|

Larry Ellison: Müşterilerimiz kazançlı çıkacak

Oracle'ın Sun hisselerini satın almasını değerlendiren Oracle CEO'su Larry Ellison, “Sun'ın satın alınması, sınıfının en iyisi kurumsal yazılımları ve kritik görevli bilgiişlem sistemlerini birleştirerek, BT endüstrisini farklı bir boyuta taşıyor. Sistem performansı, güvenilirliği ve güvenliği artarken, sistem entegrasyonu maliyetlerinin düşmesinden de müşterilerimiz kazançlı çıkacaklar” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 21/04/2009 Salı
Güncelleme: 20:48 - 21/04/2009 Salı
Yeni Şafak
Larry Ellison: Müşterilerimiz kazançlı çıkacak
Larry Ellison: Müşterilerimiz kazançlı çıkacak

Oracle Corporation ve Sun Microsystems, Oracle'ın Sun hisselerini hisse başına 9,5 dolar nakit karşılığı satın alınacağının kesinleştirildiği bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. İşlemde, Sun'ın nakit ve borçları, yaklaşık 7,4 milyar dolar veya 5,6 milyar net olarak değerlendirildi.


Oracle Başkanı Safra Catz, “Bu satın almanın, tamamlandıktan sonraki ilk yılda, Non-GAAP hesap düzeninde Oracle'ın kârını hisse başına en az 15 sent artırmasını bekliyoruz. Satın alınan şirketin ilk yılda Oracle'ın non-GAAP operasyon kârını 1,5 milyar dolara çıkaracağını, ikinci yılda da 2 milyar doların üzerine taşıyacağını tahmin ediyoruz. Bu da Sun satın almasını ilk yılda hisse başına, BEA, PeopleSoft ve Siebel satın almaları için toplamda planladığımızdan daha kârlı hale getirecek” dedi.


Oracle CEO'su Larry Ellison, “Sun'ın satın alınması, sınıfının en iyisi kurumsal yazılımları ve kritik görevli bilgiişlem sistemlerini birleştirerek, BT endüstrisini farklı bir boyuta taşıyor. Oracle, bütün parçaların birbirine uyduğu ve uygulamalardan diske kadar birlikte çalıştığı entegre bir sistem tasarlayan tek şirket. Bu da müşterilerimizi bunlarla tek tek uğraşmaktan kurtarıyor. Sistem performansı, güvenilirliği ve güvenliği artarken, sistem entegrasyonu maliyetlerinin düşmesinden de müşterilerimiz kazançlı çıkacaklar” dedi.


Oracle'ın Sun'ın Java ve Solaris gibi iki önemli yazılım değerine sahip olması, uzun vadede stratejik bir müşteri avantajını da beraberinde getirecek. Oracle'ın şimdiye kadar satın aldığı en önemli yazılım olan Java, bilgisayar endüstrisinin en iyi bilinen markalarından ve en yaygın kullanılan teknolojilerinden biri. Oracle'ın en hızlı büyüyen işi olan Oracle Fusion Middleware, Sun'ın Java dili ve yazılımının üzerinde oluşturulmuş durumda bulunuyor. Bu satın almayla birlikte Oracle, müşterilerin ve Java dünyasının yararına yönelik olarak, Java teknolojisinde yenilikçiliği ve yatırımları sürdürmeyi garanti edebilir duruma geliyor.


Sun Solaris işletim sistemi, Oracle'ın önde gelen çözümlerinden biri olan Oracle Veritabanı için lider bir platform olma özelliğini taşıyor. Sun'ın satın alınmasıyla Oracle, Solaris'in bazı eşsiz ve üst seviye özellikleri için Oracle Veritabanı'nı daha da uygun hale getirebilecek. Oracle, Linux ve diğer açık platformlar için geliştirmelerini sürdürürken, güçlü endüstri iş ortaklıklarını da destekleyip geliştirecek.


Sun Yönetim Kurulu Başkanı Scott McNealy, “Oracle ve Sun, endüstrinin öncüleridir ve 20 yıldan uzun bir süredir yakın bir işbirliği içindedirler. Bu birleşme, ilişkimizin doğal bir sonucudur ve endüstrinin yönünü belirleyen bir gelişme olacak” dedi.


Sun CEO'su Jonathan Schwartz, “Bugün Sun'ın teknoloji dünyasının tüm alanlarında yenilik ve değer yaratmak için kurumsal yazılım alanında küresel liderle güç birleştiren dünya çapındaki müşterileri, geliştiriciler ve iş ortakları için çok büyük bir gün. Bu dünya çapında hemen her kurumsal sistemde kullanılan, mobil cihazlarda ve tüketici elektroniğinde milyarlarca tüketicinin yararlandığı Java platformundan depolama, Solaris işletim sistemi ve Sun'ın SPARC ve x64 sistemleri tarafından desteklenen depolama, ağ ve bilgi işlem birleşimine kadar bir ürün yelpazesi için de böyledir. Oracle birleşmesi ile birlikte, mevcut müşteri veritabanımıza ve pazara daha iyi değer yaratmak için yenilikçiliğimizi daha da ileri taşıyacağız” dedi.


Oracle Başkanı Charles Phillips, "Sun, kurumsal bilgiişlem alanında önde gelen bir firma ve bu birleşme şirketin yenilik ve müşteriler alanında elde ettiği başarısını onaylıyor. En büyük müşterilerimiz, standartlara dayalı daha yüksek seviyede optimize edilmiş ürünler sunarak karmaşıklığın, risklerin ve maliyetlerin azaltılmasında daha geniş bir rol oynamak için adım atmamızı istiyorlardı. Bu satın alma ile, müşterilerimizin yatırımlarını koruyup geliştirirken, müşterilerimize seçenekler sunmak için iş ortaklarımızla da çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.


Sun Microsystems Yönetim Kurulu oybirliğiyle onaylanan satın alma işleminin; Sun hissedarlarının onayı, belirli yasal onayların alınması ve geleneksel kapatma koşullarına bağlı olarak bu yaz tamamlanması bekleniyor.

15 yıl önce