|

NASA’nın uzay aracı TESS çalışmalarına başladı

NASA’nın yeni keşifler yapması için Nisan ayında uzaya fırlattığı teleskobu TESS, çalışmalarına başladı. Uzay aracı TESS, elde ettiği ilk verileri önümüzdeki ay gönderecek.

Yeni Şafak
14:17 - 30/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:51 - 30/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
TESS
TESS

NASA’nın 2009 yılında uzaya gönderdiği Kepler uzay teleskobunun yavaş yavaş ömrünü doldurması sebebiyle keşiflerin devamı için yeni bir uzay aracı üzerinde çalışıyordu. 2013 yılında çalışmalarına başlayan NASA, maliyeti 200 milyon dolar olan uzay teleskobu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) geliştirmişti.

13 Nisan 2018 tarihinde uzaya fırlatılan TESS’in çalışmalara başladığı duyuruldu. Uzay aracı elde ettiği ilk verileri Ağustos ayında TESS Bilim Ekibi ile paylaşacak.

  • Washington'daki NASA Genel Merkezinde görevli Astrofizik bölümü direktörü Paul Hertz konuyla ilgili olarak, “Artık evrenimizde yıldızlardan daha fazla gezegen olduğunu biliyoruz, keşfettiğimiz garip, fantastik dünyaları dört gözle bekliyorum” açıklamasında bulundu.

Gökyüzünü 26 farklı bölüme ayırarak gözlem gerçekleştirecek olan TESS her bir bölümü en az 27 gün boyunca inceleyecek. Uydu aynı zamanda bu yıldızlardan ulaşan görülebilir ışıkları her iki dakikada bir tekrar ölçecek.

NASA araştırmacıları TESS'in sadece iki yıl içerisinde tam 200.000 farklı yıldızı inceleyeceğini binlerce yeni gezegeni de ilk kez keşfedeceğini söylüyor. Bu gezegenlerden bazılarınınsa yaşamaya elverişli olacağı düşünülüyor. TESS, güneş sistemi dışındaki gezegenleri aramakla görevli son uydu olacak.

NASA'nın hazırladığı TESS'in gökyüzünü nasıl gözlemleyeceğini gösteren animasyon.
#NASA
#TESS
#Uzay teleskobu
6 yıl önce