ömer Aşık ve Ersan İlyasova'nın Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer alacağını belirten Harun Erdenay, "Onları Akdeniz Oyunları'na çağırmadık, çok uzun bir sezon geçirdiler. Ancak ikisi de Avrupa Şampiyonası'nda olacak" ifadelerini kullandı.

Erdenay, sakatlığı bulunan Ömer Onan'ın 3 hafta İngiltere'de tedavi olacağını kaydederek, "Ömer, 'Akdeniz Oyunları'nda oynarsam belki 3 ay sahalardan uzak kalırım, ama 3 hafta tedaviyle daha iyi toparlarım' dedi. İngiltere'de dizi için kuvvetlendirme çalışması yapacak. Ömer Onan, Avrupa Şampiyonasında oynar" diyerek sözlerini tamamladı.


11 yıl önce