|

Proteinden biyobilgisayar: Ultra küçük, ultra güçlü!

Protein tabanlı çalışan, kitap büyüklüğünde süper bilgisayar!

Yeni Şafak ve
13:35 - 29/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi süper bilgisayarlar, sıradan bilgisayarlara göre kat be kat güçlü yapıdadır. Saniye başına çözdüğü işlem sayısı, günlük kullandığımız bilgisayarların çok üstündedir. Fakat bunun tabii ki bedeli de var; oldukça büyük boyut ve enerji tüketimi.



  • Süper bilgisayar:
    Basit olarak, yoğun paralel işlemciler, yüksek başarılı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanır. Bu bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodojilerin oluşmasını sağlar. Günümüzdeki süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar.

İşte bu bilgisayarların boyut ve fazla enerji tüketimi gibi olumsuz yanlarını bertaraf etmek isteyen birden fazla üniversitenin araştırmacıları bir araya geldi ve yeni nesil bir süper bilgisayar üzerinde çalışmalara başladı. Ortaya muazzam bir eser çıktı: Protein tabanlı





Bu biyobilgisayarın kriptografi ve matematiksel optimizasyon konusunda fayda sağlayacağı öngörülüyor. Ayrıca klasik bilgisayarların aksine işlemciler sıralı değil paralel çalışıyor ve bu sayede saniyede çok daha fazla işlem çözebiliyor.



Şimdi gelelim asıl önemli konuya: Boyut ve enerji tüketimi. Lund Üniversitesi'nden Heiner Linke'ye göre bu biyobilgisayar, her işlem başına, bir transistörün yüzde 1'i kadar enerjiye ihtiyaç duyuyor. 2012 itibarıyla, en yüksek transistör sayısına sahip CPU'nun 2.5 milyar transistöre sahip olduğunu düşünürsek; biyobilgisayarın, standart süper bilgisayarlardan çok daha az enerji tükettiğini anlayabiliriz.



Boyut konusuna gelince, yeni üretilen bu biyobilgisayar bir kitap boyutunda. Fakat biyobilgisayarın çözebileceği işlem sayısı şimdilik sınırlı. Bilim insanlarına göre bu sayı yakın zamanda artırılacak ve yakında biyobilgisayar çok daha komleks görevleri yapabilir hale gelecek.


#protein tabanlı
#süper bilgisayar
#biyobilgisayar
#lund üniversitesi
#heiner linke
#kriptografi
8 yıl önce