|

Milyon yıllık fosiller Kapadokya'da sergilenecek

Kırşehir'de iki yıldır yürütülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, antilop, domuz, sırtlan ve primat gibi omurgalı hayvan fosilleri, Kapadokya'da sergilenecek.

Yeni Şafak
14:03 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:05 - 28/11/2016 Pazartesi
AA
Fosiller Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede sergilenecek
Fosiller Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede sergilenecek

Kırşehir'in Kaman ilçesinde iki yıl önce yüzey araştırmalarıyla başlayan ve sistematik kazılara dönüştürülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, antilop, domuz, sırtlan ve primat gibi omurgalı hayvan fosilleri, Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede yerli ve yabancı turistler için sergilenecek.



Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, 2011'de Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Kurutlu köyünde yaptıkları yüzey araştırmalarında fil, zürafa, primat, maymun, gergedan gibi omurgalı hayvanların fosillerini bulduklarını hatırlattı.



Araştırmaların daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla sistematik kazıya dönüştürüldüğünü belirten Erkman, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ahi Evran Üniversitesi'nin de kazıya destek verdiğini ifade etti.



"Lodalı Tepesi" olarak adlandırılan mevkideki kazılarda da zürafa, gergedan, primat, sırtlan, ekiütler, at, fil ve küçük kemirgen kemikleri bulduklarını anlatan Erkman, fosillerin 7-11 milyon yıl öncesine işaret eden üst miyosen dönemine tarihlendiğini vurguladı.



Erkman, bulunan fosillerin kamuoyuyla paylaşılmasından sonra Nevşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki müze yetkililerinin kendileriyle irtibata geçtiğini ve onlara fosillerin Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede sergilenmesini teklif ettiklerini söyledi.







#Fosil
#AEÜ
#Kapadokya
#Lodalı Tepesi
#Karbon testi
8 yıl önce