|

Google'ın yapay zekası ilk kez mağlup oldu!

Google AlphaGo ile Dünya Go Şampiyonu Lee Se-dol arasındaki müsabakanın dördüncü maçının galibi Lee Se-dol oldu.

Yeni Şafak ve
17:16 - 14/03/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Google'ın yapay zekası AlphaGo ile yaşayan en iyi Go oyuncusu kabul edilen Lee Se-dol arasındaki 5 maçlık serinin sondan bir önceki maçının galibi Lee Se-dol oldu.



Her ne kadar skor 3-1 AlphaGo'nun lehine olsa da ve galibi belirleyen 3-0'lık sonucun ertesinde aynı bu maç gibi son maç da formaliteden ibaret hale gelse de yine de oldukça önemli bir galibiyet bu. Hatta AlphaGo'nun öğrenebilen bir yapıda tasarlandığını, yani sadece potansiyel hamleleri değil, geçmişi de anbean kayıt altına alarak veritabanına kaydettiğini, gözönünde bulundurursak Lee'nin galip gelişinin önemini daha da iyi kavrayabiliriz.







Bu bağlamda bu maçı da hafızasına kaydeden AlphaGo şimdi kaybetmesine sebep olan hamleyi ikili arasında yarın yapılacak olan son müsabakada tekrarlamayacağından Lee'nin işi daha da zorlaşacak. Heosinden öte yukarıda da belirttiğimiz üzere öğrenerek ilerlediğinden en zor maç da yarınki son maç olacak.



Açıkçası müsabakadan önce AlphaGo'nun galip gelebileceğinden herkes -hatta Google dahi- şüphe duyuyor olsa da 3-0'ın ertesinde bu defa da hemen herkes Lee'nin bir tane dahi olsa galibiyet almasından şüphe eder hale gelmişti. İşte bu galibiyetin bu açıdan da büyük önemi var.



  • Bizim bu müsabakadan çıkardığımız en önemli sonuç Lee'nin bir insan olduğu ve doğal olarak duygularıyla yaşaması. İlk müsabakada kendine olan aşırı güveni kaybetmesine yol açtı, ikincisinde içine bir 'acaba yine mi kaybedeceğim?' korkusu düşünce skor 2-0 oldu. Zaten 2-0 olduktan sonra yaşadığı güven kaybı bir de 3-0'da herşeyin bitecek oluşunun tedirginliğiyle birleşince mağlubiyet kaçınılmaz hale geldi. 3-0'dan sonra artık kaybedeği birşey kalmayan Lee'nin üzerindeki baskı da uçunca ilk galibiyetini almaya başardı! AlphaGo ise en nihayetinde bir robottan fazlası olmadığından bu tür tasaları olmadı ve asla da olmayacak. Nasıl ki galip geldiğinden haberi dahi yoksa, mağlubiyetinden de bihaber. AlphaGo için ne sevinç ne de keder yok. En nihayetinde galibiyetinden haberi olmayan bir robotun galip geldiğini de söylemek açıkçası bize mantıklı gelmiyor. Hülasa ne kadar eksik de olsak, noksanlıklarda da boğuşsak insan olmak daha güzel...

Evet; konuya ilişkin tüm detayları, evveliyatını, Go hakkındaki bilgileri ve daha fazlasını aşağıdaki haberimizde paylaştığımız için bir kez daha tekrar etmiyoruz. Dediğimiz gibi son maç yarın. Bakalım 3-2 yapabilecek mi Lee?












#go
#google
#alphago
#nature
#deep blue
#kasparov
#satranç
#Fan Hui
#Lee Sedol
#yapay zeka
#deepmind
#Demis Hassabis
8 yıl önce