|

Hibrit Clio üretimi Bursa'da başlıyor

Renault’un Bursa’daki fabrikasında hibrit Clio modeli üretimi başlıyor. Hem benzin hem de elektrikli motoru olan araç yıl sonuna kadar üretilecek ve yeni Clio’da kullanılacak.

Yeni Şafak
10:33 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:37 - 2/07/2018 Pazartesi
Diğer
Renault Clio
Renault Clio

Türkiye’de Oyak Grubu ile 50 yıldır ortak olan Fransız Renault, yeni ortaklık sözleşmesini imzalayarak işbirliğini 27 yıl daha uzattı. UZatılan sözleşme sonrası açıklamalarda bulunan Renault Grubu Operasyondan Sorumlu Genel Müdür ve İcra Komitesi Üyesi Thierry Bollore ise, “Ortaklığımızın yenilenmesi, Renault için Türkiye’de yeni projeler geliştirmenin yolunu açıyor” dedi. Renault, yıl sonunda Bursa’da hibrit üretimine başlıyor.

İlk Toyota üretime başlamıştı

Japon Toyota’nın Sakarya’da hibrit modeli C-HR’yi üretmesinin ardından Fransız Renault da ilk hibrit (elektrikli ve benzinli) motorunu Bursa’da üretme kararı aldı. Beştepe’de düzenlenen törenle Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Auoun, 520 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’de üretilecek ilk hibrit motoru ve bataryası için teşvik belgesi aldı. Bu melez motor yıl sonunda yine Bursa’da üretilecek yeni Clio’da kullanılacak.

İlk tam elektrikli otomobili Fluence olmuştu

Renault, tüm dünyada elektrikli otomobil atağını da 8 yıl önce de yine Bursa’dan başlatmıştı. 2010 sonundan itibaren Oyak Renault’un Bursa fabrikasında üretilen Fluence, Fransız markanın dünya pazarlarına sattığı ilk elektrikli otomobil olmuştu. Ancak o dönem elektrikli Fluence modeli beklenen talebi görmeyince (pil kirası vardı ve şarj istasyonları o dönem günümüzdeki kadar yaygın değildi) üretimine son verilmişti. Halen firmanın Zoe isimli tam elektrikli Clio platformu üzerinde geliştirilen bir modeli bulunuyor.

Fransız marka, ilk hibrit motorunu bu yılın sonunda Oyak Renault fabrikalarında üretecek. Bu motor beşinci nesil yeni Clio’da kullanılacak. Oyak Renault, hibrit motor için ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ kapsamında 493 milyon TL teşvik alırken, bu yatıımla 110 doğrudan 440 dolaylı istihdam yaratacak.

Neden hibrit motor?

Tam elektrikli otomobillere geçişte bir ara süreç olarak görülen hibrit otomobiller hem benzin hem de elektrik motorunu üzerinde barındırıyor. Şarj ihtiyacını benzinli motorun gücünden alan hibrit motorlu araçlar ayrıca bir şarj ihtiyacı duymuyor. Yakıt tüketimi aynı özelliklere sahip benzinli motorlora göre ortalamada 1 ila 1.5 litre daha düşük olan bu motorlar günümüzde oldukça popüler. Türkiye'de hibrit motorlu araç seneçeği en fazla olan marka Toyota. Firmanın binek otomobillerinin neredeyse tamamının hibrit motor seçeneği bulunuyor.

#Clio
#Renault
#Hybrid
6 yıl önce