|

Drone'lara kayıt zorunluluğu geldi!

Eğer 250 gramın altında bir nano drone'unuz varsa ne ala. Drone'unuz yoksa zaten sorun yok. :)

Yeni Şafak ve
09:15 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:18 - 16/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Eğer 250 gramın altında, örneğin bu tip bir nano drone'unuz varsa ne ala...
Eğer 250 gramın altında, örneğin bu tip bir nano drone'unuz varsa ne ala...

Geçtiğimiz Ekim ayında drone'ların kayıt altına alınması yolunda ilk adımı atan ABD Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı FAA (Federal Havacılık Kurulu) yetkilileri, drone düzenlemesini tamamlayarak hayata geçirdi.



FAA tarafından yapılan açıklamaya göre, 250 gram ile 23 kg arasında olan tüm drone'lara 19 Şubat 2016 tarihine kadar kayıt altına alınma zorunluluğu getirildi. Önümüzdeki hafta itibarı ile (21 Aralık) başlayacak kayıt işlemi bedeli $5 olarak belirlenmiş olsa da ilk ay içerisinde yaptıranlardan bedel alınmayacak. 13 yaş ve üzeri kişilerin kayıt yaptırabileceğini ve kayıt esnasında isim, adres ve e-posta bilgisinin yeterli olacağını da not olarak düşelim. Kayıtlar 3 yılda bir olmak suretiyle de tazelenecek.



Tarihin geçmesi ertesinde halen kayıtsız uçan drone'ların yakalanması halinde sahiplerine $27,500'a kadar ceza kesilebilecek. Eğer bir kazaya ve/veya suça yol açmışlarsa bedel $250,00'a ve 3 yıla kadar hapis cezasına kadar çıkabilecek.



Bu gelişmenin bizim için de muhtemelen referans teşkil edeceğini söyleyebiliriz. Bildiğimiz gibi ülkemizde de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi yönünde sesler yükseliyor. Henüz net bir gelişme yok ancak dediğimiz gibi büyük ihtimalle yakın gelecekte bir şeyler olacaktır.



FAA'nın resmi açıklamasına

erişebilirsiniz. Drone'lara yönelik ilginizi çekebilecek birkaç haberimiz de aşağıda:









#drone
#iha
#insansız hava aracı
8 yıl önce