|

Jack Trout: Farklılaşmak için ilk ol

00:00 - 17/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 09:57 - 17/12/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Jack Trout: Farklılaşmak için ilk ol
Jack Trout: Farklılaşmak için ilk ol

MediaCat Marketing Forum'un ana konuşmacıları arasında, dünyaca ünlü pazarlama gurusu Jack Trout ve 21. yüzyılı şekillendiren 21 insandan biri olarak kabul edilen John Maeda yer aldı. Swissotel'de 09.00'dan 17.00'a kadar süren etkinlikte pazarlama sektörünün yıldızları pazarlamanın ve marka yaratmanın inceliklerini anlattı.


Moderatörlüğünü haber programı yapımcısı ve sunucusu Özlem Gürses'in üstlendiği forumda ilk sunumu Jack Trout yaptı. Trout & Partners'ın başkanı, konumlandırma kavramının yaratıcısı, pazarlama stratejisti ve gurusu Trout, 'Yalın ve apaçık: Büyük strateji' başlıklı konuşmasında, basitliğin kurallarından bahsetti.


Markalara "Logon iyiyse asla değiştirme! Yeni logo yeni strateji anlamına gelmez!" tavsiyesini veren Trout, şirketler için büyümenin yolunu “Bir kategoride konumunuz çok güçlüyse, yeni bir kategoride yeni bir marka çıkarmalısınız!” sözleriyle özetledi. Trout “Farklılaşmanın en basit yolu”nun “İlk ol”mak olduğunu da ekledi. Trout daha sonra okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.


Forumun ikinci konuğu The Red Brick Road ajansının kurucu ortağı David Hackworthy'di. Hackworthy 'Marka Inovasyonu-Seksin Coşkusu' başlıklı bir sunumuyla farklılıkların birleşiminden doğan kuvveti anlattı. David Hackworthy sunumuna kaynaklık eden düşüncenin ünlü Fransız filozof Baudrillard'a ait olduğunu söyledi. “Müşteriyi markaya katmak çok önemli” diyen Hackworthy, sunumunu "Farklılıkları besleyin. İki farklı fikri çiftleştirin. Seksin coşkusu burada" ifadeleriyle noktaladı.


Forumun diğer bir konuğu Rhode Island School of Design başkanı dünyaca ünlü grafik tasarımcı, bilgisayar bilimci, eğitmen ve sanatçı John Maeda'ydı. Son 10 yıldır teknoloji, bilim ve sanatı, 21. yüzyılın yaratıcılık ve inovasyon sentezine entegre etmek için çalışan Maeda, MediaCat Marketing Forum 2011 katılımcılarına 'Inovasyonun Anlamı'nı anlattı.


"Tasarım az olanı çokmuş gibi gösteren araçtır" diyen Maeda, izleyicileri "Zaman, tasarımdaki en büyük kısıttır. Size zaman kazandıran her şey tasarım açısından faydalıdır" diyerek uyardı. Sanatçı kimliğiyle de tanınan Maeda, "İyi bir sanat eseri sizi rahatsız eder. Gerçek sanat parmağınıza batan kıymık gibidir" dedi.


Uzun uzun tasarımın öneminden bahsettiği sunumunu bitirdikten sonra izleyicilerin sorularını yanıtlayan John Maeda'ya bir soru da Jack Trout'tan geldi: "Zaman bu kadar önemliyse biz zamanı neden tasarıma harcıyoruz?" John Maeda bu soruya şu sözlerle yanıt verdi: "Tüketici kültürüne geçtik. Üretim kültürünü canlandırmazsak basitleşeceğiz. Bir bombardıman altındayız. Bu sebeple tasarım çok önemli"


MediaCat Marketing Forum 2011 aynı zamanda 3M Global pazarlama müdürü Penny Wise'ı 'Pratik olmanın güzelliği' isimli sunumla; Unilever Türkiye'den ev ve kişisel bakım pazarlamadan sorumlu başkanı Zeynep Yalım Uzun ve Unilever Global'den ev temizlik kategorisi pazarlama kıdemli başkan yardımcısı Sean Gogarty'i ise, 'İçgörü mü İçgüdü mü?' başlıklı konuşmayla ağırladı.


İkili Domestos'un marka stratejisini anlattı ve Domestos reklamlarının sosyal medyada nasıl ses getirdiğini örneklerle aktardı. Türkiye'deki çamaşır suyu tüketiminin çok fazla olduğuna dikkat çeken Sean Gogarty'nin “Biz Türkiye'de kadınların çamaşır suyunu içtiğini zannediyorduk” sözleri salonda kahkahalara neden oldu.


MediaCat Marketing Forum 2011 'Markalar Yıldızlar Gibidir "Nerde Çokluk Orda …okluk" isimli esprili bir sunumla son buldu. M.A.R.K.A Ajans Başkanı Hulusi Derici marka ve model alternatifinin çokluğuna “Tüketiciyseniz elinizi sallasanız ellisi” sözleriyle dikkat çekti ve bir markanın akılda kalabilmesi için 'en' ve 'tek' olması gerektiğini ifade etti.


Derici'nin sunumundan sonra son olarak DESA reklamında karşımıza çıkan ve son beş senedir tüketici güvenilirlik endeksinde birinci olan Seda Sayan da sohbete katıldı. Derici ve Sayan, Gürses moderatörlüğünde marka yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini tartıştı.

12 yıl önce