|

Kafatası parola sistemi geliyor!

Akıllı cihazlarda parmak izi, yüz ve ses tanıma gibi güvenlik önlemlerinden sonra kafatası ile şifreleme dönemi geliyor.

Yeni Şafak ve
14:49 - 24/04/2016 Pazar
Güncelleme: 14:58 - 24/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Günümüzde mobil cihazların kilit ekranını açmak için parmak izi, ses ve yüz tanıma gibi kimlik doğrulama sistemleri uygulanıyor. Tabii yine de en çok tercih edilen güvenlik sistemi parola fakat (destekleyen telefonlarda) özellikle parmak izi güvenlik sistemi oldukça fazla kullanılıyor. Almanya'daki bir grup araştırmacı ise kafatası ile parola sistemi geliştirmeyi hedefliyor. Eğer bu proje gerçekleşirse kafatasından yayılan sinyal ile telefonumuzun şifresini açabileceğiz.



Söz konusu araştırmacılar, SkullConduct yani 'kafatası yönetimi' adı verilen bir gözlük

. Google'ın akıllı gözlüğünü modifiye ederek geliştirilen bu gözlük, kafatasında gerçekleşen ses ve titreşimleri algılayabiliyor. Tabii burada bahsettiğimiz frekanslar, insanlar tarafından algılanmayan sesler.





Herkesin kafatası kendine has olduğu için, burada yankılanan ses ve titreşimler de tıpkı parmak izinde olduğu farklılık gösteriyor. Böylece herkesin parolası kendine özel oluyor.



Almanya'daki Stuttgart ve Saarland Üniversitesi ile Max Planck Enstitüsü araştırmacılarının geliştirdiği bu sistem, şimdiye dek kimlik tespitinde %97 oranında başarı sağladı. Çalışmaların hala devam ettiği projenin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı önümüzdeki dönemlerde belli olacak. Güvenlik anlamında oldukça başarılı olduğu aşikar fakat sistemin gözlüğe ihtiyaç duyması en büyük eksisi olarak görünüyor.





#akıllı telefon
#kilit ekranı
#parola
#SkullConduct
#max planck enstitüsü
8 yıl önce