|

Galileo Galilei: Her şeye rağmen Dünya dönüyor!

İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya’nın Güneş’in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. İşte 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kalan Galileo hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Yeni Şafak
15:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 17:32 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galileo Galilei, bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşifleri nedeniyle kilise tarafından ölüm cezası ile yargılandı.
Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galileo Galilei, bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşifleri nedeniyle kilise tarafından ölüm cezası ile yargılandı.

Galileo Galilei

’nin bilim dünyasındaki en büyük isimlerden biri olduğunu biliyoruz. Ama 17. Yüzyılda görüşleri genel anlayışa ters düşmüş ve bilim kilisenin katı doktrinleri karşında büyük bir sınava çekilmişti. Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galilei yüzyıllar boyunca bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşiflerde bulunmuştu.

nin bilim dünyasındaki en büyük isimlerden biri olduğunu biliyoruz. Ama 17. Yüzyılda görüşleri genel anlayışa ters düşmüş ve bilim kilisenin katı doktrinleri karşında büyük bir sınava çekilmişti. Teleskopu ile gökyüzünü inceleyen Galilei yüzyıllar boyunca bilim çevrelerini şaşkınlığa uğratan keşiflerde bulunmuştu.

Herkesin bildiğinin aksine Galileo Galilei’nin yaşadığı dönemde insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu zaten biliyordu. İnsanların bilmediği ve Galileo’nun yargılanmasına neden olan şey ise Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ispatlamaya çalışmasıydı. Çünkü o dönemde kilisenin her şey insanlar için yaratılmış tezi güneşin, gezegenlerin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğünü savunuyordu.



Bu tezin yanlış olduğu aslında ilk defa

Nicolaus Copernicus

tarafından fark edilmişti. Ancak Copernicus, Engizisyon mahkemesinin kendisine neler yapacağını bildiği için bu gerçeği bir süre saklamış ve ölümüne yakın bir kitap yazarak bulgularını anlatmıştı. O zamanlar bu kitap çok ilgi çekmediği için Copernicus mahkemeye çıkamadan ölmüş. Copernicus’un fikirlerini savunan diğer bir İtalyan filozof Giordano Bruno, Engizisyon tarafından yargılanmış ve diri diri yakılarak idam edilmişti.



İnsanlık tarihinin en ağır işkenceleri

Bu dönemde kilise Protestan devrim ile ilgili sorunlar yaşıyor ve bunların üstesinden gelmeye çalışıyordu. 1542 yılında Katolik kilisesi tarafından bu tip fikirlerin kabul görmeyeceği ve ağır şekilde cezalandırılacağı ile ilgili bir yasa çıkarıldı. İnsanların itiraf etmelerini sağlamak için günümüzde ‘

Filistin askısı

’ olarak bilinen

Strappado işkence tekniğinde

eller arkadan bağlanıyor ve omuzlardan yukarı çekiliyordu. Omuzları yerlerinden çıkan insanlar büyük acılar içinde kıvranırken söylenenleri kabul etmek zorunda kalıyorlardı. İnsanlık tarihinde Ortaçağ sorgulamalarından daha ağır ve dehşet veren sorgulamalar yaşanmamıştır. İşkenceye kişinin suçlu olduğu düşüncesi ile başlanıyor ve işkencecinin tek amaç kişiye suçunu itiraf ettirmekti. Galileo Galilei’nin bu riskli ortamdan kaçmaya niyeti yoktu. Koyu bir Katolik olmasına rağmen bilimle ve dinin çelişmemesi gerektiğini düşünüyordu.

Galilenin yaşamını değiştiren ‘Casus Camı’

Galilenin yaşamını 1609’un Mayısında tamamen değiştirecek bir gelişme oldu. Hollanda’da “casus gözlüğü” denilen teleskobun icat edildiğini duydu. Gözlük camlarını kullanarak ilk teleskobunu imal etti. Sonra kendi özel merceklerini üreterek dokuz kat büyüten bir teleskop yaptı. Teleskop kısa sürede gemilerde kullanılmaya başladı. Galile Venedik Senatosu’na teleskobunu tanıttı ve senatörleri çok etkiledi. Venedik donanması sipariş vermekte gecikmedi. Teleskopla başka neleri gözlemleyebilirdi? Artık elinde daha önce kimsenin göremediği nesneleri görebilecek bir alet vardı. Casus Camı daha sonra uzağı görmek anlamında teleskop olarak kullandı. 1609 yılının sonbaharında Ay’a bakmaya karar verdi. Her geçen gün yeni keşiflerde bulunuyordu. Asıl heyecanı Jüpiter’e gözünü çevirdiğinde yaşadı. Bu an Dünya’nın değişmesine neden oldu.



Her şeye rağmen Dünya dönüyor!’

Galile, kendisini meşhur eden ve idamın eşiğine getiren teleskop ile 1609’un Aralık ayı ile 1610’un Ocak ayı boyunca gökyüzünü inceledi. Galile’nin teleskobu, eski fikirleri bilim dünyasından silecekti. Gördüklerini özetleyen kitabı, 1610’da “

Yıldız Habercisi

” adı ile yayınladı. Kitapta ayın yüzeyinde dağlar olduğu, samanyolunun yıldızlardan oluştuğu ve Jüpiter’in çevresinde dönen küçük uydular anlatılıyordu. Bu kitapla

Toskana Dükü Medicci

’nin hamiliğini kazanan Galile, Pisa üniversitesine baş matematikçi oldu ve Dük’ün danışmanlığına getirildi.



Ancak Galileo tüm bu çabalarına rağmen Engizisyon mahkemesinden kurtulamadı. Galile 1630’da “

Dünyanın İki Temel Sistemi Hakkında Diyalog

” adlı kitabını yazdı. Bir Cizvit papazı, kitabı bir şikayet dilekçesiyle Engizisyon Mahkemesi’ne gönderdi. Kitabın dağıtımı yasaklandı ve Galile Engizizsyon Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ancak bilim adamı olduğu için hapishane veya zindanda atılmadı.

Fikirleri kilisenin her şey dünyanın etrafında dönüyor dayatmasına karşı geldiği için 20 Eylül 1633 tarihinde İspanyol engizisyon mahkemesi tarafından yargılandı.

‘Her şeye rağmen dünya dönüyor!’ dediği için mahkemeye çıkarılan Galileo, doğruyu söylediği için hapse atıldı ve işkence gördü. Engizisyon mahkemesinde son anda ‘yok dünya dönmüyor’ dediği için cezası ev hapsine çevrildi. 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kaldı ancak yine kitaplar yayınlamaya devam etti.

Söylentilere göre 1633 yılında yapılan mahkemede ‘dünya dönmüyor’ demişti ancak mahkeme çıkışında ‘yine de dönüyor!’ diye mırıldandığı duyulmuştu. Bu nedenle ceza aldığı belirtiliyor.


Sonunda Avrupa’da inandı

Galileo’nun öğretisi, ölümünden yıllar sonra bile Kiliseyi huzursuz etmeye devam etti. 1752 yılına gelindiğinde, ancak 100 yılı aşkın bir süre sonra Galileo’nun öğretisi nihayet onaylandı ve kabul görmeye başladı. Günümüzde diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerde dünya dışı yaşamlar, karanlık madde ve bilinmeyen enerji gibi sıradan insanların hayallerini zorlayan konularla ilgili araştırmalar bile, Galileo’nun bilgileri kadar dünyayı değiştirmedi.


#Galileo Galilei
#Engizisyon mahkemeleri
5 yıl önce
default-profile-img