|

Diyanet hutbeyi buluta taşıdı

Diyanet İşleri Başkanlığı, özel gün ve haftalarda aylık 5 milyon ziyaretçiye çıkan, aynı zamanda binlerce imamına Cuma hutbelerini ulaştırdığı web sitesindeki yoğun data trafiğine Microsoft Türkiye’nin bulut bilişimiyle çözüm buldu.

Yeni Şafak
04:00 - 28/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 03:18 - 28/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Microsoft Türkiye'nin son bulut bilişim başarı hikayesi Diyanet İşleri Başkanlığı'na sunduğu hizmette gerçekleşti. Diyanet'in kurumsal web sitesi; Ramazan, Hac, Kutlu Doğum Haftası gibi dönemlerde aylık ortalama 5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmesinin yanı sıra binlerce imama Cuma hutbelerinin bildirilmesi için de kullanılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da, bilişim teknolojisi (BT) alanında artan bu ihtiyaçlara cevap vermek için harekete geçti. Microsoft Azure uygulamasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurumsal web tabanlı servislerine bulut altyapı hizmeti sunduklarını söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, bu sayede Diyanet'in binlerce imamına cuma hutbelerini web sitesinde artan data trafiğine rağmen hızlıca ulaştırabildiğini belirtti.



MALİYETLERİ AŞAĞI ÇEKİYOR


Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Kansu, web alanındaki gerekli iş gücü ihtiyacını ve enerji maliyetlerini düşürecek bir sanallaştırma çözümü arayışına giren Diyanet İşleri Başkanlığının, piyasadaki alternatifleri inceledikten sonra Microsoft'un Windows Server ve System Center sanallaştırma çözümlerini tercih ettiğini söyledi. Kansu, Diyanet'in bu projenin hayata geçmesiyle toplam BT maliyetlerini yüzde 30 düşürdüğünü kaydetti. Türkiye'nin perakendeden ulaştırmaya önde gelen şirketlerinin de Microsoft'un Office 365 uygulamasını tercih ettiğini söyleyen Kansu, bulut içindeki bir başka başarı hikayelerinin de Eurocloud adaylarından Arçelik'in 'Yedek Parça Tahminleme' projesi olduğundan bahsetti.



TÜRKİYE'DE MİCROSOFTLARIN YÜZDE 38'İ KOPYALAMA


Türkiye'de Microsoft ürünlerinin yüzde 62'sinin lisanslı yüzde 38'inin ise kopya ürün olarak kullanıldığı bilgisini de veren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Kansu, lisanssız veya sahte ürün kullanımının Türkiye'de bir çok alanda olduğunu belirtti. Avrupa'nın en çok siber saldırıya uğrayan ülkesinin Türkiye olmasının temelindeki sorunlardan birinin bu durum olduğunu aktaran Kansu, “Uygulamanız sahte ise güncelleme alamazsınız ve bu da siber saldırılara karşı sizi savunmasız bırakır" dedi.



KOPYAYI TAKİP SÜRECİ ZORLU


Microsoft'un lisansız ürünlerinin takibinde zayıf kaldığı eleştirilerine yönelik de açıklamalarda bulunan Kansu, “Polisiye tedbirlerini arttırdığımızda bunun müşteri memnuniyetini zedeleyen bir sürece dönüşmesini istemiyoruz ayrıca bu takip süreci çok maliyetli" dedi. Kansu, şöyle devam etti: “Kopya ürünü kullanmak kötü niyetli hareket veya unutkanlık olarak görülebilir ama kopya ürün sahte bir hologramla orijinal gibi satıldığı zaman bu artık bir suça giriyor.


Bu açıdan suça karşı tepkimiz çok sert oluyor. Bu suçu işleyenlerin yakasını bırakmıyoruz."



Bulut bilişim notları:


Bulut bilişim veriyi yaygın, erişilebilir ve uygun maliyetli hale getiriyor. Hem KOBİ hem kamu tarafında bulut üzerinden ciddi bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Küresel bulut bilişim pazarının yıllık yüzde 30 büyüme oranı ile 2020 yılında 270 milyar dolara ulaşmasının öngörülüyor.



Microsoft'un üç yıllık bir süre içerisinde Office 365 uygulamalarını kullanan kurumlar, yatırımlarında yüzde 288 geri dönüş yakaladı; BT altyapı maliyetleri de 48 düştü. Microsoft Türkiye, 2016 yılında ticari bulut gelirini Office 365, Azure ve Dynamics sayesinde ikiye katladı.



Microsoft ayda 300 milyar kimlik doğrulaması yapıyor. Ayrıca her ay 1 milyar Windows cihazı güvenlik, yama ve uyumluluk gibi sebeplerden dolayı güncelleme alıyor. Yine Microsoft altyapısında her ay 200 milyar adet e-posta spam ve zararlı yazılım için analiz ediliyor.



Microsoft güvenlik istihbarat raporu:


*2015 yılı son çeyrekte Türkiye'deki Kötü Amaçlı Yazılım Bulaşma oranı yüzde 42.6 oldu. Bir önceki çeyrekte bu yüzde 21 idi. *2015'in son çeyreğinde Türkiye'de saldırıların yüzde 19.9'unu Trojan atakları oluşturdu. Bir önceki çeyrekte bu yüzde 16.1 olmuştu. İkinci sırada ise zararlı Solucanlar yer alıyor. *2015'in son çeyreğinde zararlı yazılımlarda birinci sırada tarayıcı tabanlı olanlar var. *Güvenliği kırılan müşteri kaydı: 160 milyon *Güvenliğin kırıldığını algılama süresi: 229 gün *Her ihlâlin maliyeti/işletme yükü: 3 milyon dolar.



#Diyanet İşleri
#Cuma hutbeleri
#Microsoft Türkiye
7 yıl önce