|

Bir ilk: Laboratuvar ortamında 'canlı kol' üretildi

Bilim insanları laboratuvar ortamında kol üretmeyi başardılar.

Yeni Şafak
16:45 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:36 - 8/06/2015 Pazartesi
Diğer

Amerika'daki Massachusetts Hastanesi'nde görevli bilim ekibi bir ilke imza atarak laboratuvar ortamında kol üretmeyi başardılar.



Kobay olarak farenin kullanıldığı deney başarıyla tamamlanırken üretilen kolun hem sağlık hem de işlevsellik bakımından oldukça iyi olduğu belirtiliyor. Bundan önce laboratuvar ortamında ve benzer koşullarda kas ve damar gibi parçalar üretilmiş olsa da; bütün bir kol üretimi işlemi, kolun içerisinde damar, kas, kemik, kan damarları, kıkırdak ve tendon gibi pek çok doku tipinin yer alması sebebiyle çok daha karmaşık ve ayrıntılı bir operasyon ve bu bağlamda da çok daha ileri bir teknoloji gerektiriyor.



CNet'te yayımlanan konuya ilişkin makaleye baktığımızda, ölü bir fareden kesilen kolun ilk olarak sadece temel damarları ve sinir matrisleri kalacak şekilde tüm diğer hücresel materyallerinden arındırıldığını ve diğer bir fareden çekilen damar ve kas hücrelerinin özel bir biyoreaktör taşıyıcı kullanılarak ölü kola aşılanması suretiyle yeni damar ve kas yenileyici hücrelerin oluşturulduğunu görüyoruz. Bunun ertesinde özel besin takviyelerinin kullanımı ve belirli dozda elektrik uyarımı verilen kol hayat kazanmış. Halihazırda damar hücrelerinin işlevselliğinin normal seviyede olduğunun belirtildiği kolun kas gücü ise yeni doğmuş hayvanların %80'i seviyesine erişmiş durumda.



Ekip lideri Harald Ott, konuya ilişkin açıklamasında; buradan hareketle önümüzdeki dönemde atılacak yeni adımlar eşliğinde ilk hedeflerinin bir babun kolu üretmek olduğunun ve bunun ertesinde ise üretilen bu kolu hiçbir yan etki oluşturmayacak şekilde tek kolu olmayan bir babuna eklemlemeyi amaçladıklarını söylüyor. Nihai hedef ise tahmin edebileceğimiz gibi insan hücrelerinde de tüm doku türlerinin ve kasların yeniden canlandırılmasının yolunun açılması.





#bilim
#teknoloji
#kol nakli
9 yıl önce