|

Alibaba, Türk ortak arıyor

00:00 - 16/12/2008 Salı
Güncelleme: 18:15 - 16/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Alibaba, Türk ortak arıyor
Alibaba, Türk ortak arıyor

“Alibaba.com” Stratejik İş Gelişimi Üst Düzey Yöneticisi Brian Wong, Türkiye'de yerel ortak aradıklarını bildirdi. Alibaba.com'un KOBİ odaklı olarak sunulan ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen “Açıl Susam” etkinliğinde konuşan kuruluşun Stratejik İş Gelişimi Üst Düzey Yöneticisi Brian Wong, Türk KOBİ'lerinin küresel ticarette yer alabilmeleri için Alibaba.com'un bir numaralı elektronik ticaret pazarı olmasını hedeflediklerini belirterek, “KOBİ'ler krizde çevik hareket ediyorlar. Bu yüzden krizde ayakta kalabilecek yegane kurumlar KOBİ'lerdir” dedi.

Türkiye'den yerel stratejik ortak aradıklarını dile getiren Wong, “Dinamik yerel sanayi kolları, elverişli ticaret akışı ve bölgenin en hızlı büyüyen internet kullanımı ortamına sahip Türkiye'nin, bugün ve uzun vadede Alibaba.com için kritik bir pazar olduğu konusunda hiçbir şüphe yok. Bu noktadan hareketle, Türkiye'deki üyelik tabanımızı genişletmek için kendimize yerel ortaklar bulmaya ve daha fazla yerel hizmet sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Brian Wong, yaşanan ekonomik durgunluk ortamında KOBİ'lerin mevcut ve yeni pazarlara erişmelerinde en düşük maliyetli pazarlama araçlarını kullanmaları gerektiğini ve Alibaba.com'un KOBİ'ler için en doğru adres olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2007 yılında 100 bin dolarlık ihracatının yarısını Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğinin altını çizen Wong, “KOBİ'ler, Alibaba.com'u kullanarak Orta Doğu, Asya ve Amerika kıtaları gibi uluslararası pazarlardaki ve Avrupa'daki pazar paylarını etkin bir şekilde genişletebilirler” dedi.

Wong, Türkiye'nin global ticaret için çok büyük bir pazar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de yaklaşık 2 milyon KOBİ var. Bunların yalnızca yüzde 10'u ihracatta bulunuyor. KOBİ'ler kısıtlı kaynaklarla idare etmek durumundalar ve Alibaba.com'da üyeler yabancı pazarlar hakkında bilgi bulabiliyor, yabancı ortaklar arayabiliyor ve başkalarının tecrübelerinden yararlanarak danışmanlık hizmeti alabiliyorlar” diye konuştu.

Alibaba.com'un 240'dan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini ifade eden Wong, “Global olarak 2009 yılında yatırım hedefimiz pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için 30 milyon dolar” dedi.

DİJİTAL İPEKYOLU

Türkiye'de yaşayanların interneti aktif olarak kullandığının altını çizen Wong, Türkiye'de 160 bin Alibaba.com kullanıcısı olduğuna dikkati çekti. Wong, 2007'nin üçüncü çeyreği ile 2008'in üçüncü çeyreği arasında yüzde 40 büyüme kaydettiklerini belirterek, ekonomik krizde elektronik ticaretin sektör açısından çok büyük bir araç olduğunu söyledi.

Wong, “Eskiden Doğu ve Batı arasında İpekyolu vardı. Bunları fuarlar, ticaret fuarları izledi. Şimdi 'Dijital İpekyolu' çağındayız. Şimdi alıcılar ve satıcılar Dijital İpekyolu'nda buluşuyor” diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Wong, Türkiye'de sitenin 3 gün yasaklanmasının nedeninin, “İki Türk KOBİ arasında çıkan anlaşmazlık” olduğunu ifade etti.


Wong, marka ve tüketici hakları ihlalini önlemek için sitelerinde bir alarm sistemi bulunduğunu ve bir grup çalışanın sürekli siteyi denetlediğini belirtti.

ONLİNE TİCARETTE VERGİLENDİRME

Alibaba.com Başkan yardımcısı Frank Chan ise gazetecilerin, “Online ticarette vergi problemini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Online ticarette vergilendirme karmaşık bir sorun. Vergi konusunun boyutları sadece internet ticaretini kapsamıyor. Bu, vergiden kimin sorumlu olduğuna bağlı. Bazı ülkelerde satış yapılınca, bazılarında sunulan hizmetlerden de vergi alınıyor. Vergilendirme ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. O yüzden şu anda global bir hukuk şirketine araştırma yaptırıyoruz.”

15 yıl önce