|

Bilgisayar satışları tahminlerin üzerinde artıyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/07/2008 Pazar
Güncelleme: 10:24 - 20/07/2008 Pazar
Yeni Şafak
Bilgisayar satışları tahminlerin üzerinde artıyor
Bilgisayar satışları tahminlerin üzerinde artıyor

Connecticut, ABD merkezli bilişim araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın dünya çapında yaptığı son pazar araştırmalarına göre bilgisayar satışları tahminlerin üzerinde oranlarda gerçekleşmeye devam ediyor.


Turk.Internet.com'un haberine göre 2008'in ikinci çeyreğinde 71.9 milyon adet satılan bilgisayarın geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 16'lık bir artışa denk geliyor. ABD'de içinde aynı çeyrekde satılan bilgisayar miktarının ise bir önceki seneye oranla yüzde 4.2 artarak 16.5milyon adet gerçekleştiği açıklandı.


Ekonomilerin büyük sorunlar yaşadığı dönemde bilgisayar parçası üreticilerinin fiyatlarında ciddi oranlarda indirimler yapmalarının ve son kullanıcıya satış yapan teknoloji marketlerinin avantajlı ödeme planları sunmalarının büyük payının olduğu belirtiliyor.


Gartner analistlerinden Mika Kitagawa, üreticilerin, hem bireysel tüketici, hem de kurumsal müşteriler için fiyatlarda bu denli ciddi indirimler yapmalarını beklemediklerini açıkladı. Kitagawa, büyük üreticilerin ciddi fiyat indirmeler dolayısıyla etkilenmelerinin düşük bir ihtimal olduğunu ancak,küçük ve orta ölçekli satıcıların kar marjlarındaki kayıp dolayısıyla ciddi sarsıntılar yaşayabileceklerini ifade etti.


HP, 2008'in ikinci çeyreğinde sağladığı yüzde 18.1'lik payıyla bilgisayar pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Farklı satış yöntemi izleyen Dell'in ise yüzde 15.6 pazar payıyla HP'nin hemen arkasından gelmeye devam ediyor. Ancak Dell'in, yeni satış kanalları arayışlarının satışlarındaki payını etkileyebileceği belirtiliyor.


Elektronik dünyasında en iyi sonuçları Apple'ın aldığı gözlerden kaçmıyor. Apple, yüzde 38.1'lik büyüme ile bu alanda kırılması zor bir rekora imza attı. Piyasa gözlemcileri, Intel işlemcilerinin Ocak ayında arz edilmesine rağmen Apple'ın yeni versiyon dizüstü bilgisayarları çıkartmadığına dikkat çekiyorlar. Aynı gözlemciler, Apple'ın bu denli popüler olmasında iPhoneve iPod'un ciddi payı bulunduğunu belirtiyorlar ve karizmatik bir ürün ile çevrelerini etkilemek isteyen kullanıcıların ortak tercihinin Apple olduğu konusunda uzlaşıyorlar.


Japonya, büyümenin yüzde 10'un altında görüldüğü tek bölge olarak araştırmadaki yerini aldı. Kitagawa, Japonya'daki pazarın daha çok dizüstüve mini dizüstü bilgisayarlarla ayakta kaldığını belirterek bu ülkedeki büyümenin ABD'dekine benzer bir şekilde daha yavaş bir seyir izlediğini söyledi.


Bilgisayar satışlarının, Avrupa ve EMEA pazarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23'lük bir artışla 23.1 milyon adet olarak gerçekleştiği rapora yansıdı. Dizüstü pazarının, bu bölgede de yüzde 40'lık bir artış göstermesi yine araştırma rapora yansıyan önemli unsurlardan biri. Çin ve Hindistan pazarlarının 20.1 milyon bilgisayar satışı ile diğer coğrafyalar gibi hızlı bir gelişme gösterdiği gözlerden kaçmadı. Buralarda, özellikle mobil pc oranında yüzde 45.6 gibi çok ciddi bir penetrasyonun gerçekleştiği duyuruldu.


Teknoloji denildiğinde belki de en uzağa düşen Latin Amerika ülkelerinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 23.2'lik bir artışla 7 milyon adet bilgisayarın satıldığı; dizüstü bilgisayar satış oranlarının bir önceki döneme göre yüzde 55 arttığı kaydedildi.


Gartner analisti Mika Kitagawa, 2008'in üçüncü çeyreği için bilgisayar satışlarının dünya genelinde yüzde 12.3 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

16 yıl önce