|

Trabzon'da şike paneli

Trabzon'da düzenlenen 'Şike Paneli'ne dünyaca ünlü "Şike: Organize Suçlar ve Futbol'' kitabının yazarı Declan Hill ve European Sports Media Dergisi'nden Jan Hauspie katılırken, yaptıkları konuşmalarda dikkat çekici açıklamalarda bulundular.

İha
00:00 - 6/04/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:07 - 6/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Trabzon'da şike paneli
Trabzon'da şike paneli

Trabzon Kürsüsü tarafından üçüncüsü düzenlenen panel Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi''nde yapılırken, salonun dolmadığı gözlendi. Declan Hill, konuşmasında Fenerbahçe'nin ikinci ligde oynaması gerektiğini belilirterek Türk futbolunun bir Atatürk'e ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Panelde ilk olarak söz alan Jan Hauspie, 2005 yılında Belçika'da şike olayını ortaya çıkarttığını ifade ederek "2005 yılında Belçika''da büyük bir şike olayını ortaya çıkarttım. Şike yapmak illegal bir olay. Bizde bu olaya karışan spor kuruluşlarını cezalandırmak zorundayız. Belçika örneğinden devam edersek 2006 yılında Belçika hükümeti soruşturmaya başladığında bir hakim vardı, savcı soruşturmasını 2010 yılında tamamladı. Hala elimizde ne zaman yargılama olacağına dair bir belge yok. Yani kendinizi şanslı görmelisiniz. Türkiye''de daha hızlı bir yargılama süreci var. Bu kararın elinizde bulunması sizler için çok önemli. Spordan men edileceğini düşünüyorum. 9 aylık bir süre geçmiş. 2 ay gibi bir süre zarfında Şampiyonlar liginden men etti ve Trabzonspor''u aldı. UEFA hızlı bir yanıtta bulundu. Büyük bir olaydı. Henüz bir şey kanıtlanmamıştı çünkü. Bu nedenle bence UEFA ince buz üzerinde yürüdü. UEFA aynı zamanda baktığımızda sadece Fenerbahçe''nin Avrupa maçlarında şike yaptığında kanıt bulmadı. UEFA bence bir örnek oluşturmak istedi ve bence bu oldukça adildi. Ancak yasal açıdan baktığımızda risk aldı ve Fenerbahçe''yi çıkarttı. Şimdi sormamız gereken soru şu; Fenerbahçe'den şampiyonluk ünvanı alınmalı mıdır ? alınmalıdır. Bununla ilgili hiçbir şüphe yok. Ancak sonrasında ne yapmak gerekir. Benim size vereceğim tavsiyem; UEFA ve Türk futbolu üzerindeki baskıya devam edin'' dedi.

"FENERBAHÇE KARŞITLIĞI YAPMIYORUM; AKLI SELİMDEN YANA DAVRANIYORUM"

Daha sonra kürsüye gelen Declan Hill ise 3 Temmuz'da Türkiye'de araba kazası olduğunu belirterek bu süreç sonrası Fenerbahçe'nin şuan ikinci ligde oynaması gerektiğini iddia etti. Declan Hill konuşmasında ''Türkiye''de bir araba kazası oldu o da 3 Temmuz''da. Siz şuan bir mücadele veriyorsunuz bu önemli bir savaş. Ben 36 saat buraya boşuna uçmadım. Karşınızda futbol için hayatını riske atmış bir adam olarak bulunuyorum. Bu savaşı kazanmak istiyorum. Bir çok ülkede artık futbol izlenmiyor. Bu olaylar sporu öldürüyor. Sizin bilmediğiniz birkaç şeyi ben biliyorum. Türk futboluyla ilgili gerçek ise Fenerbahçe şuan ikinci ligde olmalıdır. Bir çok arkadaşım meslektaşlarım İstanbul''da. Ben Trabzonspor veya Fenerbahçe taraftarı değilim. Umurumda da değil. Ancak şuan ki durum mantıklı gelmiyor. Bir takımın Fenerbahçe''nin başkanı şikeden içeri almak ve o takımı cezalandırmamak hiç de mantıklı gelmiyor bana. Bunu tekrar etmek istiyorum. Burada Fenerbahçe karşıtlığı da yapmıyorum. Burada akli selimden yana davranıyorum. Bu kadar zor olmamalı. Ancak bu yapılmadı. Bir arkadaşıma Türkiye''ye gidip konuşma yapacağımı söyledim. Bana güldü. ''Türkiye''de çok kolay olduğunu söyledi bu işin. Yani şuan karanlık bir gece yaşıyoruz. Şikeciler gülüyor karşımızda. Hem üstte yer alan takımın başkanı bir suçla suçlu bulunmuş mahkeme tarafından ve biz takımı cezalandıramıyoruz. Ben yabancı olduğum için belki de anlamıyorumdur" diye konuştu.

MANŞETİ KENDİSİ ATTI

"Bu çok karanlık bir gece, Türkiye''de başka zamanlarda da bir karanlık gece yaşanmıştı" diyen Hill, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama o zaman hiç umut yoktu. İnsanlar korkuyordu. Kimse Türkiye''ye inanmamaktaydı. İngilizce''de biz şu şekilde söyleriz: Karanlık saatler geldiğinde o zamanın adamı gelir. Ve sizin tarihinizde de saatler karanlıkken Mustafa Kemal Atatürk geldi. O kişi ışığı getirdi ve o kişi ışığı yaktı. O sizi kurtardı. Bunu manşete atın: ''Türkiye futbolunun Kemal Atatürk''e ihtiyacı vardır şuan'' Bizim yolsuzluğa bulaşmamış bir adama ihtiyacımız var. Durum şuan çok kötü. Türkiye futbolunu dondurmamız gerekiyor ve bir Kemal Atatürk getirip bu ligi temizlememiz gerekiyor. O olsa ne yapardı: Tüm Türk hakemleri görevden alınacak, iyi Türk hakemleri var ama sorun şu ki kimse onlara inanmıyor. Türkiye'yi kurtaran adamdan bahsettik. Onun korumaları nereliydi? Trabzonluydu. Trabzon''da hiç kimse Türk olduğu için özür dilemek durumda değildir. Hiçbir Trabzonlu adil futbol istediği için özür dilemek zorunda değildir. Çünkü bu sizin bu Türkiye''nin mücadelesidir. Bu nedenle hepinizden adalet için savaşmanızı istiyorum. Trabzon için savaşın, Türk futbolu için savaşın, adalet istemeye devam edin."

11 yıl önce